Bireyi sıkıntıya sokan otomatik düşünceler incelendiğinde, bu düşünme süreci sırasında belirgin bazı hataların olduğu gözlenebilir. Bu hatalar bilişsel terapide bilişsel çarpıtmalar olarak adlandırılırlar.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Örneğin; konuştuğunuz arkadaşınızın bir anda esnemeye başlamasıyla birlikte “onu sıktım, benden sıkıldı” diye düşünmek bilişsel çarpıtmaya örnektir.
Otomatik düşünceler, Doğruluğu yeterince değerlendirilmemiş, kişinin zihninde ani ve otomatik olarak beliren düşünce, imaj veya seslerden biridir. Kişiye özgü deneyimlerle ortaya çıkan bir düşünce akışını tarif eder (Beck, 1964).
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ)
1-5 arasında puanlanan ve 30 maddeden oluşan likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin puan ranjı 30-150 arasındadır. Ölçekten alınan toplam puanların yüksekliği, bireyin otomatik olumsuz düşüncelerinin sıklıkla ortaya çıktığını gösterir (Savaşır ve Şahin, 1997).
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
Çevrede gelişen olaylara bağlı olarak meydana gelen bu düşünceler, daha sabit olan inançlarımızdan kaynaklanır. Örneğin telefonunuz çaldığında zihnimizden “açmalıyım” gibi bir düşünce geçebilir ya da bir dersten zayıf not aldığımızda “ne kadar başarısızım ”diye düşünebilirsiniz. Bu da bir otomatik düşüncedir.
Otomatik düşünceler bilinçli bir yargılama olmaksızın ortaya çıkan, eylemlerimiz ve duygularımızı derinden etkileyen zihinsel işlevlerdir.
Gülmek, ağlamak, öfkeden deliye dönmek yanı kendimize nasıl davranmamız gerektiğini sormadan gösterdiğimiz davranışlar otomatik davranışlardır. Otomatik davranışlar bir kısmı sosyal olarak kabul görür. Bir kısmı cinsiyet rollerimize göre teşvik edilirler.
Bilişsel çarpıtmalar ise; kişilerin olaylar veya durumlar karşısında zihinlerinde genellikle otomatik biçimde gelişen ancak gerçekliği tam ve doğru biçimde yansıtmayan düşünce biçimleridir. Bilişsel çarpıtmalar genellikle olaylar ile durumları olumsuz biçimde ve yanlı olarak değerlendirmeye neden olur.
Çarpık düşünceler olarak da adlandırılan bilişsel çarpıtmalar gerçeklere dayanmayan abartılı bir düşünce kalıbıdır. Bilişsel çarpıtmalardan filtreleme ya hep ya hiç düşünme, aşırı genelleme ve -meli/-malı düşünce kalıpları için bir önceki yazımızı ↗ inceleyebilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlıkların çoğunun (kaygı bozuklukları, depresyon gibi) nedeni olarak kabul edilen, bireyin sahip olduğu çarpıtılmış düşünceleri, işlevsel olmayan varsayımları ve kendince kuralları olduğu görülmektedir. Bu duruma Bilişsel Çarpıtmalar veya Düşünce hataları denir.
Diyalektik davranış terapisi (DBT), borderline kişilik bozukluğundan (BPD) muzdarip insanlara yardım etmek için tasarlanmış kanıta dayalı psikoterapidir.
Özetle bilişsel davranışçı terapi sıkıntı yaratan belirtileri hedef alan, sıkıntıyı azaltmayı, düşünce biçimlerini yeniden gözden geçirmeyi ve sorun çözmede yardımcı olacak yeni stratejiler öğretmeyi amaçlayan etkililiğini araştırmalarla gösterilmiş bir psikoterapi türüdür.
Depresyon ve anksiyete bozukluklarının bilişsel kuramına göre kişinin karşılaştığı bir olay sonrası kendiliğinden ortaya çıkan düşüncelerine otomatik düşünce denir. Otomatik düşünceler olaylara olan bakışımızı ve nasıl tepki verdiğimizi etkilerler.
Sorunlarla yani sorun gördüğümüz şeylerle karşılaştığımızda, duygusal zorlanmalar yaşadığımızda zihnimizde otomatik olarak beliren bazı uygun olmayan düşünceler vardır, biz bu uygun olmayan düşüncelere de çarpık otomatik düşünceler deriz.
Düşünceler ise, hissettiğimiz duyguların zihnimize yansımasıdır. Duyguların aksine düşünceler dış evrenden gelir ve zihnimize yansır. Sonra da o düşünceye bir duygu yüklersek, içimize aktarılmış olur.
Şimdi ise BDT kuramıyla ortaya koyulmuş ve sorunlarımızı çözmemizde en büyük engel taşıyan olumsuz otomatik düşünceler ve bilişsel çarpıtmaları ele alacağız. Yaşadığımız olaylarda otomatik düşünceler bilinçli olmaksızın ortaya çıkarlar.
İşlevsel olmayan demek hayatımızda bir işlevi ve faydası olmayan kullanışsız düşüncelerdir. Danışanlarımızdan duyduğumuz en işlevsel olmayan düşüncelerden ilki hiç iyileşemeyeceğim ve bu sorun sonsuza dek devam edecek bundan sonra mahvoldum düşüncesidir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişiler herşeyin en kötüsünü düşünürler.
Sokulgan düşünceler, kendimize veya sevdiğimiz bir insana ne olacağı fikriyle ilgili, nerede nasıl bir yanlış yaptığımız ile ilgili veya yapmaya kalkışacağınız korkunç bir dürtüsel eylem ile ilgili olabilir. Bazı insanlara göre, sokulgan düşünceler panik veya yoğun anksiyetenin bir parçasıdır.
Düşünme hataları veya 'Otomatik Düşünceler' insanın kendi kendini engelleyen hatalı düşünce kalıplarıdır.Hata diye adlandırılmasının sebebi duruma veya koşula uygun olup olmadıkları sorgulanmaksızın kabul edilmeleridir.Otomatik düşünceler,aklımıza kendiliğinden gelen bizim özellikle düşünmeyi istemediğimiz ...
Bilişimsel düşünme, kısaca problemlerin çözümündeki bilişsel süreçler olarak ifade edilmekle birlikte sadece bilgisayar mühendislerinin değil tüm bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemleri çözme yeteneklerini geliştirmelerinde etkin rol oynamaktadır.
tünel bakışı: bir durumun sadece olumsuz tarafını görmek. örnek: “oğlumun hocası hiçbir şeyi anlamıyor. sevecen değil. sürekli eleştiriyor. hiç de iyi bir öğretmen değil.”
Çarpıtma: Bireyin gerçekleri kendi işine geldiği gibi anlamasıdır. Örnek: Bir çocuğun hoşlandığı bir kız arkadaşının ona sürekli selam vermesini arkadaşlarına bu kız beni seviyor ben bu kıza çıkma teklif edeceğim şeklinde söylemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri