Otizm spektrum bozukluğu, insanların nasıl iletişim kurduklarını, başkalarıyla nasıl ilişki kurduklarını ve çevrelerindeki dünyaya nasıl tepki verdiklerini etkileyen karmaşık bir nörogelişimsel durumdur. Sosyal etkileşim ve iletişimde zorluklar, tekrarlayan davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile karakterizedir.
Otizmin en temel belirtisi, çocukların göz teması kuramamalarıdır. Kısa süreli, çekingen bakış, göz kontağı varmış gibi bakma ama karşıdakini anlamaya yönelik bakmama gibi durumlar görülebilir. İsmi ile çağrılan çocuklar genellikle tepki veremez ve neredeyse tümünde konuşma problemleri vardır.
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Anksiyete Bozukluğu
Bir nesne ya da durumdan sürekli ve aşırı derecede korkma olarak görülen özgül fobi, otizmli çocuk ve ergenlerde en sık görülen kaygı bozukluğudur. Fobik uyarandan kaçınma, ağlama, öfke atakları, bakım verene yapışma gibi davranışlarla kendini gösterebilir.
İlgili 19 soru bulundu
OTİZMİN NEDENLERİ
Son dönemlerde yapılan çalışmalarda otizm nedenleri olarak öne sürülen pek çok faktör Örneğin; gen silinimi, hücresel bozukluklar, bağırsak florasının geçirgenliğinin artması, çevresel etkiler, ebeveyn yaşı, hormonal etkiler gibi faktörler örnek gösterilmektedir.
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Onların beyin hücrelerindeki kimyasalların iletiminde ve beyinlerindeki kimyasal dengede sorun vardır. Çeşitli araştırmalar X kromozomundaki bir genin mutasyona uğraması sonucunda otizm oluştuğunu vurgulamaktadır. Çocuğun anne karnında iken genetik bozukluk olması otizme sebep olabilir.
Öfke nöbeti ve saldırganlık geçinceye dek, çocuğun enerjisi bitip sakinleşinceye kadar tutmaya devam edilmelidir. Bu arada unutulmaması gereken yetişkinin çocuğa sözel müdahalede bulunmayıp sakin tutumunu sürdürmesidir. Öfke nöbet ne sebep olan etmenler varsa bulunmalı ve mümkünse ortadan kaldırılmalıdır.
Otistik çocukların ilgi alanları oldukça sınırlıdır ancak ilgi duydukları nesne veya konuya tüm dikkatlerini verirler, saatlerce kendilerini kaybedercesine o şeyi yapabilirler ve onunla ilgili en ince ayrıntıyı bile hatırlayabilirler. Tercih ettikleri oyunlar, yaşıtlarının oynadıkları oyunlara göre daha kısıtlıdır.
Özellikle konuşma sorunları ailelerin dikkatini çeker. Kelime söyleme, iki kelimelik cümle kurma, söylenenleri anlama konusunda yetersizlik vardır. Bazı çocuklarda önceden kazanılmış becerilerde (örneğin; daha önce öğrendiği ve kullandığı kelimeleri söylememe) gerileme olması belirgindir.
Otizmli çocukların öfke nöbetleri ve saldırgan davranışları, genellikle istedikleri bir şey yapılmadığında, kafalarındaki düzen bozulduğunda, kendilerini baskı altında hissettiklerinde, bazen de nedenini yetişkinlerin bilemediği ya da anlamadığı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir.
Otizmde belirli görüntülere, seslere, kokulara, ışıklara veya fiziksel temasa karşı duyarlılık, davranış, yeme-içme ve hareketlerde takıntılı olma ve bunları tekrarlama, aktiviteler arasında geçişte zorluk yaşama, sosyal iletişimin sınırlı olması ve göz temasından kaçınma sıklıkla görülen belirtilerdir.
Nedensiz Gülme ve Ağlamalar: Duruma uygun olmayan duygusal tepkiler nedensiz olarak ortaya çıkabilir. Çocuğun kendisi veya bir başkası cezalandırıldığı zaman gösterdiği gülme, aniden bağırma, ağlama gibi davranışların, bulundukları ortamı ve durumu değerlendirememelerine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Otizm, Asperger sendromu ve YGB-BTA genellikle otistik spektrum bozuklukları (OSB) ya da bazen otistik bozukluklar, olarak adlandırılabilirken otizm sıklıkla otistik bozukluk, çocukluk otizmi, erken infantil otizmi ya da bebeklik otizmi olarak adlandırılır.
Otizmli çocuklarda motor becerilerin gelişimi genellikle kronolojik yaşlarına yakındır. Bu çocuklar, hareketin yönergeye uygun olarak ve hareketin seri olarak gerçekleştirilmesinde sorun yaşayabilirler. Örneğin; kağıt kesme, bir kutu içine küpleri atma gibi ince motor becerilerde yetersizlikler göze çarpmaktadır.
Sese karşı hassasiyetin kaynağı her zaman sesin yüksekliği değildir. Bazen sese karşı hassasiyet belirli seslerden ne kadar yüksek veya alçak sesli olursa olsun nefret etme ve çok ciddi şekilde rahatsız olma şeklinde ortaya çıkar. Birçok otistik çocuk motordan, arabadan, balondan korkma tarzı davranışlar gösterir.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Uzmanlara göre, 0-2 yaş arasındaki bebeklerin günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri otizm belirtilerinin artmasına neden oluyor. Otizm, ülkemizde her 150 çocuktan birinde görülüyor. Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha yaygın.
Gebelik sırasında oluşan enfeksiyon, gereğinden az veya çok kalori almak, tek tip beslenme alışkanlığı, gebelik diyabeti, obezite, hipertansiyon, psikojen stres gibi stres faktörlerinin, bebek beyninin gelişiminde değişikliklere neden olduğunu ve otizm riskini artırdığını belirten Erbaş, bununla ilgili bir çalışma ...
Atipik otizm olarak da bilinen yalancı otizm belirtileri genellikle basmakalıp ve tekrarlı davranışlar sergileme, sözlü ve sözsüz olmak üzere sosyal iletişim becerilerinin zayıf olması, tipik olmayan uygunsuz davranışlar sergileme, dil ve konuşmada görülen gecikmeler, tat koku gibi duyularda görülen artış veya ...
Otizm, konjenital ya da farklı bir deyişle doğuştan gelen, beyin ve sinir sisteminin yapısal ve / veya işlev farklılığından kaynaklandığı düşünülen nörobiyolojik bir rahatsızlıktır. Doğumdan sonraki ilk üç yılda belirtileri görülen otizm, yaşam boyu devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri