Ekspertiz ücretini genelde alıcı ödemektedir. Ancak bazı istisnai durumlarda alıcının ekspertiz ücretini ödeme zorunluluğu bulunmayabilir. Alıcılar, ekspertiz sürecinden önce satıcının beyan ettiği bilgiler doğrultusunda aracı satın almaya niyetlenir.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Yani aracın oto ekspertize girmesini isteyen taraf oto ekspertiz ücretini ödemekle yükümlüdür.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
MADDE 11 – (1) (Mülga ibare:RG-25/3/2020-31079) (…) ekspertiz ücreti, taban ekspertiz ücret tarifesinden az olmamak üzere taraflar arasında serbestçe belirlenir. (2) 6 ncı madde uyarınca atanan eksperin/eksperlerin ücreti, sigorta şirketi tarafından ödenir.
İlgili 34 soru bulundu
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
Oto ekspertiz de aracın birçok bölümü en ince detayına kadar incelenir. Bu incelemeler teknolojik cihazlarla gerçekleştirilir. Kontroller deneyimli eksperler tarafından yapılır. Oto ekspertiz yaklaşık 45 dakika sürer.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Konut ekspertiz raporu, genellikle 3-5 iş günü içerisinde hazırlanır.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
Ayrıca sizlere mesaj olarak aşağıdaki görseldeki gibi bir mesajın iletilmesi gerekmektedir. Bu mesajda tahakkuk numaranız ile birlikte ödemeniz gereken tutar yatacak banka ile birlikte(ZİRAAT BANKASI) mesaj olarak iletilecektir. Ödeme başvuru yapmanızın ardından; Ziraat Bankasından 3 kanal ile ödeme yapabilirsiniz.
Konut ekspertiz ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en temel iki etken o gayrimenkulün niteliği ve fiziki büyüklüğüdür.Bazı durumlarda gayrimenkul bağlı bulunduğu il merkezine olan uzaklığı veya gayrimenkule ulaşımda yaşanacak sorunlarda gayrimenkul için belirlenen değerleme ücretlerini etkilemektedir.
Ekspertiz raporu ön onay incelemesi de gerektirmektedir. Bu süreçten sonra uzman incelemesi doğrultusunda eksper raporu 4 ile 7 iş günü içerisinde ilgili kuruma teslim edilir.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlatılır.
Sigorta eksperleri, hiçbir kişiye ya da kuruma bağlı olarak çalışmaz.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır.
Yani kaza ve sürüşten/kullanımdan, yol durumundan veya doğa koşullarından kaynaklanan etkilere her daim maruz kalmaktadır. Bu yüzden oto ekspertiz hizmeti aracın o anki durumunu gösterdiğinden ve test merkezinden ayrıldıktan sonra bu etkilere maruz kalabileceğinden dolayı raporun garantisi bulunmamaktadır.
Oto ekspertiz hizmetinde aracın yaşının önemi yoktur.
Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenir.
KM Düşürme Yapılmış Aracı Nasıl Anlayabiliriz? KM değeri düşürülmüş bir aracın, km'sinin düşürülmüş olduğunu anlamanın birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralandırabiliriz; Yöntem : Aracı güvenilir bir oto ekspertiz merkezinde götürerek aracınız için ekspertiz raporu alarak anlaşılabilir.
İkinci el piyasasından satın alınacak aracın gerçek değerinin ve durumunun tespiti için alınan detaylı raporlara ekspertiz raporu denir. Bu rapor otomobilin, kazasının olup olmadığını, motor performans yüzdesini, elektrik ve elektronik aksamında yer alan hata kodlarını tespitini içerir.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri