Yoshinori Oshumi (Japonca: 大隅 良典 Ōsumi Yoshino, 9 Şubat 1945, Fukuoka); Japon biyolog ve bilim insanı. 2016'da İsveç Nobel Vakfı tarafından, hücrelerin kendi kendini sindirmesi olarak bilinen otofaji alanındaki çalışmaları nedeniyle 2016 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.
Hücrenin kendisini arındıran ve yenileyen mekanizmasına "otofaji" deniyor. Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, Ohsumi'nin araştırmaları ile "hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturduğu" belirtildi.
Aralıklı oruç diyetinin bu kadar popüler olmasında hiç kuşkusuz Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi'nin katkısı büyük. Ohsumi açıkladığı otafaji kavramı ile 2016 yılında Nobel ödülünü almıştı.
Otofaji Diyetiyle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar
Otofaji diyetinin genel olarak 3 günden fazla uygulanması önerilmiyor.
Aralıklı oruçta aç kalma süresi 16 saati geçmemelidir. Genellikle kadınlara maksimum 14, erkeklere ise 16 saat açlık süresi önerilir. İki öğün arasında bol su, bitki çayı, şekersiz çay ve kahve tüketilebilir. Genellikle iki öğünün sabah kahvaltısı ve akşam yemeği şeklinde planlanması önerilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu hastalar adeta bir yamyam gibi kendi etini yemektedirler. Hatta bazı hastalar kemiklerini bile kemirirler. Her ne kadar hastalığın çok daha ilerlemiş ve tehlikeli tipleri bulunsa da, tırnak yemek, parmak ve dudaklardan koparılan ölü derileri çiğnemek de otofaji hastalığına işaret etmektedir.
İnsülin üreten pankreas bezi ve karaciğer dinlenmeye fırsat bulur. Hepsinden önemlisi 14-15 saati geçen kalori almama durumunda hücrelerimizde otofaji başlar.
Şaperon aracılı otofaji (Chaperone-mediated autophagy, CMA) yalnızca yanlış katlanmış veya yanlışlıkla oluştu- rulmuş sitosolik proteinlerin belirli bir grubunu indirge- mek üzere işlev görür. Proteinler, şaperonlar olarak adlandırılan sitosolik moleküler asistanlar aracılığıyla tanınırlar ve lizozoma yönlendirilirler.
Bunun yanında vücutta otofaji olması durumda kanser ilaçlarına karşı direnç geliştirebilir. Böylelikle ilacın etkisini yitirmiş olur. Aşırı otofaji olduğunda ise kalp sorunlarına katkıda bulunabilecek olan kalp hücrelerinin ölümüne neden olabilir.
"Oto" kelimesi "kendi kendine", "faji" kelimesi ise "yeme" anlamına gelmektedir. Otofaji işlemi "kendi kendini yeme" (self-eating) olarak da adlandırılabilir. ''Kendi kendini yeme'' işlemi başta insanın kulağına vücudumuzda gerçekleşmemesi gereken bir işlem olarak gelebilir.
Otofajiyi, yani vücudunuzun kendi kendini yemesini kuvvetlendirmek için üç yol ifade edilmektedir: Bunlardan ilki egzersiz yapmak, ikincisi belirli aralıklarla aç kalmak ve sonuncusu karbonhidrat alımını azaltmak.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Partisyenler bu aç kalma süresini 12 ila 36 saat olarak belirliyorlar. Burada dikkat edilmesi gerek nokta bu süre zarfında bolca su içmenin gerektiğidir.
Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kişilerin uzun açlık planlamaları, yenilen gıdalardan daha fazla tat alınmasını sağlar. İnsülin duyarlılığını olumlu yönde etkiler.
Sağlıklı insanlarda ramazanda 17 saat aç kalmanın hiçbir zararı olmamakla birlikte, metabolizmaya, kalp damar, mide bağırsak, sinir ve psikolojik sistemin yanı sıra, vücudun tüm sistemlerine sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Ramazanda günlük toplam kalori ihtiyacı belirlenip, uygulanmalıdır.
Bunlardan biri de otofaji diyeti, yani aralıklı oruç yapmak. Beslenme şeklinin otofaji diyeti olarak tanımlanması için, oruç aralığı uzun bir aralıklı oruç planı uygulanması gerekiyor. Otofaji diyetinin nasıl uygulandığından bahsetmek gerekirse, örneğin haftanın 6 gününde normal beslenip, bir gününde oruç tutuluyor.
İki öğün arasında çay, kahve içilebilir. Bol su tüketimi otofaji işlemi için gereklidir. Öğünlerde et, tavuk, balık, yumurta gibi kaliteli protein kaynaklarına ve bol miktarda sebzeye yer verilmelidir. Karbonhidrat alımı sınırlandırılmalı; un, şeker, nişasta içeren yiyecekler tüketilmemelidir.
Testlere göre değişmekle birlikte ortalama ideal açlık süresi 8-10 saat olmalıdır. Trigliserit ölçümlerinde 12-14 saatlik açlık gerekir. Aksam 22: 00 den sonra hiçbir şey yenmemesi uygundur.
Kısaca özetlersek son yemek yediğiniz saatten 16 saat sonraya kadar hiçbir şekilde yemek yenilmiyor. Ama uzmanlar bu aralık içerisinde bol bol su içilmesini öneriyor. Şekersiz çay, sade kahve veya sade soda bu aralıkta tüketilebilecek içecekler. 16 saat bitiminde ilk öğününüzü yiyebilirsiniz.
Bazı çalışmalar, aralıklı oruç diyeti uygulayanların obezite ve karaciğer yağlanması riskinin azalması sonucunu, gece beslenme döngüsünün ortadan kaldırılmasıyla ilişkilendirmiştir. Aralıklı oruç diyetinin avantajlarının sadece kilo kaybı ile sınırlı kalmadığı düşünülmektedir.
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Uzun sürecek bir açlık, ayrıca vücuttaki şeker ve yağları kullanması hususunda onu zorlayacaktır. 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizmasında yeni akyuvarlar oluşuyor. Açlık, vücuttaki kök hücrelerde bir bölgeyi aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini sağlıyor.
3. GÜNDEN- 7. GÜNE: SU İÇMEYE DİKKAT Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri