Geniş bir coğrafyada sayılamayacak kadar çok merkezde para darp eden Osmanlı Devletinin bugüne kadar ele geçen nümismatik materyallerden tespit edilen ve sayısı 40'ı bulan para darp merkezlerinin başlıcaları; Bursa, Edirne, Amasya, Erzurum, Konya, İzmir, Serez, Sofya, Şam, Bağdat, Tiflis, Mısır, Tunus ve Cezayir'dir.
Dünyanın ilk büyük darphanesi Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul Simkeşhane'de kurulmuştur.
Damga Matbaası bölümü ise 1726 yılından beri hizmet verilen Topkapı Sarayı avlusundaki eski Darphane (Darphane-i Amire) binalarından 2012 yılı Mart ayı itibariyle Kartal Cevizli'deki yeni hizmet binasına taşınmıştır.
Antik devirlerden beri para basılmakta ise de resmi bir kurum olarak darphanellerin ortaya çıkışı 18. yüzyıla rastlar. Osmanlılar'da 18. yüzyılda önemli bir kurum haline geldi.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kuruluş olarak faaliyetlerini sürdüren Darphane ve Damga Matbaa Genel Müdürlüğünün merkezi İstanbul'dadır. İstanbul'da iki ayrı binada hizmet veren kurumun Genel Yönetim ile Darphane bölümü, Beşiktaş Balmumcu'daki Genel Müdürlük binasındadır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Devlet, Hazineye bağlı Darphane aracılığıyla madeni parayı kendisi basar ama kâğıt parayı merkez bankasına bastırtır. Bunun nedeni kâğıt paranın karşılıksız olmasıdır.
Darphane; para demek, egemenlik, bağımsızlık demek, güç demek. Fatih Sultan Mehmet'in 1467 yılında kendi adına bastırdığı ilk altın paranın tarihini Darphane'nin kuruluşu olarak alıyoruz.
Öte yandan Darphane, bu dönemin hemen başlarında Beyazıt'tan Topkapı Sarayı'nın bahçesine taşınmıştır. XVII. yüzyıl sonlarından Tashih-i Sikke uygulamasına kadar mihanikî darp usulüyle para basılmaya devam edilmiştir.
Dârüddarp ve dârüssikke adlarıyla da anılır. Bu terkiplerde yer alan dâr, hâne (ev) kelimesinin Arapça karşılığı olup darb vurma yoluyla para basma işlemine denir; sikke de "basma kalıbı" anlamına gelmektedir.
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'un fethinden sonra 1467 yılında adına ilk altın parayı bastırmasının yanı sıra 15 ayrı darphane kurup akçe bastırdı. Fatih Sultan Mehmed tarafından Beyazıt Camii civarında tesis ettirilen Darphane, Türk Darphanesi'nin kuruluşuna başlangıç sayıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün görev kapsamı genişletildi. Darphane'nin görev tanımına ilişkin maddelerde yapılan değişiklikle kurumun madeni hatıra paralar, Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınların satışını gerçekleştirmesinin önü açıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, darphane işçilerine çağrıda bulunarak toplu iş sözleşmesi sonuçlarının ücretlerine yansıtılacağını, böylece ortalama çıplak ücretin 2 bin 365 lira, ortalama giyinik ücretin ise 3 bin 945 liraya yükseltileceğini bildirdi.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Ying Yuan, Antik Çin
Buna karşın ilk madeni para örneği diyebileceğimiz Ying Yang ise MÖ 5 ila 6. yüzyılda ortaya çıkmıştı. Bu sikkelerin görüntüleri batılı muadillerine hiç benzemiyordu. Kare kenarlı ve yer yer şekilsiz bir görünümle üretilmekteydiler. Sikkelerin üzerinde hanedanlığa ait semboller yer almaktaydı.
Ahmed döneminden (1703-1730) itibaren Osmanlı Devleti piyasadaki esedî guruşların standartlarını örnek alarak ilk Osmanlı kuruşlarını darbetmeye başladı. Böylece 1 Osmanlı kuruşu = 120 akçe = 40 para üzerinden yeni bir para birimi oluşturuldu.
Cumhuriyet altını, devlet güvencesi altında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılıyor. Ağırlıkta, ayarda ve kalitede güven ile standardı sağlamak üzere Cumhuriyet altını sadece Darphane tarafından üretiliyor.
Ön yüzünde bitkisel bezekli bir çelenk, yedi adet yıldız ve kurdele ile bağlanmış çelenk çerçeve içerisinde Tuğra, Reşat ve sene 4 yazısı, arka yüzünde ise bir yıldız ve kurdele ile bağlanmış çelenk içerisinde darp yeri ve tarih bulunmaktadır.
Madeni ufaklık dediğimiz metal para basımı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 100'üncü yılına ithafen 100 bin adet hatıra 1 lira basıldı. Hatıra paralar tedavüle girdi. Alışveriş sırasında her an karşınıza bu paralardan çıkabilir. Hatıra 1 liraların ön yüzü normal 1 liralar ile aynı.
Para, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından bulunmuştur. Altın ve gümüş karışımıyla elde edilen bu ilk madeni para ile birlikte ticarette yeni bir değişim aracının dönemi başlamıştır. Paranın icat edilmesiyle birlikte bu yeni meta; hızlı bir şekilde çevreye yayılmıştır.
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
1 Ocak 2005 tarihinden 1 Ocak 2009 tarihine kadar 1 YTL olarak, 1 Ocak 2009'dan itibaren ise 1 TL olarak isimlendirilmiştir. 2023 yılında, maliyeti yükselen 1 TL'nin gramajı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 8,1 gramdan 6,6 grama düşürülmüştür.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri