Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış.
Bunlar: Acem pilavı, Acem pilavının diğer nevi, fırında pilav, domatesli pilav, Özbek pilavı, bulgur pilavı, yufka pilavı, pilavlı tas kebabı, süzme pilav, adî pilav, yumurtalı pilav, Türkistan pilavı, Kâşgar pilavı, enginarlı pilav, patlıcanlı pilav, kaburgalı pilav, düğün pilavı, diğer nevi bulgur pilavıdır.
Davetlilerin damağını şenlendirmiş pilavlar şunlardı: Etli dane pirinç (etli pilav), dane pirinç (sade pilav), dane-i nardeng (nar pekmezli pilav), erişteli dane pirinç (erişteli pilav), dane-i saru (sarı pilav), dane-i yeşil (yeşil pilav), dane-i kızıl (kırmızı pilav).
Maklube ( Etli Sebzeli Pilav)
Kızılderililer ya da Amerika Yerlileri, Sibirya kökenli Eskimo - Aleut halkları dışında kalan bütün Amerika yerlileri için kullanılan ortak birleştirici ad.
İlgili 41 soru bulundu
dane / dâne / دانه
İtaatli oldu, boyun eğdi, aziz oldu" mânasında fiil.
Kabuğu dövülerek soyulmuş buğday, aşlık.
Parboiled (Yarı pişmiş) Pirinç Pilavı
İç Pilav ( Sarı Pilav )
Risotto (telaffuz: rizoto), et, tavuk veya sebze suyunda pişirilerek krema kıvamına getirilmiş bir tür pirinç pilavıdır. İtalyan mutfağının önemli yemeklerinden biri olan risotto, İtalya'da pirincin en yaygın tüketim şekillerinden biridir. Pek çok yörede pilava soğan ve şarap katılarak pişirilir.
Dane kelimesi Farsça kökenlidir ve günümüzde ''tane'' şeklinde kullanılır. Kelimenin ilk harfi D, zamanla ünsüz sertleşmesine uğrayarak T şeklinde yazılmaya başlanmıştır. Dane kelimesinin ilk anlamı tohumdur.
İstanbul'da yapılan bazı pilavlar renklendirildiği için, saru dâne, yeşil dâne, kızıl dâne, dâne-i nardeng veya siyah dâne olarak isimlendirilmişlerdir.
Safranlı suyumuz kaynarken biraz su kaybettiği için pilavımıza suyumuzu yine aynı bardakla ölçerek ekleyeceğiz. Çok ince bir süzgeç yardımıyla safranlarımızın liflerini süzerek safranlı suyumuzu 3 bardak olarak ölçüp pilavımıza ekliyoruz. (Eksik kalan kısmı su takviyesi yaparak tamamlıyoruz)
Pilav, zengin Osmanlı sofralarının “baş” yemeğiydi ve ulaşılması zor, pahalı bir ürün olduğu için 17.yüzyılın sonuna dek “elit” bir kesimin yiyeceği konumunu korudu.
Melek pilavı, etle ve sebzelerle harmanlanan lezzetli ve oldukça da doyurucu bir pilav tarifidir. Aynı zamanda içindeki malzemeler sayesinde çok sağlıklı ve besleyicidir.
16. yüzyılda, İran'da hüküm süren Safaviler devrinde pirinç yeni bir tarifle pişirilmeye başlanmıştır: Pilav adı verilen bu yemek Osmanlı'ya da intikal etmiş ve 17. yüzyılın sonunda toplumun tüm tabakaları tarafından tüketilen ana yemek olmuştur.”
Özbek pilavında basmati pirinç kullanılır ince uzun pirinç, kokulu yasemin pirinç da kullanabilirsiniz veya normal baldı. Pilavı özbekistan'ın her ilçesinde farklı yapıyorlar ama ana malzemeler aynı.
Tarifinde 30 diş sarımsak kullanılan bir Osmanlı mutfağı yemeği sarımsaklı pirinç pilavının tarifine mutlaka bakmalısınız. Adıyaman yöresine özgü sarımsaklı tavuklu bulgur pilavı tarifi de ilginizi çekebilir.
Zerdeli pilav da Nevşehir yöresine ait bir lezzet. Altı nohutlu pilav, üstü meyveli ve pekmezli zerde pilavı olmak üzere iki kat halinde yapılan bu yemek için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun… Bu tarifi ne kadar beğendiniz?
Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu işlem tereyağının pirince vereceği hafif sarı rengi yok edecek ve pilavınıza parlaklık katacaktır. Ancak limon suyunu abartırsanız pilavınız ekşi olur, buna dikkat edin.
Kabune pilavı, Isparta yöresine özgü bir pilav türüdür. Isparta Kabune pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kabune pilavı, Isparta'da düğünlerde yapılan bir pilavdır.Dâne-i kâbuniyye pilavının Isparta'da yapılan çeşididir.
Isparta ili ve bağlı ilçelerinde düğün, nişan, festival, kutlama ve mevlit gibi toplu yapılan etkinliklerde etli kuru fasulye yemeği yanında “kabune” adı verilen ve pişirme şekliyle özgünlük taşıyan bir çeşit etli pilavdır.
Denenmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Deneme işine konu olmak.
Yataklar çok bakım gerektiren bir AC motor bileşenidir Genellikle her ikisi de tahrikli (DE), karşılıklı tahrikli veya tahriksiz (NDE) mil yatağı olarak bilgi verir.
Dair kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Dair kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı dāʾir şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri