Yokuşa gelmeden önce hızın biraz arttırılıp yokuşa başlanması çok daha avantajlı olacaktır. Yokuşta bir aracı geçmeniz gerektiğinde, çok daha fazla gaza basılmalıdır. Pedalın sonuna kadar bastığınızda otomatik şanzıman aracın gücünün artmasını sağlamaktadır. Yokuş inerken aracın hızlanması kolaylaşır.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
tam otomatik ise kaydırmaz.hatta gaz vermede bile ileri doğru gitmeye çalışır. yarı otomatik MMT ise ve yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır. manuel şanzımanda nasıl debriyaj dan bırakıp gaza basma arasında geçen sürede kayar ya , onun gibi olur.
Eğer aracınızda çekişte düşüş gerçekleşiyorsa bir kaç ihtimal olabilir, – Debriyaj sisteminin çalışmasında büyük rol oynayan Baskı balata sisteminin işlevini kaybetmesi, – Şanzıman elektroniği problemleri (örneğin: sensör arızası veya sensör ile beyin arasında iletişim problemleri olabilir.)
İlgili 33 soru bulundu
Bunun yukarıda anlattığım nedenleri dışında genel nedeni gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanır. Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır.
Gaza basmadan ayağınızı fren pedalından hafifçe bırakmanız yeterli olur. Hareket sağlandıktan sonra ise arabanızı D moduna alınmalısınız. Bu sayede otomobil kendiliğinden hareket etmeye başlar. Hareket sırasında gaz pedalına çok basmak patinaja sebep olur.
Marş çevrilmeden önce el freni çekili ve vites P konumunda olmalıdır.
Yokuş Kalkış Desteği, bir araç bir yokuşta durdurulduğunda ve tekrar hareket etmesi gerektiğinde devreye giren bir sürücü destek teknolojisidir. Bu özellik, siz fren pedalı ve gaz pedalı arasında manevra yaparken frenleri birkaç saniye basılı tutarak yokuşta geriye kaymayı önleyebilir.
Otomatik vitesli arabaların en konforlu yönlerinden biri yokuş çıkmaktır diyebiliriz. Manuel vitesli araçlardaki gibi sürekli olarak aracınızın devir sayacına bakmanıza gerek kalmadan, sadece gaz pedalına basarak otomatik vitesli arabalarla yokuş çıkabilirsiniz.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
Bu özellik manuel araçlarda olduğu gibi, otomatik vites ve yarı otomatik vites araçlarda da bulunmaktadır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri