Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Tenvin ya da bilinen adıyla tenvin harekesi, iki ötre, üstün ve esrenin ifade ediliş tarzına verilen addır. Kendi içerisinde saklı bir harf içeren tenvin, cezmli nunla doğrudan alakalıdır. Tenvinin ana kuralı bir kelimede iklab, ihfa, izhar ve idgam olması halinde tecvid kurallarına göre okunması zorunluluğudur.
Fetha hareke dilimizde üstün hareke olarak ifade edilmektedir. Türkçemizde sessiz harfleri birbirine bağlamada sesli harflerden istifade ediyoruz, Arapçada ise sessiz harfleri seslendirmek için harekelerden istifade ediyoruz. Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur. İnce harflerden ع – ر – ح üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
İlgili 24 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'e hareke sistemini getiren ve Arap nahvinin ilk esaslarını tesbit eden âlim, şair. Kaynaklarda adı Osman, Amr b. Zâlim, Uveymir b. Zuveylim; Kinâneoğulları'nın Düil kabilesinden gelen nisbesi Dîlî veya Dûlî şeklinde de geçer.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Osman (r.a.) zamanında çoğaltılan Mushaflar, harekesiz ve noktasız olarak yazılmıştı. Bunun gerekçesi de Kur'an'ın çeşitli kıraat vecihlerine göre harekesiz ve noktasız metinde okunabilmesini sağlamaktı.
Tenvin içinde iki nokta kullanıldı. Esved'in ögrencisi Nasr ibnu Asım (89/708) de harfleri harekeledi. Kimi tarihçiler bunu yapanın Basralı Yahya ibnu Ma'mer (129/746) olduğunu söylerler. Kur'an imlasında son düzenleme Halil ibnu Ahmed (175/791) tarafından gerçekleştirildi.
Türkçenin Arap harfli alfabe ile yazıya geçirildiği Batı Türkçesinin Eski Anadolu ve Osmanlı Türkçeleri dönemlerinde de harekeler kullanılmıştır. Hareke kullanımı 16. yüzyıldan sonra giderek azalmıştır fakat 18-19. yüzyıllarda bile harekeli metinlere rastlamak mümkündür.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Ebû Bekir'in emriyle Kur'an âyetleri bir araya getirilmiş, Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılıp çeşitli merkezlere gönderilmiş, daha sonra bu hatalı okumaları büyük ölçüde önleyen noktalama ve harekeleme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Muaviye b. Ebu Süfyan Ebu'l-Esved'i görevlendirmiş, O da Kur'ân okurken meydana gelebilecek okuma hatalarını ortadan kaldırmak amacıyla nokta şeklinde hareke işaretleri koymuştur. İkincisi: Abdülmelik b. Mervan döneminde Kur'ân'daki bazı harfleri birbirinden ayırmak için noktalar konulmuştur.
Ebu'l-Esved, Kur'an'ı ağır ağır okur, kâtip de noktaları koyar. Her sayfa bitiminde, Ebu'l-Esved kontrol eder ve böylece devam ederek mushafın tamamı harekelenmiş olur. Bu haberden anlaşıldığı gibi, ilk harekeler günümüzde kullandığımızdan farklı olarak, nokta şeklindeydi.
Elbette Kur'an hem lafız hem mana cihetiyle vahiydir. Ancak, vahiy indiği dönemde Arap alfabesi, harekesiz idi. Ve Kur'an'ın ilk muhatapları olan Araplar, Arapça olan Kur'an'ın kelimelerinin nasıl okunacağını çok iyi biliyorlardı.
Tarihi. Arap dilinin dil bilgisini inceleyen en eski alimin kim olduğu bazı kaynaklarda harekelerin de mucidi olan Abu el-Esved el-Du'ali iken, diğer kaynaklarda Ibn Ebi İshaq olarak geçmektedir (Ölüm mîladi 735/6).
İrabül Kuranil Kerim, Darün Nefais tarafından yayınlanan ve Muhammed Tayyip el İbrahim tarafından hazırlanan Kuran irabı kitabı.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Osman Kur'an'ı değiştirmemiştir. Halifenin derlettiği standart Mushaf ile öncesi mushaflar arasında anlamlı bir farklılık gösteren hiçbir şey yoktur. Osman'ın Kuran'a bir şekilde herhangi bir teolojik veya hukuki fikir eklediğine dair hiçbir kanıt yoktur.
Mekke döneminde Ebu Bekr, Osman, Ali, Zübeyr ibnu Avvam, Amir ibnu Fuheyre gelen vahyi yazan katiplerden bazılarıydı. Medine döneminde ise Ubey ibnu Ka'b, Zeyd ibnu Sabit, Abdullah ibnu Revaha gibi yeni vahy katipleri de edindi. Askalani bu yazım işinde görev alan kırka yakın sahabiden söz eder.
Dik üstünden sonra okunmayan vav ile ye bulunabilir. İki üstünün (tenvin) yanında okunmayan elif bulunur. Kısa hemze'nin altındaki vav ile ye okunmazlar. EL takısı okunmayabilir.
Hemze hareke ve sükûnu kabul ederken elif daima sâkindir.
Diğeri ise, harekeyi kabul etmeyen ve başlangıç elifi olmayan sakin eliftir. Arapça'da hemze iki çeşittir: 1- Bir anlam için konulm uş m ünferid ve m üstakil hemzedir. Bu hemze de iki tanedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri