Cevap: Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler.
Türkiye'de yaşayan yabancılar genel olarak iki farklı yöntemle taşıt satın alabilirler. Bunlardan ilki, mavi plakalı araç olarak bilinen yabancıdan yabancıya araç uygulamasıdır. İkinci yöntem ise tıpkı Türk vatandaşları gibi yabancıların doğrudan bayiden sıfır veya ikinci el araç almaları mümkündür.
7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Yabancılar, Türkiye'deki otomobil bayilerinden sıfır araç veya bireysel satıcılardan ikinci el araç satın alabilirler. Araba bayileri, satış işlemi için notere gitmeden önce yeni arabayı satın alabilmeniz için gerekli tüm belgeleri size sağlayacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Yabancılar Türkiye'den araç alabilir mi gibi sorularınız olabilir. Evet. Yabancılar Türkiye'de araba satın alabilirler. Türkiye'de oturma iznine sahip yabancılar yeni veya kullanılmış araba satın alabilmektedir.
Evet, yabancıların Türkiye'de araba satın alabilmeleri mümkündür. Üstelik yabancılar bazı vergi avantajlarına da sahiptirler.
İkamet tezkeresi geçerli pasaport veya pasaport yerine geçerli seyahat belgesi ile birlikte ibraz edilmesi halinde yabancılara Türkiye'ye vizesiz giriş hakkı tanımaktadır. İkamet tezkereleri tek başına pasaport yerine geçmez.
2.2.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 10. süresiz çalışma izni verilebilecek olan yabancılar sayılmıştır. Buna göre; Uzun dönem ikamet iznine sahip olanlara, Türkiye'de en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılara süresiz çalışma izni verilebilir.
İkamet iznine sahip olmak yasal çalışabilmek için yeterli midir? Hayır. Türkiye'nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye'de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2023 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye'ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2023 tarihinden önce Türkiye'ye taşıt getiremez.
Yabancı üniversite öğrencileri (örgün öğretim), Yüksek Öğretim yapan mavi kartlı Türk soylular. Yabancı Sporcular ve Yabancı Basın Kuruluşu Mensupları yabancıdan yabancıya vergisiz araç alabilirler.
Ne yazık ki hayır, çifte vatandaşlar yabancıdan yabancıya alım satım hakkından faydalanmazlar, sadece yurt dışında ikamet eden (1 yılın 6 ayından fazlasını Türkiye dışında geçirenler) 2 yıl süreli triptik dediğimiz yabancı plakası ile Türkiye'de araçlarını kullanabilirler.
**TaxFree (Vergisiz) araç kullanma hakkına sahip diğer yabancıların 2 adet araç alma hakkı yoktur. Çifte vatandaşlar, vatandaş olduğu yabancı ülkeden araç ithal edebilir mi? Hayır, çifte vatandaşın ithalat hakkı yoktur.
Türk vatandaşları gümrükten araç satın alabilir, Miras yoluyla kendisine kalan bir aracı gerekli mevzuatlara uygun şekilde ülkeye getirebilir, Türkiye'ye turistik gezi veya iş gezisi sırasında yabancı plakalı araç ülkeye getirilebilir.
Oturma izni, Yabancı ikamet izni veya diğer adıyla ikamet Tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye'de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir. Temelde ikamet izinleri 6 farklı gruba ayrılmıştır.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun yirmi yedinci maddesine göre çalışma izini ve çalışma izni muafiyet teyit belgesi ikamet izni yerine geçmektedir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
VİZE İHLALİ OLAN YABANCILAR RESMİ EVLİLİK YAPABİLİRLER
Türkiye'de vize ihlali olan yabancılar ikamet izinleri olmasa dahi resmi evlilik yapabilirler, yasal hale gelebilirler,aile ikamet izni ve çalışma izni alabilirler.
İltica prosedürünüz sırasında tüm belgeleriniz BAMF'de kalır. Normalde bunları ancak iltica prosedürünüz tamamlandıktan sonra geri alabilirsiniz. Sürücü belgeniz BAMF'de bulunduğu sürece kendiniz araç kullanamazsınız.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce, Suriyelilerin, sahip oldukları araçlar için Türk vatandaşlarının ödemek zorunda olduğu motorlu taşıtlar vergisi (MTV), muayene ücreti gibi ücretleri ödemekle yükümlü olduğu bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri