Sosyal medyada markalaşma; bir markanın Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube gibi farklı sosyal medya platformlarına sunulması demektir. Bir diğer ifadeyle de sosyal markalaşma, markanın sosyal medyada güçlendirilmesi anlamına gelmektedir.
Markalar Neden Sosyal Medyayı Kullanmalı? Sosyal medya pazarlaması ile markalar, marka bilincini oluşturma ve artırma, web sitesine trafik yaratma, müşterisini tanıma, müşteri sadakatini sağlama ve yeni müşteriler kazanma fırsatı bulur.
Günümüz dünyasının en çok kullanılan sosyal medya ağları olan Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar üzerinden uygulanan alışveriş sistemine sosyal ticaret deniyor. Yani sadece bir satın alma işlemi değil, aynı zamanda yönlendirme yoluyla pazarlama faaliyetinde bulunmak da diyebiliriz.
Markalar özet bir tanımla; bir ticari işletmenin sunduğu ürün ya da hizmetleri başka bir ticari işletmenin ürün ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Markalar bir yönüyle “bir işletmenin parmak izidir.” denilebilir.
Bilgi alışverişinde bulunmak, zaman geçirmek, iletişim kurmak ya da diğer pek çok sebeple kullanılabilen bu uygulamalar her geçen gün popülerliğini ve kullanıcı sayısını artırır. Geçmişe oranla daha hızlı haberleşebilmek ve dünyanın her yerinden bilgilere erişim sağlayabilmek sosyal medya siteleri ile mümkün olur.
İlgili 20 soru bulundu
Facebook 34,4 milyon, Tiktok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip. 2023 yılının ilk yarısında en fazla kullanıcı kazanan sosyal medya mecrası Instagram oldu.
Sosyal medya, insanların birbirleriyle paylaşımda bulunmalarına ve bağlantı kurmalarına olanak tanıyan çeşitli çevrimiçi platformları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. En bilinen sosyal medya platformları Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram'dır.
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Sosyal medya için içerik üretimi, marka ya da kişi hesaplarının sosyal medyadaki iletişim çalışmalarının kesintisiz ve verimli bir şekilde devam edebilmesini sağlamak için mecralara uygun özgün içeriklerin üretilmesi işlemidir.
Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir.
Hedef kitlenizin aktif olduğu sosyal medya kanallarında markanızı tanıtmak, içerik paylaşmak, kullanıcılarla etkileşimde bulunmak marka bilinirliğini artırabilir. İyi bir sosyal medya stratejisi, markanızın geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Ticaret Markaları
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır.
5.3.
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
Marka Tarzı: Marka özünü ifade etmeye yöneliktir ve Marka Tarzını yaydığı kül- tür, kişilik, imaj vasıtasıyla yapar. Yansımaları • İlişki tarzı (prestij, vs) olarak üç gruba ayrılır. Her markanın tıpkı insanlar gibi bir kimliği, kişiliği vardır.
Sosyal medya, internet üzerinde insanların bilgi, düşünce ve fikirlerini paylaşabileceği, iletişim kurabileceği ve ortak ilgi alanlarına sahip olduğu çevrimiçi platformları kapsar. Örneğin, Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn gibi popüler platformlar sosyal medyanın birer örnekleridir.
Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya'dan Web 2.0'ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir.
Bireylerin en fazla kullandıkları sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları %84,9 ile WhatsApp, %69,0 ile YouTube ve %61,4 ile Instagram oldu.
TikTok, App Store'da en çok indirilen uygulama oldu. TikTok, Google Play'de ise Facebook'un ardından ikinci sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri