YKS'de tercih sayısı zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sınav merkezi tercihlerini değiştirmek istemeyen adayların tercihlerini güncellemeleri zorunlu değildir." ifadelerine yer verildi.
Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar tercih yapmaktadır. ÖSYM, adaylara 24 tercih hakkı sunmaktadır. Adaylar, en çok istedikleri tercihten en az istedikleri tercihe doğru sıralama yapmaktadır. ÖSYM'nin web sitesinde tercih kılavuzu yayınlanarak adaylara sunulmaktadır.
TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır. Bir aday ÖSYM tarafından kendisine tanınan tercihte bulunma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir.
Üniversite YKS tercihleri 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında alınacak. ÖSYM tarafından yayınlanacak kılavuz doğrultusunda adayların YKS'de 24 tercih hakkı olacak. Ayrıca YKS'de 24 tercih sayısı zorunlu değildir. Adaylar 24 ve daha az olacak sayıda istedikleri bölümleri tercih alanına yazabilir.
İlgili 19 soru bulundu
YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı.
Liselere nakil tercihte 3 okul seçme hakkı verilirken, üniversitelere ek tercihte genelde olduğu gibi 24 tercih hakkı veriliyor.
2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Tercih yapmadığında diploma puanın düşmüyor. TYT sınavı için bu yıl 300 aldın diyelim, gelecek yıl 350 alırsan gelecek yıldaki puanını kullanmayı seçebilirsin. Veya gelecek yıl düşük aldıysan bu yılki puanını kullanmayı seçebilirsin.
Adayların tercihlerini yaparken en sık sorduğu sorulardan birisi “tercih sırası”nın ne kadar önemli olduğu. Tercih sırası önemli. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılıyor.
YKS ek tercih kılavuzu ve boş kontenjanlar, YKS yerleştirme sonuçlarının ardından açıkta kalan adaylarca sorgulanıyor. Duyurulan 2023 YKS tercihleriyle kayıt hakkı kazanamayan adaylar için şimdi ek tercih fırsatı olacak. YKS ek tercih kontenjanlarının ilanının yanı sıra ek tercih başvuru takvimi bekleniyor.
Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Ek tercihte 24 tercih hakkı bulunmaktadır. 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yükseköğretim kurumu ve bölümüne yerleşen adaylar, üniversiteye kayıt hakkı kazanacak. YÖK açıklamasına göre üniversite kayıt işlemleri, 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
YKS 24 TERCİH ZORUNLU MU? YKS'de tercih sayısı zorunluluğu bulunmamaktadır.
İşte detaylar... YKS İLK KEZ TERCİH YAPACAK ADAYLAR EK TERCİH YAPABİLİR Mİ? ÖSYM'nin YKS kılavuzunda yer alan bilgiye göre, YKS'ye giren ancak ilk tercih zamanında tercih listesini doldurmayan öğrenciler, ek tercih zamanında yeniden tercih yapma hakkına sahip oluyor.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
Ayrıca, tercih yapmadan önce seçtiğiniz programda yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını kontrol edebilirsiniz. Sonuç olarak, OBP seçim yaparken bozulmaz. Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. OBP düşmesini engellemek için yerleşme şansının yüksek olduğu bir program seçmeniz önemlidir.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK? Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için ek yerleştirme fırsatı olacak. Ek yerleştirmede kontenjanlar üniversite kayıt işlemleri sona erdikten sonra açıklanacak.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM, OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez.
ÖSYM'nin resmi internet sitesinde, bir sonraki sene YKS'ye katıldığında puanın düşmeyeceği durumlar şöyle açıklanmıştır: Herhangi bir biçimde tercih ettiğiniz bölüme yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ek yerleştirmelerde tercih yaptığınız ve yerleşemediğiniz için puanınız kesilmez.
Evet, yerel yerleştirmede en az 1 okul tercih etmek zorunludur. Yerel yerleştirme listesinde tercih yapmayan öğrencilere merkezi yerleştirme listesi açılmayacaktır.
YKS 2 yıllık üniversite taban puanları 2023
Bilindiği üzere üniversitelerin 2 yıllık Önlisans bölümleri TYT puan türüne göre alım yapıyor. Bu kapsamda YKS'nin ilk oturumu TYT ve ikinci oturum AYT'de başarılı olarak üniversite okumak isteyen adaylar önlisans bölümlerini araştırmaya başladı.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri