Soru: Otizm Spektrum Bozukluğu'na sahip birey ailesi erken emeklilik hakkına sahip midir? Cevap: Otizm Spektrum Bozukluğu'na sahip birey annesi 01.10.2008 tarihinden sonrası için 4 yıla 1 yıl oranında erken emeklilik ve prim yeterliliği hakkına sahiptir.
Engelli çocuk annesi kadın 20 yıl sigortalı bir işte çalışmış ise çalışma süresine 5 yıl ilave edilip, emeklilik yaşı da 5 yıl öne çekilir. Engelli çocuk annelerinin yaş haddinden indirilecek süre konusunda bir sınırlama bulunmuyor.
Yasaya göre çocuğunun bakıma muhtaç şekilde engelli olduğunu sağlık kurulu raporuyla kanıtlayan anne, çalıştığı günlerin dörtte biri kadar (ancak yalnızca 1.10.2008 den sonraki günleri için ) daha prim kazanma ve fazla primler kadar emeklilik yaşını öne çekme imkanı oluyor.
CEVAP: Erken emeklilik hakkından bakıma muhtaç çocuğu olan babalar yararlanamaz. Erken emeklilik hakkı sadece bakıma muhtaç çocuk için kullanılır.
Yüzde 40 engelli emeklilik şartları aşağıdaki gibidir: %40 engelliler 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emekliye ayrılabilir. 6 Ağustos 1991 ve 5 Ağustos 1994 aralıklı işe giriş yapanlar 3760 gün. 6 Ağustos 1994 ve 5 Ağustos 1997 aralıklı işe giriş yapanlar 3920 gün.
İlgili 22 soru bulundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Haziran 2023 enflasyon oranının açıklanmasının ardından memur ve emeklinin alacağı zam oranı da büyük oranda netleşti. Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık bin 594 liradan bin 874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükselecek.
Planda dikkat çeken düzenlemeler şöyle: ERKEN EMEKLİLİK: Çocuğu otizmli olan babalara 5 yıl erken emeklilik hakkı sağlanacak. Annelerin yarı zamanlı ya da evden çalışma modeli ile işlerine devamı sağlanacak.
Engelli yakını aylığı 865 lira oldu
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Çalışanlar, doğum borçlanması için prim ödemelerini yapmak zorundadır. Bu primler, çocuğun doğduğu tarihten itibaren geriye doğru 3 yıl için geçerlidir. Doğum borçlanması yapılacak çocuğun sayısına göre bu prim miktarı artar. Sonuç olarak, doğum borçlanması emekliliği etkileyen bir faktördür.
Soru 1: Erken emeklilik hakkından kimler yararlanabilir? İster doğuştan engelli olup SSK'lı, Bağ-Kur'lu ya da memur olarak çalışmaya başlasın, ister işe girdikten sonra engelli olsun; %40 ve üzeri çalışma gücü kayıp oranına sahip tüm engelli çalışanlar erken emeklilik hakkına sahiptir.
Bir yakınına bakım hizmeti veren kişinin yasal olarak emekliliğe hak kazanması için, bakım görevlisi statüsüne erişmesi gerekiyor. Bunun için esnek çalışma modeli olarak görülen bakıcılık için ödenen sosyal yardım ücreti haricinde sigorta primlerinin yatırılmasıyla bakım veren kişi emekliliğe adım atıyor.
Gelir Vergisi İndirimi
Engelli çocuğu olan kamu, özel sektör çalışanları ve serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanırlar. Engel oranı değişikliğinde ilgili vergi dairesine bildirim zorunluluğu vardır. Rapor süreli ise her rapor değişiminde de bildirilmelidir.
Engelli bireyler ise engelli emeklilikleri içerisinde de yenilikler yapılması şartı doğrultusunda EYT grubu içerisinde sayılabilmektedir. Ancak EYT çıksa da engellilere yönelik bir düzenleme olmayacaktır.
1- Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli'' kısmının işaretli olması gerekir. 2- Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2023 yılı için 5 bin 671 liradır.
Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Örneğin ÇÖZGER öncesi sistemde, hafif belirtileri olan ve Atipik Otizm tanısı ile rapor düzenlenen olguların engel oranı %40 iken, ÇÖZGER'de OSB için tek özel gereksinim düzeyi (ÖKGV) belirlenmiş olup karşılık geldiği engel oranı 90-99 aralığıdır.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
Engellilere bayram ikramiyesi ödenmesine dair kararlaştırılan bir ödeme emri bulunmamaktadır.
1800 gün prim ödeyerek ilk sigortalılık tarihinden sonra malul hale gelenler emekli olabilir. 1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri