Tarım ilaçlarının ve ot öldürücülerin bal arılarına verdiği zararlar ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde, kullanılan birçok ot öldürücü kimyasalın arılarının sindirim sisteminde yaşayan bakterilere ve bağışıklık sistemlerine zarar verdiğini, bal arıların bu etkiler nedeni ile öldürücü enfeksiyonlara karşı ...
Günümüze kadar yapılan çalışmalardan insektisitlerin arılara en fazla zarar veren grup olduğu, bunları fungisitlerin ve daha sonra da herbisitlerin izlediği görülmektedir (Riedl ve ark., 2006).
Neonik içeren böcek öldürücülerin arıların yanı sıra küçük kuşlar ve benzeri canlılar için ölümcül olduğunu belirten çalışmalar da var (2). Yapılan dğer araştırmalar bu ilaçların, özellikle kuş, kelebek ve suda yaşayan omurgasızları da etkilediğini ortaya koyuyor.
Modern tarımda kullanılan ilaçlar birçok kimyasal maddeyi barındırıyor. Bu pestisitlerin başta arılar olmak üzere doğada birçok çok canlıya zarar verdiği biliniyor.
Ot ilacı ne kadar süre etkili olur? Ot ilacının etkisi ürüne ve otların türüne bağlı olarak değişir, genellikle birkaç saat ila birkaç hafta sürebilir.
İlgili 43 soru bulundu
İLAÇLAMA ALETİNİN TEMİZLİĞİ: Özellikle yabancı ot ilaçları ve bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanıldığı ilaçlama aletlerinin deposuna 100 litre suya 100 cc dozda STARWET ilave edilir ve karıştırılır.
Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Sarımsak : Sarımsakları doğrayıp birkaç gün suda bekletirseniz oldukça doğal bir aroma ile arıları uzak tutmaya yeterli olacaktır. Sarımsak iyi bir arı kovucudur. Türk Kahvesi : Kahveyi pişmemiş halde bir çay tabağı içine dökerek yakarsanız çıkardığı duman yine arıları uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
Kimyasal mücadele olarak arıcılar arasında sıkça görülen naftalin kullanılmamalıdır. Kanserojen ve petrol ürünü olan naftalin bal ve balmumunda kalıntı bırakmaktadır. Yavru yetiştirme dönemlerinde bal arılarını arazide besin toplarken veya kovan uçuş tahtası üzerinden yakalayarak yuvalarına götürürler.
Karanfil yağı, limon otu yağı, nane yağı, biberiye yağı ve rezene tohumu, eşek arılarını kaçırmak için kullanılabilir. İdris otu mumları, eşek arılarını uzaklaştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Bu mumlardan birkaç tanesini bulunduğunuz ortamda yakın. Koku, arıların bölgede dolaşmasını önleyecektir.
* Arılara ve balıklara tehlikesizdir.
Toplanan bu arılar kanat çırparak kovan içindeki hava sıcaklığını ayarlıyor, dengeliyorlar. İçerideki balın su oranını dengelemek için kanat çırparak çalışıyorlar. Bu sayede hava sirkülasyonunu sağlanıyor. Bu havayla birlikte baldaki sıcaklık ve su oranını ayarlayıp balın kalitesini sağlıyorlar.
Roundup gibi ot öldürücülerin zararları
Onaylanmış düzenleyici seviyelerde bile, yabani ot öldürücünün embriyonik gelişim bozukluğuna, önemli DNA hasarına neden olduğunu ve ayrıca hayvanların metabolizmasına ve bağırsak işlevine müdahale ettiğini buldular.
Ana Özellikler. Nohut, mercimek ve ayçiçeğinde geniş yapraklı yabancı otlara karşı çıkış öncesi veya çıkış sonrası kullanılan seçici bir yabancı ot ilacıdır. Uygulama sonrası derhal bünyeye alınır 1-2 gün içerisinde gelişme durur ve hava sıcaklığına bağlı olarak ölümler gerçekleşir.
Kovanlara ilkbaharda besin takviyesi olarak verilecek şurup; 2 ölçek şeker/1 ölçek su ile hazırlanmalıdır. Kovanların bakım ve kontrol işlerine devam edilir. Ana arısı olmayan kovanlara ana arı verilir, zayıf kovanlara besleme amacıyla şerbet verilir. Hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
✓ Arıcılıkta yüksek verim almak için nektar ve polen kaynaklarınca zengin meralar kullanılmalı, koloniler nektar akımına iyi hazırlanmalı ve modern arı yetiştirme teknikleri ile bilinçli bir arıcılık yapılmalıdır.
Böcek ilaçları ve diğer birçok pestisit arılarda Koloni Çöküş Sendromu adı verilen ölümlere neden oluyor. Bu zehirler bitkilerin tohumlarına uygulanabiliyor, böylece bitki büyürken zehiri bünyesinde tutmaya devam ediyor. Bitkiyi yiyen böcekler de zehirlenerek ölüyorlar.
10 çıkışlı arı kaçıran, sağımdan bir gece önce ana arı ızgarası çıkartılarak kuluçkalık ve ballık arasına yerleştirilir (resimde görülen taraf kuluçkalığa bakmalıdır). Arılar, kuluçkalıkta kalan ana arının kokusunu alarak gece boyunca kanallardan aşağı iner. Kanalların tasarımı arıların ballığa çıkışını önler.
Arıları ne kaçırır sorusunun birden fazla yanıtı vardır; Türk Kahvesi: Bir tabağın içine koyacağınız çiğ Türk kahvesini yakınca oluşacak olan dumanla arıları bulunduğunuz ortamdan kaçırmak mümkün. Bu yöntemle hem güzel bir kahve kokusu etrafı kaplayacak hem de arılara zarar vermeden onları uzak tutmuş olacaksınız.
adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya...
Arıya hiçbir zarar vermez.
İlaçlı mücadele uygulaması yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları devrede ve hava sıcaklığının 8-25 derece olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeniden çıkışlar olursa 1,5-2 ay sonra uygulama tekrarlanmalıdır.
Dar yapraklı yabancı otların yapraklarından alınır. İlaca hassas dar yapraklı yabancı otlarda büyüme 48 saat içinde durur. Yabancı ot türlerine ve çevre şartlarına bağlı olarak ilacın etkisi 1 hafta ile 3 hafta içinde görülür.
Her Saat İlaçlama Yapılmaz
İlaçlamanın yapılacağı zaman, mümkünse sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Bu arada rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı doğrudan bizim üzerimize getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri