1402 yılında yapılan Ankara Savaşı sonrasında Karabük ve çevresi İsfendiyaroğulları Beyliğinin eline geçer. Fetret Dönemi sonunda Çelebi Mehmet tarafından 1416 yılı itibariyle Osmanlı egemenliğine tamamen geçmiştir.
Karabük adını, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır. Bu topluluklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaati adını bu biçimde almışlardır.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı'dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili olmuştur.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete''de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı''dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak''tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye''nin 78. ili olmuştur.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Süleyman Şah'ın Komutanlarından biri olan Emir Karatekin, 1082 tarihinde Çankırı'yı fethettikten sonra, Karabük çevresinde bulunan kentlere yönelmiş, 1084 tarihinde Eflani ve Safranbolu'yu ele geçirmiştir. Safranbolu ve çevresi 1416 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Safranbolu Tarihçesi
Safranbolu'nun bulunduğu bölgede Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği yaşamıştır.
İşte Karabük ili de Karadeniz bölgesinin Batı bölümünde yani Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Karabük tarihi ve kültürel olarak önemli bir ildir. Karadeniz bölgesinde yer alan bu il sonradan kent haline dönüşmüştür.
Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır.
CUMUHURİYET KENTİ KARABÜK DİYORUZ;ÇÜNKÜ BU ŞEHİR, 1937 YILINDA ATATÜRK'ÜN TALİMATI İLE DÖNEMİN BAŞBAKANI İSMET İNÖNÜ TARAFINDAN ATILAN ENTEGRE DEMİR ÇELİK TESİSİ TEMELİ İLE,EKONOMİK KALKINMA İÇİN KURULDU.
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Cenevizlilerden alınan Yenice, Selçuklu döneminden itibaren, bölgenin önemli bir yerleşim ve geçim yeridir.
Bölgeye adını veren Paflagonyalılar (Dil yapıları incelendiğinde, Paflagonların Küçük Asya –Asiaic- yani Anadolu halklarından olduğunu gösteren güçlü belirtiler bulunmuştur.) M.Ö.2000 yıllarında Balkanlardan Tokfirik göçleri olmuş, Babris, Bitinyen, Tinye gibi kabileler Eskipazar ve çevresine yerleşmişlerdir.
Daha önce Zonguldak ilinin bir ilçesi durumunda iken 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Karabük'ün İl olmasından sonra ilçemizde Karabük İline bağlanmış bulunmaktadır. Doğuda Kastamonu İlinin Araç, Batıda Karabük İlinin Safranbolu, Kuzeyde Bartın İlinin Ulus İlçeleri ile çevrilidir. İlçe Karabük İl merkezine 46km.
07 Eylül 1991 tarihinde de 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşmuştur.
İlk ve Ortaçağlarda Amasra kolonisinin İç Anadolu ile bağlantısını sağlayan yol üzerindeki bir savunma şatosu olarak yapılmıştır. Bu şatoyu Bithynia Hükümdarı Nikomedes'in oğlu Pylomes tarafından yapıldığı ve onun adını taşıdığı, Eflani adının buradan geldiği tahmin edilmektedir.
Yüzölçümü 4.145 km² olup, kuzeyde Bartın (80 km.), kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu (120 km.), güneydoğuda Çankırı (195 km.), güneybatıda Bolu (130 km.), batıda Zonguldak (170 km.) illeriyle komşudur.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 7 İlçe, 7 belediye, bu belediyelerde 80 mahalle ve ayrıca 277 köy vardır.
Yüzölçümü 704 kilometrekare, denizden yüksekliği 280 m. dir. En önemli akarsuyu Filyos Çayı, en önemli yükseltisi Keltepe (2000 m.)' dir. Yüksek yerlerde karasal iklim görülürken vadi tabanlarında iklim nispeten yumuşaktır. Karabük' ün ekonomisi demir-çelik sanayisine paralel olarak gelişmiştir.
Karabük, hem turizm hem de ilk demir-çelik fabrikasının kurulduğu yer olması sebebiyle sanayi alanında da adından söz ettiren bir şehirdir. Özellikle Safranbolu ilçesi UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alarak şehrin en çok ziyaret edilen tarihi ve kültürel yapılarıyla ünlüdür.
Safranbolu coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca idari ve ticari bir merkez olmuştur. 2010 adrese dayalı nüfus sayımına göre nüfusu 49.014'tir.
Hububat, baklagil ve yem bitkileri üretiminin ağırlıklı olduğu ilde, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılıyor. Karabük'te 2019-2020 üretim yılında 111 bin dekar alanda buğday, 28 bin dekar alanda arpa, 62 bin dekar alanda ise yem bitkisi ekimi yapıldı.
Karabük Dağları - Karabük
İlimizin coğrafi yapısında dağlık ve ormanlık alanlar önemli yer kaplamaktadır. Dağlarımız dağ sporları yapmaya uygundur. Önemli dağlarımız Keltepe(1999m.), Tarakçı Tepe(1714m.), Kuyruk Kaya Tepe(1704m.), Kuru Doruk Tepe(1744m.), Mantar Tepe(1736m. )'dir.
Bandırma yemeği, Karabük ilinin Eflani ilçesinin en ünlü yöresel yemeğidir. El açması yufkaların hindi eti, tereyağı ve isteğe bağlı olarak konulan karabiber ile bir araya getirilmesi ile oluşan Bandırma, bölgede bulunan her restoranda bulunabilen bir lezzettir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Filyos Plajı
Filyos Çayı'nın batısında, oldukça geniş bir kumsal alan bulunmaktadır. Filyos Plajı'nda, Abacık Mevkii'nden kaleye kadar denize girme imkânı mevcuttur. Plaj, limanın her iki yanında yer alan plaj yaklaşık 2 kilometrelere uzunluktadır. Çevrede otel mevcuttur.
Meyvecilik genelde sınır yetiştiriciliği şeklindeyken,son yıllarda üretilen projelerle kapama alanlarda yetiştiriciliğe başlanmıştır. Ceviz ve bağ başta olmak üzere elma,armut,kiraz,şeftali ve vişne gibi türlerde kapama alanlar oluşturulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri