Beyaz sirkeyi yok etmek istediğiniz ot yapraklarına sprey ile püskürterek birkaç tekrarda bu otların kurumasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterin. 4 litre sirkeye bir fincan kaya tuzu ve sofra tuzu karışımı ekleyerek etkili bir yabani ot öldürücü elde edebilirsiniz.
Tuz ile müdahale etme de geçmiş yıllardan beri ot kurutmada kullanılan bir yöntemdir. 8/1 oranında ya da daha sert bir karışım için 3/1 oranında su tuz karışımını istenmeyen otların yapraklarına uygulayarak onlardan kurtulmak mümkündür. Ancak yabani otların tamamen kuruması bu işlem birkaç defa tekrarlanmalıdır.
Sirkedeki asetik asit, yabani otları kurutur, o yüzden yabani otların en az birkaç saat doğrudan güneş ışığı alacağı bir günde sirkeyi sıkmak, sirkenin kurutma gücünü arttırır. Yabani otların güneşte çok kalabilmeleri için karışımı sabah sık.
Yabani otlari bahceden kurutmak icin genelde spray sisenin icine camasir suyu koyup kurutuyorum. bazi kucuk boyutta agac gibi buyuyen bitkilerin de kurudugunu gordum. Yapraklara denk gelirse kurutabilir ama genel olarak kurutmak istiyorsan sanirim agacin govdesine matkapla delik acip oraya camasir suyu dokebilirsin.
İlgili 44 soru bulundu
Çamaşır suyu, duyulduğunda kulağa pek hoş gelmese de aslında çiçekler için iyi bir destek maddesidir. Bu güçlü temizlik maddesi, vazoda bakteri üremesini engellerken, bitkileri daha hijyenik ve uzun ömürlü saklamanıza da yardımcı olur. Vazoda bakılan çiçekler bazen küflenir.
İlaçlı mücadele uygulaması yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları devrede ve hava sıcaklığının 8-25 derece olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeniden çıkışlar olursa 1,5-2 ay sonra uygulama tekrarlanmalıdır.
Beyaz sirkeyi yok etmek istediğiniz ot yapraklarına sprey ile püskürterek birkaç tekrarda bu otların kurumasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterin. 4 litre sirkeye bir fincan kaya tuzu ve sofra tuzu karışımı ekleyerek etkili bir yabani ot öldürücü elde edebilirsiniz.
Ayrık otuyla etkin mücadele yolu bedensel emekten geçer: Toprakta derinlere inip, ayrığın kökten sökülmesi ve tüm dallarıyla alandan toplanması gerekir. Hobi bahçelerinde ayrık otunu tümden kurutmanın en etkili yöntemi, bel ve kazma yardımı ile ayrık otunun bulunduğu bölgeyi iyice kazmaktır.
Glifosat birçok yabani ot kurutan ilaçta kullanılıyor. İlacın güvenliği konusunda bilimsel açıdan net bir görüş yok. Bazı ülkeler glifosat içeren yabani ot öldürücü ilaçları yasaklarken, bazı ülkelerde bunlar hâlâ kullanılıyor.
SUPER GALLANT® AYRIK OT İLACI
SUPER GALLANT® ile en iyi ve kesin netice yabancı otların 15-20 cm boyunda, 5-6 yapraklı devresinde kullanıldığında alınır. İlk uygulamadan 20-25 gün sonra aynı dozda yapılan ikinci uygulama ile tarlada yeni çimlenen yabancı otlar da kontrol edilir.
Çoban çantası, Çoban kesesi, Deli gerdeme, Medik, Kuşek- meği, Amzam, Ecibici, Çıngırdaklıot, Cıngıldaklıot, Kuşkuş- otu, Kuş mancası, Acıgıcı, Acıbici, İt pancarı, Yayla pancarı, Dağ marulu, Kaya marulu, Serçe gözü, Kuşgözü, Çıynak, Çırnak, Ayşecik.
Herbisitlerin tavsiye edilen dozunun tarlaya homojen dağılımını sağlamak için ilaçlama öncesi mutlaka aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. Herbisit uygulamalarında herbisit etiketinde belirtilen miktarda, herhangi bir ibare bulunmuyorsa dekara 20-40 litre su kullanılır.
Hayvanlar çeşitli şekillerde yabancı ot tohumlarının yayılmasına neden olmaktadırlar. Bunlardan en önemlisi hayvan gübresi ile yayılmadır. Yabancı ot tohumlarının hayvanların sindirim sisteminde canlılıklarını kaybetme oranları yabancı otun türüne ve yiyen hayvanın cinsine göre değişmektedir.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Nasıl Uygulanır? Herbisitler, belirli oranlarda su ile karıştırılarak pülverizatör yada sırt pompaları vasıtasıyla toprağa yada bitkinin toprak üstü organlarına uygulanır. Seçilen herbisitin etiketinde, kimyasal maddenin nasıl karıştırılması ve kullanılması gerektiği konusunda çok özel talimatlar bulunur.
İlkbahar ve sonbahar aylarında toplanan bu bitkinin kökleri toplanarak kurutulur.
Otlak ayrığının ekonomik ömrü 20–30 yıldır. Mavi ayrık: Çok yıllık ve rizomlu ayrık türüdür. Anavatanı Güney Avrupa, Orta Doğu, Güney Rusya ve Batı Pakistan olan bir türdür. Yüksek otlak ayrığı: Çok yıllık bir türdür.
Isırgan otlarını akan suyun altında yıkayalım, sonra tencereye su koyalı. Kaynadıktan sonra altını kapatalım ve otları suya basalım. 5 dk bekleyecekler ve ara ara tahta kaşıkla karıştıralım. Sonra otlarımızın suyunu süzelim ve üzerlerine tuz serpelim ve biraz ovalım 20 dk bekleyecekler.
Yabani otlardan kurtulmak için tercih edilen boraks çözeltisi, çamaşır deterjanlarının hammaddelerinden biridir. Bu yöntem için yaklaşık olarak 40 gram boraks ve 10 litre su kullanılmalıdır. Boraks çözeltisi yöntemi hazırlanan karışımın yabani otların yapraklarına püskürtülmesi ile uygulanmaktadır.
Yaptığım ilaçlama sonrası otlar 1 hafta içinde kuruyacaktır. Ot ilacı atarken bağın filizlerine ve zeytin ağacının yapraklarına gelmemesi için dikkat ediyoruz. Özellikle küçük zeytin ağaçları ve küçük asmaları bu ilaç değerse bu fidanların kurumasına neden oluyor.
İlaçlama aletinin karıştırıcısı çalıştırılır ve depo su ile tamamlanır ( köpüklenmeye engel olmak için sadece ilaçlama aletinin karıştırıcısı çalıştırılır, depoya üstten ilaçlı su tekrar devir ettirilmemelidir). Hazırlanan ilaçlı su, toprak yüzeyine çıkmış olan yabancı otların üzerine püskürtülür.
Bayer'in satın aldığı Monsanto tarafından üretilen ve glifosat içeren Roundup isimli tarım ilacının, kansere yol açması sebebiyle satışı hukuka aykırı bulundu.
Bu ilaç yabani otlarla birlikte tarladaki diğer yararlı bitkileri de öldürüyor. Toprağın verimini azaltıyor ve toprakta hiçbir ot yetişmiyor. Bitki yetişmediği için tohum da atmıyor. Böyle olunca da belli bir süreden sonra toprakta yararlı bitkiler çıkmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri