Haziran 2010 dan beri ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olup 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanıdır.
Çocuk oto koltukları doğru şekilde kullanıldıkları/monte edildikleri takdirde çocuk ölümlerinin yaklaşık % 75, ağır yaralanmaların % 67 oranında azaltılmasına katkı sağlar. kadar uygun çocuk oto koltuğunda seyahat etmek zorundadırlar.
Ailelerin araba kullanırken en çok dikkat ettiği konuların başında çocuklarının güvenliği gelir. Kendini koruyamayan çocuklar şiddetli çarpma sonucu araçtan fırlayarak ölümcül trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Çıkan yasalarla, çocuklara 12 yaşına kadar araçlarda oto koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.
Bebek Koltukları (1 yaşına ve 8-9 kg'a kadar olan çocuklar için): Bebek koltukları doğumdan 8-9 kg ve 1 yaşına kadar olan çocuklar için dizayn edilmiştir ve araçlara arkaya bakacak şekilde monte edilir.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
İlgili 21 soru bulundu
Haziran 2010 dan beri ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olup 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanıdır.
Hem bebek arabası hem de otomobilde çocuk koltuğu olarak kullanılan puset modelleri sayesinde siz de işinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilirsiniz. Böylece puseti bebeğin doğumundan çocukluğuna kadar rahatça kullanmanız da mümkün.
Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Doğumdan itibaren çocuk oto koltuğuna ihtiyacınız olacak. Standart emniyet kemerini herhangi bir yardımcı olmadan kullanabileceği ortalama 8 yaşına gelene kadar da sürekli yaşına uygun güvenlik ekipmanı kullanacak.
0-3 yaş arası için oto koltuğu daha uygun bir seçenek iken, 4 yaştan itibaren oto koltuk yükseltici kullanımına başlanabilir.
Yasal olarak 150 cm'den küçük ve 36 kilogramdan hafif olan tüm çocuklar otomobillerde güvenlik aracı kullanmak zorundadır. 0-3 yaş arası özel koltuk kullanması gereken çocuklar, biraz daha büyüdüklerinde yani 4 yaştan itibaren ortalama 11 yaşına kadar çocuk oto koltuk yükseltici kullanmak zorundadır.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
İsofix Olmayan Araçta Bebek Oto Koltuğu Bağlama
İsofix'te olduğu gibi oto koltuğunun doğru bağlanıp bağlanmadığını gösteren işaretler olmadığı için, sabitledikten sonra koltuğu elinizle sarsarak kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca, top tether ve baza ile bağlama seçeneklerini de kullanabilir ve güvenliği arttırabilirsiniz.
Emniyet kemeri her zaman ve doğru biçimde takılmış olmalıdır. Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez.
Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar omuzdan emniyet kemeri kullanmak önemlidir. Seçeceğiniz bebek koltuğunun kaza ve darbelere karşı test edilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bebek oto koltuğunu, bebeğinizin yüzünü otomobilin arka camına bakacak şekilde konumlandırmalısınız.
Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Oturur? Bebekler doğumdan itibaren araba puseti içerisine oturtulabiliyor. Grup 0 ve Grup 0+ olarak da bilinen, yeni doğan bebeğe uygun olarak tasarlanan araba koltukları 45-50 derecelik açıyla kullanıldığı için bebeğe konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlıyor.
Bebeğinizin kemikleri henüz yeterince gelişmiş olmadığından koltuğa yatar pozisyonda yerleştirilmelidir. Bu nedenle mutlaka yatar pozisyona alınabilen ve mümkünse çift yönlü oto koltuklarını tercih edebilirsiniz. Böylece koltuğunuzu çocuğunuz biraz büyüdükten sonra ileriye dönük şekliyle de kullanmanız mümkün olur.
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
İkinci El Oto Koltuğu Alınır Mı? Ticaret Bakanlığının ve BADIGER ortak bir şekilde ikinci el oto koltuğu alınmaması gerektiği yönde bir karar alınmıştır. BU çok önemli bir konudur. Bütçenize uygun, güvenlik testlerini geçmiş bir oto koltuğu tercih edebilirsiniz.
Berlin Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, arabalardaki bebek koltuğunun yaygın düşüncenin aksine arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğu sonucunu ortaya koydu.
Ana kucağı ve oto koltuğu arasındaki fark konusunda bazı ebeveynler karışıklık yaşamaktadır. Bu sorunun yanıtı hem “evet” hem de “hayır”dır. Araç tipi ana kucaklarının bir diğer adı Grup 0 oto koltuğudur. Grup 0 oto koltuklarını, diğer gruplardaki oto koltuklarından ayıran en önemli konu bebeğin oturma yönüdür.
Bebekler oturmaya başlaması ile beraber puset kullanımına ihtiyaç da azalmaya başlamaktadır. Bebekten bebeğe göre değişse de genellikle bebekler 3 aydan sonra yavaş yavaş oturtulmaya başlanmaktadır. Yeni doğan döneminden itibaren kullanılan pusetler bebeklerde en verimli olarak 6 ile 9 aya kadar kullanılmaktadır.
Puset Kaç Aylığa Kadar Kullanılır? Anne ve babaların sık tercih ettiği puset modelleri, doğumdan itibaren kullanıma uygundur. Bebek, 9 aylık olana kadar rahatlıkla tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri