Öteleme: Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde (sağ, sol, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme denir.
Öteleme bir şekli oluşturan her noktayı belli bir yönde aynı uzaklık kadar yerini değiştirir. bir eksene karşı karşı bir yansıması tarafından izlenen bir yansıma bir ikinci eksene paralel olarak ötelemesidir toplam hareket ile sonuçlanır.
Bir nesnenin belirli bir yerden başka bir yere belirli bir yönde veya doğrultuda gerçekleştirdiği kayma hareketine öteleme hareketi denmektedir.
Sıvı maddelerin tanecikleri titreşim hareketinin yanı sıra dönme ve öteleme hareketi yapar. Öteleme hareketi sıvılara akışkanlık özelliği kazandırır. Bu nedenle sıvılar, bulundukları kabın şeklini alır. Farklı hallerdeki maddelerin tanecikli yapısı ile ilgili özellikler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Öteleme: Bir şekil bir doğru boyunca belli bir birim üzerinde hareket ederken, doğrunun sabit kalması öteleme olarak bilinmektedir. Bir doğru üzerinde sağ tarafa ya da sol tarafa doğru belirli miktar orantısı altında cisim hareket eder.
İlgili 42 soru bulundu
Herhangi bir nesnenin bir yerden başka bir yere, belli bir doğrultu ya da yönde gerçekleştirdiği kayma hareketine öteleme denir. Bu hareket ileri ya da geri ile beraber sağa ya da sola doğru gerçekleşebilir. Hatta aşağı ya da yukarı şekilde de sabit bir biçimde yapılan hareket olarak ifade etmek mümkün.
Öteleme, bir fonksiyonun grafiğinin belirli bir yönde yer değiştirmesi demektir. Ötelemede fonksiyonun grafiğinin şekli değişmez, sadece analitik düzlemdeki konumu değişir.
Öteleme: Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde (sağ, sol, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme denir. GEREÇLER: Sınıf içi gereçler(ders kitabı, tahta kalemi vs.), çalışma yaprakları. KAZANIMLAR: Düzlemde öteleme, dönme ve bunların bileşke dönüşümlerini yapar.
Maddenin bütün hallerinde titreşim hareketi vardır. Taneciklerin birbiri üzerinde kayarak yer değiştirmesine öteleme denir. Sıvı ve gazlar öteleme hareketi yapar. Oda içerisine parfüm sıkıldığında, suya şeker atıldığında tanecikler öteleme hareketi yaparak dağılır.
Monatomik bir gazın yaptığı tek hareket ötelemedir. Yani dolayısıyla soy gazlar da monoatomik olduğundan sadece öteleme hareketi yaparlar.
Dönme ya da dönüş; bir merkeze bağlı olarak dairesel hareket yapan cisimlerin hareketine denir. Üç boyutlu cisimler her zaman hayali bir dönüş eksen çizgisi etrafında döner. Eğer bu eksen cismin gövdesinden ve kütle merkezinden geçerse, cismin kendi etrafında döndüğü söylenir.
Öteleme, farklı bir konuma sahip yeni bir vektör elde etmek için orijinal vektörünün üstüne başka bir vektörü ekleme, böylece vektörü bir öteleme vektörüne göre taşıma işlemidir.
Dönme Hareketi
Rüzgar türbini, vantilatör, bisiklet pedalı, topaç gibi araçlar dönme hareketine örnek olarak gösterilebilir.
Ö93 maddelerin taneciklerinin katı halde hiç hareket etmediğini, sıvı halde öteleme hareketi yaptığını, gaz halde ise öteleme ve titreşim hareketi yaptığını düşünmektedir.
Kaymadan yuvarlanma özel bir durumdur. Şöyle ki: Bir tane tekerleğimiz olsun ve bir yüzeyde dönerek ilerlediğini düşünelim. Eğer tekerleğin merkezinin hızı, tekerleğin açısal hızı ve yarıçapının çarpımına eşit ise tekerlek kaymadan yuvarlanma (rolling without slipping) yapıyordur.
- Katı madde içerisinde tanecikler bulundukları yerde titreşim hareketleri gerçekleştirirler. - Katı maddelerin belli bir şekli ve hacimleri bulunmaktadır. - Dışarıdan herhangi bir etki gerçekleşmez ise katıların şekli değişmez.
Sıvı tanecikleri yer değiştirme hareketi yapar. Katı tanecikleri öteleme hareketi yapmaz.
Maddeyi oluşturan ve maddenin özelliğini gösteren en küçük kısma maddenin taneciği (atom) denir. Bütün maddeler tanecikli yapılıdır. Isı, ışık, ses ve elektrik madde değil, enerjidir. Madde tanecikli yapıdadır.
Plazma – maddenin dördüncü hali
Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
Bu küçük hava hareketleri arıları rahatsız etmemektir. Herhangi bir titreşime neden olmamaktadır. Bu sayede kovan içi uygun sıcaklık-nem değerlerinin ayarlanması yapı- labilmektedir.
Kinetik enerji, kütle ve süratin karesinin çarpımının yarısına eşittir: Cisim, kütle merkezi sabit bir çizgi üzerinden ayrılmayan doğrusal hareket içinde ise, kinetik enerji türü öteleme kinetik enerjisi olarak ifade edilebilir.
FONKSİYONLARDA ÖTELEME VE SİMETRİ (11. SINIF Derece Grubu) - YouTube.
Çift fonksiyon
Geometriksel olarak ifade etmek gerekirse, bir çift fonksiyonun grafiği, y eksenine göre simetriktir. Yani y eksenine göre yansıtıldıktan sonra bile grafiği değişmez. Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
Fonksiyonlar y eksenine simetrik olabilir, bu, fonksiyonların grafiklerini y eksenine göre yansıttığımızda aynı grafiği elde edeceğimiz anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri