Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
zet: Otlu peynir; Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Siirt ve Van illerinde üretilen yarı sert, tuzlu ve bölgede yetişen yabani bitkileri içeren bölgesel bir peynir çeşididir.
Eşsiz kokusu ve aroması ile kahvaltı sofralarının sevilen lezzetlerinden olan otlu peynir, Van'ın Erciş ve Gevaş bölgelerinde genel olarak koyun ya da inek sütünden üretilmektedir.
KAYSERİ'NİN ÇÖMLEK PEYNİRİ
Ufalanan peynirin içerisine bir miktar çörek otu katılıyor. Tuzlanıp bir gün bekletilen peynir çömleklere basılıyor. Üzerleri donmuş yağ ile kaplanan çömlekler daha sonra kayadan oyma mağaralarda veya evlerin zemin katında hazırlanan nemli kumlara gömülerek olgunlaşmaya bırakılıyor.
Otlu Peynir İçin Gerekli Malzemeler:
Süt. Otlar ( Sirmo,Heliz, Mendo, Siyabo, Kekik, Yabani Nane söv)
İlgili 21 soru bulundu
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen çiriş otu; sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da bilinen zambakgiller ailesinden sarı çiçekli ve çok yapraklı bir bitkidir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Ülkemizde geleneksel olarak, hemen hemen her yörede tulum peyniri yapılmaktadır. Ama bunların içinde en meşhur olanı Trabzon tulum peyniridir. Yağsız inek sütünden ve sütün çiğ halinden elde edilir.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Erzurum ve Bayburt yöresinde lor, özellikle bu haliyle tüketilir.
Küflü peynir Kars ve Ardahan yöresinde yaygın olarak üretilir. Bu yöreye ait peynirlerin ünü dünyaca bilinir.
Hakkari, Bitlis, Şırnak ve özellikle Van'da yapılan, koyun sütünün lezzetlendirdiği bir peynir olan Van otlu peynir, kahvaltısıyla meşhur olan Van kahvaltılarının olmazsa olmaz unsurudur. Van peynirini diğer peynirlerden ayırt eden özellik, peynirdeki mayhoş kokudur.
Otlu peynir, içinde kullanılan otların aromasını taşır ve genelde sade halde tüketilir. Omlet gibi yemeklerin üzerine rendelenerek kullanılabilir veya kahvaltılık ekmeklere eklenir. Özellikle lavaş ekmekle birlikte yenilen otlu peynir, yemeklerde ve sos yapımında kullanılmaz.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Sırbistan'da yapılan ve fazla bilinmeyen eşek sütü peyniri, yaşlanmayı önlediği ve cinsel gücü arttırdığına inanılarak tüketiliyor. Bu peynir aynı zamanda dünyanın en pahalı peyniri olarak kabul ediliyor. Belgrad'ın 90 kilometre kuzeybatısında yer alan ve içinden geçen nehirden adını alan Zasavica tam bir doğa cenneti.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Casu marzu (Sardinyaca'da casu modde, casu cundidu veya casu frazugi ya da İtalyanca'da formaggio marcio), kokuşmuş peynir anlamına gelen, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya'ya özgü bir koyun peyniridir.
Çiriş otu, yukarıda da söylediğimiz gibi Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol bol yetiştiriliyor. Tezgahlara çıkma zamanı da nisan-mayıs ayları olduğu için şu sıralar semt pazarlarında, manavlarda ve marketlerin manav reyonlarında bulunabiliyor.
Ölmez Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Halk arasında 'Ölmez Çiçek' olarak adlandırılan ölmez otu dünyanın her yanında kendiliğinden yetişebilmektedir. Ülkemizin genelinde olsa da en çok Doğu Anadolu bölgesinde olduğu söylenebilir.
Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür ve doğu illerinde (Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tunceli, Hakkâri, Van, Erzurum, Iğdır, Kars, Sivas, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da Amanos dağı) 1800 – 2800 m yüksekliklerde yayılım gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri