Karbonatın en önemli faydaların birisi olarak cilt gözeneklerini temizlemesi görülür. Cilt gözeneklerini temizler ve cilt için gerekli nemlendirmeyi yapar. Ayrıca ciltteki lekelenmeleri de yine karbonat ile geçirebilirsiniz. Ciltte sadece lekelenme değil ayrıca yara izlerini de karbonat geçirmektedir.
Hazırlanan maskenin bekletilmeden cilde uygulanması etkisini gösterebilmesi açısından önemlidir. Bekleyen maske özelliğini kaybederek beklenilen etkiyi gösteremeyebilir. Maske uygulandıktan sonra en fazla 15-20 dakika bekletilmesi yeterlidir. Daha uzun süre bekletilmesi ciltte tahrişlere neden olabilir.
Ciltteki fazla yağı ve kiri temizlemek için karbonatlı su maskesine başvurabilirsiniz. Ev yapımı karbonatlı maskesi için karbonatı ılık suyla karıştırıp macun haline getirin. Yüzünüze uygulayın ve dairesel hareketlerle masaj yapın. Masaj ciltte peeling etkisi yaratacaktır.
Mide asiditesinin düzenlenmesini sağlayarak mide yanması, hazımsızık, ülser ağrısı gibi problemlerin tedavisinde kullanılır. Yarım çay kaşığı karbonatı yarım bardak suya ekleyerek her 2 saatte 1 tüketebilirsiniz. Böbrek sağlığına iyi gelir. Üriner sistem hastalılarının tedavisinde kullanılır.
Karbonat Maskesi
Her gün, bir pamuk yardımıyla uygulayacağınız karbonat maskesini göz çevrenizde 10-15 dakika bekletmeniz yeterlidir. Karbonat, hem cilt rengini açmada hem cildi yumuşatmada etkili olduğu için, göz çevresindeki kan dolaşımını hızlandırır ve göz altı morluklarını azaltır.
İlgili 25 soru bulundu
Karbonatın en önemli faydaların birisi olarak cilt gözeneklerini temizlemesi görülür. Cilt gözeneklerini temizler ve cilt için gerekli nemlendirmeyi yapar. Ayrıca ciltteki lekelenmeleri de yine karbonat ile geçirebilirsiniz. Ciltte sadece lekelenme değil ayrıca yara izlerini de karbonat geçirmektedir.
Sodyum karbonatın fiziksel ve kimyasal özellikleri
Alkalize edici özelliği vardır (pH = 11,5). Bu nedenle suda çözündüğünde karbonik asit ve sodyum hidroksit oluşturur. Ciltte tahrişe neden olmaz ancak göz ile temasından kaçınılmalıdır.
Yani, karbonat ve kabartma tozunun kabartma işlevi aynıdır. Ancak tarifte kıvam farklılıkları yaratır. Bu yüzden yapacağınız tarife göre seçmeniz daha doğru olacaktır. Eğer kabartma tozu yerine karbonat kullanacaksanız, maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Kuru ve hassas ciltlere uygun karbonat maskesi tarifi
Tüm malzemeler birbiriyle karıştıktan sonra yine parmak uçlarınızla hafif hafif ovalayarak cildinize uygulayın. 20-30 dakika kadar bekletip güzelce durulayın.
Karbonatın en önemli faydaların birisi olarak cilt gözeneklerini temizlemesi görülür. Cilt gözeneklerini temizler ve cilt için gerekli nemlendirmeyi yapar.
Yoğurt karbonat maskesi genel olarak yüzün derinlemesine temizlenmesini sağlar. Bu maske cildin rengini açarak cilde de parlaklık verir. Bu şekilde maske doğal bir peeling etkisi göstermektedir. Cilt lekelerinin giderilmesinde de yoğurt karbonat maskesi kullanılır.
Size vereceğimiz gözenek sıkılaştırma yöntemleriyle kolay bir şekilde açılmış gözeneklerinizi sıkılaştırabilirsiniz. Karbonatı suyun içerisinde eritin ve yüzünüze sürün. Cildinize masaj yaparak 1 dakika boyunca bekletin. Daha sonra soğuk su ile durulayın.
Ve tabii ki kahve-karbonat kürü düzenli olarak kullanıldığında önce istenmeyen tüylerin zayıflamasını ve azalmasını, ardından da neredeyse tamamen yok olmasını sağlıyor.
Antiseptik bir madde olan karbonat, sivilcelere ve akneye neden olan bakterilerin üremesini engeller. Akne ve sivilceye sebep olan bakteriler üremek için asidik ortamları tercih eder. Karbonat maskesi, cildin pH seviyesini dengeleyerek, bakterilerin ürediği bu asidik ortamı ortadan kaldırır.
Yarım litrelik alkali su 2 çay kaşığı kadar karbonat eklemek, 1 ay gibi kısa bir sürede 4- 5 kilo verilmesine yardımcı oluyor. Karbonatlı alkali suların en önemli faydalarından biri kaslara zarar vermeden sadece yağları eritmesidir. Tercihe bağlı olarak alkali su ve karbonat karışımına limon da eklenebilir.
Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Karbonatlı suya biraz limon katıldığında elde edilen karışımın yararları da azımsanacak gibi değildir. Karbonatlı Limonlu Suyun Yararları içinde en bilineni ciltteki toksinlerin arındırılmasına yarım etmesi ile bilinir.
Kabartma Tozu ve Karbonat Arasındaki 3 Fark
Kek ve poğaça gibi tariflerde yer alan kabartma tozu, tüm sıvılar ile tepkimeye girebilir. Karbonat kullanırken sirke ya da limon gibi asitli bir sıvıya ihtiyaç duyulur; fakat kabartma tozu için bu malzemelere ihtiyacınız yoktur.
Karbonat kimyasal tepkimeler sonucunda üretilen bir tür madde olarak açıklanabilir. Beyaz renkli kristal özellikli bir toz olarak tanımlanması doğru olur.
Karbonatın besin olarak tüketimi; vücudunda ödem olanlar, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon problemi olanlar için önerilmez. Yüksek miktarda tüketilen karbonat vücudun asit dengesini bozacağından birçok komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Karbonatın Zararları
Kronik hastalığı olan kimselerin bir uzmana danışmadan karbonat tüketimi tavsiye edilmez. Ayrıca karbonat fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı, mide bulantısı, vücutta su kaybı ve kan basıncında yükselmeye neden olabilir.
Karbonatlı su nasıl içilir? Karbonatlı suyu sabahları aç karnına bir bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyerek tüketebilirsiniz. Günde en fazla 2 kez içmeniz tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri