Östaki borusu gereken şekilde açılamadığı takdirde, basınç dengelenemez ve kulakta basınç veya sesleri “boğuk” duyma gibi rahatsızlık verici hislere yol açabilir. Bazen işitme kaybı ve kulak çınlamalarına neden olabilir.”
Östaki borusunun fonksiyonu orta kulak dışındaki ve orta kulak içindeki basıncın dengelenmesini sağlamaktır. Söz konusu hava basıncı dengesinin sağlanamaması durumunda ise orta kulak hasar görebilmektedir.
Eğer östaki borusunda mekanik veya fonksiyonel bir tıkanıklık var ise kulak zarının her iki tarafındaki basınç farkı dengelenemez. Bu basınç dengesizliği işitme azlığı, kulakta tıkanıklık, dengesizlik, çınlama ve uğultu gibi belirtilere neden olur.
Doğal pozisyonunda içinde hava ya da sıvı geçişi olmayacak şekilde kapalı olarak duran üsttaki tüpü çevresindeki kasların yutkunma hareketi sırasında kasılmasıyla açılır. Ve orta kulak ve geniz arasında hava geçişine imkan vererek hem orta kulak havalanmasını hem de basıncın eşitlenmesini sağlar.
Eğer şikayet 5-7 günden fazla sürmüşse ve tıkanıklığa; kulak ağrısı, kulak akıntısı, baş dönmesi ve burun kanaması gibi eşlik eden bir belirti varsa, altta yatan neden tümör, enfeksiyon ve kulak zarında yırtılma gibi ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu nedenle hastanın zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor.
İlgili 29 soru bulundu
Uygulayın: “Valsalva manevrası” Burun deliklerinizi kapatın, ağzınız kapalı iken karın kasınızı gererek burnunuzdan üflüyormuş gibi nefes verin. Bu hareket östaki borusunu açarak basıncın dengelenmesini sağlar. Ameliyat sonrasında “Valsalva manevrasını” bir ay süresince günde 3-5 kez yapmanızı tavsiye ederiz.
Patuloz Östaki Borusu Nedenleri;
Dehidratasyon(çok sıvı kaybı) Romatizmal hastalıklar, Aşırı, hızlı kilo verilmesi, Geniz eti ameliyatı sırasında östaki borusunun ağız kısmının yaralanması.
Erişkinlerde ise östaki borusu rahatsızlıkları sıklıkla kendini dolgunluk, basınç hissi, eşitleyememe, kulakta değişik açılıp kapanma sesleriyle kendini gösterir. Östaki borusu randımanlı çalışmayan erişkinler, yolcuklarından sonra kulaklarındaki tıkanıklık ya da ağrıdan rahatsız olurlar.
Sakız çiğneme, şeker emme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. Östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız olayın kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olursunuz.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Valsalva manevrasının anormal kalp atış hızını tedavi ettiği söylense de, Valsalva manevrasını uygulamanın önemli bir yan etkisi, hipotansiyona neden olabilmesidir. Egzersizi yaparken kan basıncınızda ciddi bir düşüş yaşayabileceğiniz için bu sizi bilinçsiz hale getirebilir.
Östaki disfonksiyonunun tanısı hastanın hikayesinin alınması ve tam bir kulak burun boğaz - baş boyun muayenesinin yapılmasının ardından odyolojik değerlendirme ve görüntüleme yöntemleri ile koyulur. Muayenede kulak zarında çökme, Toynbee ve Valsalva manevraları sırasında kulak zarında hareket kısıtlılığı görülebilir.
Bu tamamen normaldir. Ses dalgaları orta kulağın üç kemiğinden geçerken, üzengi kemiği kulağın orta ve iç kulağı sınırlayan kısmı olan oval pencereye çarpar. Üzengi kemiği oval pencereyi harekete geçirdiğinde, iç kulaktaki sıvı hareket etmeye başlar ve bu da ses işleme sürecini başlatır.
Stres –Yoğun iş temposu
Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Orta kulak östaki borusu ile yutağa açılır.
Kulaktaki östaki borusu, kulak zarının arkasındaki boşluk ve kulak içindeki hava basıncı arasındaki dengeyi sağlar.
Östaki borusu orta kulak boşluğu ve geniz boşluğu arasında bulunan bir yoldur. Bir kısmı orta kulağa açılırken diğer kısmı da geniz boşluğuna açılır. Orta kulağının içinin hava ile dolu olması gerekir. Östaki borusunun amacı orta kulağa gerekli havayı sağlamaktır.
Yutkunma, sakız çiğneme ve esneme gibi yöntemler, basıncın östaki borusu üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Ancak, kulak tıkanıklığına ağrı, akıntı, denge kaybı gibi durumlar eşlik ediyorsa, rahatsızlığın ortadan kaldırılması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Orta kulak boğaza, östaki borusu adı verilen bir kanalla bağlanır. Alerji, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu veya solunum yolu enfeksiyonu östaki tüpü etrafındaki alanın şişmesine neden olabilir. Bu durum sıvının orta kulaktan genize boşalmasını önleyebilir. Genize boşalamayan sıvı kulak zarı arkasında toplanır.
Herhangi bir ağrı, ateş, bulantı, kusma olmaz. Sadece işitme kaybı ve kulakta dolgunluk hissi olur. Ailelerin bu hastalığa karşı dikkatli olmaları gerekir. Çocuk seslenildiğinde cevap vermiyorsa, televizyonu yakından seyrediyorsa, çok oyuna dalıyorsa kulakta sıvı birikimi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri