Otomatik düşünceler ölçeği, kişinin farkında olmadan zihninde hızlı ve otomatik olarak oluşan düşünceleri ölçmeyi amaçlayan bir ölçüm aracıdır.
Bireyi sıkıntıya sokan otomatik düşünceler incelendiğinde, bu düşünme süreci sırasında belirgin bazı hataların olduğu gözlenebilir. Bu hatalar bilişsel terapide bilişsel çarpıtmalar olarak adlandırılırlar.
Otomatik düşünceler; anlık ve bilinçli olmayan düşüncelerdir. Çok iyi öğrenilmiş olan bu düşünceler rutin(leşmiş) düşünceler olarak da adlandırılabilir1.
Bu düşünceler bilişsel süreç içerisinde yer alan çarpıtmalar sonucu oluşurlar. Otomatik düşünceler, bilişsel çarpıtmalar olarak da adlandırılır. Otomatik düşünceler kendiliğinden ortaya çıkar, kişiye normal görünür ve olumsuz duygulanımla ilişkilidir.
İlgili 26 soru bulundu
Otomatik düşünceler, zihinde belli bir anda refleks gibi aniden geçen düşüncelerdir. Yani yaşanan olayda aklımızdan ilk geçen düşünce, otomatik düşünceler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiçbir mantık süzgecinden geçirilmeden, sorgusuz olarak kabul edilir.
“İrrasyonel” ya da “mantıksız”, “gerçekdışı” terimleri, düşünceleri ya da düşünce biçimlerini “yargılamak” için kullanılan ifadeler değildir. Akıl ve mantığa dayalı olmayan, sağlıksız düşünceleri tanımlamak için kullanılır.
Düşüncenin otomatik şekilde zihninize geldiğini ve sizden bağımsız olduğunu hatırlayın. Düşüncenin zihninizde dolaşmasına izin verin, onu irdelemeyin veya kovalamayın. Sakinleşin ve kendinize biraz zaman verin. Aklınıza o rahatsızca edici düşünce gelmeden önce her ne yapıyorsanız onu aynı şekilde yapmaya devam edin.
Özetle bilişsel davranışçı terapi sıkıntı yaratan belirtileri hedef alan, sıkıntıyı azaltmayı, düşünce biçimlerini yeniden gözden geçirmeyi ve sorun çözmede yardımcı olacak yeni stratejiler öğretmeyi amaçlayan etkililiğini araştırmalarla gösterilmiş bir psikoterapi türüdür.
Danışanın travma ile ilişkili görüntülere, duygulara, beden hislerine ve düşüncelerine güvenli bir şekilde yeniden bağlanarak, o anı tekrar imajine ederek ve travmanın kendi iyileştirici gücüyle, travma ve diğer belirtileri tedavi etmeye yönelik bir yöntemdir.
Bilişsel modelin vurgu yaptığı bir noktada, insanların olaylara karşı geliştirdiği bu otomatik düşünceleridir. Otomatik düşünceler, belirli bir duruma karşı anlık olarak ortaya çıkan ifadelerdir.Otomatik düşüncelerimiz çoğu zaman tam olarak farkında değilizdir. Ancak bu düşünceler kendiliğinden de ortaya çıkmazlar.
Tek bir olaya ya da duruma dayanarak genelleme yapmaktır. Asla, her zaman, hiçbir zaman, daima, herkes, hep, hiç gibi kelimeleri rahatlıkla kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan bir kişinin bir daha asla mutlu olamayacağını düşünmesi buna örnektir.
Bununla birlikte bilişsel davranışçı terapi teorisyenleri, bazı bilişsel çarpıtma türlerini, çok yaygın olarak kullandığımızı tespit etmişlerdir. Bu bilişsel çarpıtma, “çift kutuplu düşünme”, “iki uçlu düşünme”, “siyah ya da beyaz düşünme” diye de adlandırılıyor.
Zihin okuma; Olası kanıtları araştırmaya hiç gerek duymaksızın, diğerlerinin ne düşündüğünü bildiğine inanmak, zihin okuma olarak adlandırılan bilişsel çarpıtmadır. (bknz: Sinestezi Nedir? ) Bu düşünce şeklinde kişi kendisi hakkında başkalarının ne düşündüğünü bilmek ister ve kendince çıkarımlar yapar.
İrrasyonel Düşünme (Mantıksız Düşünme)
Bunlar: Talep veya Tecrübe – İnsanları “zorunluluk” ve “gereklilik” gibi mutlak terimlerle düşünmeye iten katı inançlar. Örneğin, “Bu sınavı geçmeliyim” veya “Her zaman önemli başkalarım tarafından sevildiğimi hissetmeliyim.” Bu tür ifadeler çoğu zaman gerçekçi değildir.
Bilişsel çarpıtmalar ise; kişilerin olaylar veya durumlar karşısında zihinlerinde genellikle otomatik biçimde gelişen ancak gerçekliği tam ve doğru biçimde yansıtmayan düşünce biçimleridir. Bilişsel çarpıtmalar genellikle olaylar ile durumları olumsuz biçimde ve yanlı olarak değerlendirmeye neden olur.
Ya hep ya hiç düşüncesi aynı zamanda "ikili düşünce" veya "siyah-beyaz düşünme" olarak da adlandırılır (çünkü iki uç arasındaki alternatif bakış açılarının "gri alanını" siler). Tüm bilişsel çarpıtmalarda olduğu gibi, herkesin arada bir ya hep ya hiç düşünceleri vardır.
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
BDT, düşüncelerimizin duygularımızı ve davranışlarımızı yönettiğini ifade eder. BDT danışana rahatsızlık veren bilişsel çarpıtmalar, düşünce hataları ve bu çarpıtmaları destekleyen davranışların tespit edilmesi ve bunların düzeltilmesini hedefleyerek danışanın yaşamı üzerindeki müdahalesini arttırmayı hedefler.
ABC Kişilik Kuramı
ABC kuramında A noktasında kişiyi rahatsız eden bir durum vardır. B noktasında A durumuna dair olan inançlar yer alır. C ise sonucu ifade eder. Eğer kişinin A durumu için akılcı olmayan inançları varsa C noktasında kişi için hoş olmayan kaygı, stres, depresyon gibi durumlar yaşar.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
İlaç Tedavisi: Psikiyatrik ilaçlar, özellikle antidepresanlar ve anksiyolitikler, aşırı düşünme hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Bu ilaçlar, kimyasal dengesizlikleri düzenleyerek semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmenin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Uzun uzadıya düşünme eylemine özellikle anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda çokça rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri