Han-Hakan (Ön-Türklere ve Antik Türklere kadar uzanan, devletin baş hükümdarı için kullanılan ve Türk geleneklerinde kutsal olan ünvan. Ön-Türkçe ve eski Türkçede "ulu lider" anlamına gelmekteydi.) Sultan, (Padişah)
Osmanlı padişahlarında halk daha çok “padişahım”, Avrupalılar “Büyük Türk” veya “Sultan”, Saray mensupları “hünkârım” derlerdi. Resmi lakapları ise “şevketlü, azametli, celadetli (yiğit, bahadır)” idi. Kendisine hitaben en kısa şekilde “zat-ı şahaneleri”, “zat-ı hümayûnları” denirdi.
Osmanlı hükümdarları; bey, padişah, gazi, hakan, sultan, hüdavendigâr gibi unvanlar kullanırlardı. Padişah çocuklarına ise çelebi veya şehzade denilirdi. Peki şeyhülvüzera, vakanüvis, müşir, kethüda gibi unvanların veya kemankeş, hakkak, sedefkâr gibi terimlerin ne anlama geldiğini kaç kişi biliyor?
Sultan tabiri, Müslüman hükümdarlarının özellikle Sünnî kısmına ait bir unvandır. Sözcük, Arapça'dan alınmış olup, iktidar sahibi demektir. Daha sonraları, hakimiyet, delil ve bürhan manâsına da alınmıştır. Sultan unvanını ilk defa 11. asrın ilk yıllarında, Gazne'de hükümdar bulunan Mahmud Gaznevî kullandı.
Haseki'nin anlamı padişahın en gözdesi anlamına geliyordu. Yani şehzade doğurmayan cariyeler de haseki olabiliyordu. Hasekiliğe yükselen cariyelere samur kürk giydirilirdi.
İlgili 30 soru bulundu
Osmanlı'da Harem-i Hümayun, devlet adamları yetiştiren Enderun mekteplerine paralel bir kurumdu. Osmanlı haremine alınan hadım erkek hizmetçiler (tavaşiler) iki gruba ayrılmaktaydı: ak hadımlar ve siyah hadımlar.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Osmalıda Padişahlar Vatandaşlara Neden "Kullarım" Şeklinde Hitap Ederdi? - YouTube.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Cülus Bahşişi Kimlere Verilir? Cülus bahşişi Yeniçeri, topçu, Cebeci ve süvarilerden oluşan Kapıkulu askerlerine ve memurlara verilirdi.
Çağdaşı Batılı yazarlar Sultan'ı "Muhteşem" veya "Büyük Türk" lakaplarıyla anıyorlardı. Ayrıca batı kaynaklarında, Fetret döneminde Osmanlı tahtına oturan Süleyman Çelebi dolayısıyla II. Süleyman olarak da nitelendirildi. Kanuni Sultan Süleyman Han'ın çocukluk yılları babasının sancak beyi olduğu Trabzon'da geçti.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
Küçük'ün (2016) verdiği ör- nekte olduğu gibi önceden Anadolu'da kadınlar kocalarına “bey, ağa, herif, efendi” gibi ifadelerle ve erkekler de karılarına “karı, hatun, hanım” gibi ifadelerle hitap ederken günümüzde bu ifadeler yerini “canım, hayatım, aş- kım” gibi sözcüklere bırakmışlardır.
Araplar eşlerini avrat diye çağırır.
BAYEZİD (1360 – 8 Mart 1403) Lakabı Yıldırım olan I. Bayezid, Dördüncü Osmanlı Padişahı. 1389′dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murat, annesi ise Bulgar Marya yani Gülçiçek Hatun'dur.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
Sultan Abdülmecid Han'ın 3. kuşak torunu, bugün hayattaki Osmanlı Hanedan üyelerinin en yaşlısı ve Hanedan Reisi Şehzade Osman Bayezıd Efendi, Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi tahta III. Bayezıd olarak oturacaktı.
Bu yüzyılın en önemli özelliklerinden biri veliaht şehzadelik statüsüdür. Ekberiyet sisteminde tahta en büyük şehzadenin geçmesi esas alındığından en yaşlı şehzade, veliaht şehzade kabul edilmiştir. Veliaht şehzadenin statüsü diğer şehzadelerden farklıdır.
Valide sultan (Osmanlıca: والده سلطان), Osmanlı padişahlarının saltanatları sırasında hayatta olan annelerine verilen unvandı. Kaynaklarda "vâlide-i pâdişâh", "vâlide-i saâdetpenâh", "mehd-i ulyâ-yı saltanat" şeklinde de geçmektedir.
3.Murat, Osmanlı Devleti'nin 12. padişahı olarak 21 yıl tahtta kaldı. 4 Temmuz 1546 yılında Manisa'da doğdu ve 16 Ocak 1595 yılında vefat etti. 3. Murat'ı diğer Osmanlı padişahlarından ayıran en önemli özelliği ise 100'den fazla çocuk sahibi olmasıydı.
Bu sıfatın aynı zamanda otoriteyi ve gücü temsil ettiği de bilinmektedir. İslam devletlerinde genellikle hükümdarların karılarına verilen adlar olarak bilinmektedir. Hanım Sultan Ne Demek, Kimlere Denir? Özellikle padişahların kızlarına ve kız torunlarına Hatun Sultan ismi verilmektedir.
30'uncu Padişah İkinci Mahmud'un annesi Fransız Nache de la Bazari (Nakşidil Sultan). 31'inci Padişah Abdülmecid'in annesi Rus Yahudisi Suzi (Bezmialem Sultan). 32'nci Padişah Abdülaziz'in annesi Megrelli Gürcü Besime (Pertevniyal Sultan).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri