Öncelikli olarak birçok otistik çocukta kendine zarar verme eğilimi görülür. Bu eylemin birçok nedeni olsa da bu davranışları düzenli ve yerinde bir eğitimde yok etmek mümkündür.
Nörogelişimsel bir bozukluk olan otizmde uyaranlar beyinde farklı etkilere neden olduğundan, çocuk uyaranlara aşırı hassas ya da duyarsız olabilir. Bu uyaran eksikliği ya da fazlalığı durumunu regüle etmek isteyen çocuk, davranış problemlerini kendiliğinden de keşfedebilir.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Normal bir çocuk bir şeyi çevirmek için saatler harcamaz. Konuşmanın olmaması veya çok az olması ve olgunlaşmamış sosyal davranışlar nedeniyle diğer çocukların oyunlarına katılamazlar. Özel korkular, sebepsiz gülme ve ağlamalar gibi bazı duygusal tepkiler, otistik çocuklarda sıklıkla gözlenen özelliklerdendir.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
İlgili 35 soru bulundu
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.
Otizmli bazı çocuklar, ısıya/soğuğa aşırı tepki verir, ayakkabı giymekten kaçınır. Vestibüler aşırı duyarlılığı olan çocuklar, yol tariflerini değiştirmede, pürüzlü veya dengesiz yüzeylerde yürürken veya koşarken güçlük çekerler.
Otizmli Çocuklarda Oyun
Bir eylemi ya da hareketi akranlarına göre daha sık tekrarlama eğiliminde olabilirler. Sevdikleri bir oyuncakla aynı şeyi tekrar tekrar yaparak daha uzun süre geçirebilirler. Sembolik oyunlarda sınırlılık gösterirler.
Otizmli çocukların çevrelerindeki duyusal uyarılara çok farklı tepkiler vermelerine karşın, yeni bir nesneyi tanımada genellikle parmaklarının üstünde gezdirerek dokunma, koklama, zaman zaman ağzına alma veya yalama şeklinde keşfetmeye çalıştıkları gözlenmiştir.
Otizmli Çocukların Davranış Özellikleri
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Hareket eden nesnelere veya nesle parçalarına aşırı ilgi duyarlar. Rutinleri söz konusudur ve küçük değişikliklerde bile üzülürler. Takıntılı ilgi alanlarına sahiplerdir. Otizmde el çırpma, sallanma veya etrafında dönme yaygındır.
Yaklaşık olarak otizmli çocukların % 40 ' ında konuşma gelişmeyebilir ya da sınırlı alanda gelişir. Otizmli çocukların % 80 ' inde, okul öncesi eğitim çağında fonksiyonel iletişim gelişmeyebilir. Bazı otizmli çocuklarda ise 12 – 24 ay arasında var olan dilin tümünü veya bir kısmını kaybederler.
Bloklarla ve Legolarla Oynamak: Bloklar ve diğer yapı setleri otizmli çocukların ince motor becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Masa oyunları: Yetişkinin bir çok noktada model olabileceği ve çocuğa iletişim başlatma fırsatı verebilecek aktivitelerdir.
Otizm spektrum bozukluğu olan bazı bireyler büyüdükçe ve olgunlaştıkça başkaları ile daha fazla iletişime geçebilir ve davranışlarında daha az rahatsızlık gözlemlenebilir. Spektruma bağlı olarak, bazı vakalarda normal veya normale yakın bir hayat sürülmesi mümkün olabilir.
"Otizmli bireylerde görülen kısıtlı ilgiler, aynılık tutkusu, duyusal farklılıklar, sesler, tatlar, kokular, dokunma ve görme ile ilgili olağanüstü hassasiyetler, bozuklukla ilgili yeterli bilgisi olmayan kişiler tarafından 'şımarıklık, yaramazlık, sınırsızlık' gibi görülebilir" diyen Prof.
Atipik otizm olarak da bilinen yalancı otizm belirtileri genellikle basmakalıp ve tekrarlı davranışlar sergileme, sözlü ve sözsüz olmak üzere sosyal iletişim becerilerinin zayıf olması, tipik olmayan uygunsuz davranışlar sergileme, dil ve konuşmada görülen gecikmeler, tat koku gibi duyularda görülen artış veya ...
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Araştırmacılar ilk olarak, otistik çocukların, topun hızına bakılmaksızın, otistik olmayan çocuklara göre önemli ölçüde daha az top yakaladıklarını gösterdi.
Otizm tanısı koyulmuş olan çocuklar, vücudunu değişik şekillere sokarlar. Ayak parmakları üzerinde yürürler ve kafasını yana eğerek dolaşırlar. Bu nedenle en uygun oyuncaklar at, vagonlar, salıncak ve hamaktır. Eğitici oyuncaklar ve oyunların otizm tedavisindeki önemi ve etkisi çok büyüktür.
Otizmlilerin öncelikle hayatını düzenlemek gerekir. Örneğin: uyuma saati, banyo yapma saati, ellerini yıkama saati hep bir program ve düzen içinde olması gerekmektedir. Bu çocuklar evde değişiklik yapılmasından pek hoşlanmazlar. Alıştığı sistemi, daim odalarında görmek isterler.
Konuşma becerileri geç gelişir. Cansız varlıklara daha çok ilgi duyarlar, canlı ve cansız varlık ayrımını yapamazlar. Kendi yaşıtları ile diyalog kurmazlar, onlarla oyunlara katılmazlar ve kendi başlarına oyun oynamayı tercih ederler. El çırpma, sıçrama, etrafında dönme gibi bazı hareketleri sürekli tekrarlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri