Kurmalı saatlerin mekanizması titiz bir işçilikle üretilir ve oldukça değerlidir. Günlük olarak kurulması gerektiği için çoğu zaman özel günlerde takılmak üzere tercih edilirler. Otomatik saatler ise kurma işlemine gerek duyulmadığı için günlük olarak daha çok tercih edilir.
Otomatik bir saatin kurulması için aslında kullanıcının bileğini hareket ettirmesi yeterli olacaktır. Fakat, uzun süreli kullanılmadığı zamanlarda ya da saatin kullanım ömrünü uzatmak için en azından bir kere manuel olarak kurulması gerekir.
Saati bileklerinden çıkarıp bir haftalığına veya bir aylığına kenara koysalar da, tekrar takacakları zaman yeniden ayarlamalarına gerek yoktur. Düzenli olarak servise girerse, kaliteli bir mekanik saatin kullanım ömrü 100 yıldan fazladır.
Mekanik saatler ki, bunlar kendi aralarında mekanik kurmalı ve mekanik otomatik diye ikiye ayrılır, daha bir çaba ve farkındalık ister. Kurmalı olanı yaklaşık 2 günde bir kurmanız, mekanik otomatik olanı ise 2 günden fazla bir süre kolunuzdan çıkarmamanız, aksi takdirde yeniden ayar yapmanız gerekir.
Otomatik Saat Neden İleri Gider? Mekanizmadaki rotorun salınım sayısını etkileyen faktörler nedeniyle saatin hassasiyetinin değişir. “Otomatik saat neden ileri gider?” sorusunun cevabını merak edenlere saatin rotorunun salınım frekansı değiştiği için ileri gittiği cevabı verilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Birçok otomatik mekanizmada saniye ibresi sürekli ve yumuşak bir hareketle çalıştığından bu durum saate sofistike ve zarif bir his verir. Otomatik bir saat uzun süre takılmazsa durabilir, bu nedenle harekete tekrar başlaması için sarılması gerekebilir.
Sıcaklık: Saati aşırı yüksek veya düşük sıcaklıktaki ortamlarda tutmayın (5ºC'den düşük / 35ºC'den yüksek) Mekanik saatlerin metal parçaları sıcaklığı etkisiyle genleşir veya daralır ve bu hassasiyeti etkiler. Saat normal şartlarda sıcaklık yükseldiğinde geri kalma, düşük sıcaklıkta ise ileri gitme eğiliminde olur.
2- Kurmalı Mekanik Saatinizin Asla Aşırı Sarılmamasına Dikkat Edin. Elle sarılmış bir saat oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Ancak yanlış kullanımda bu durum saatinize zarar verebilir.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
Otomatik Saat Ayarlama İşlemi
Saat kullanıcısının bilek hareketlerine bağlı, pillere veya dış yönlendirmeye ihtiyaç duymadan çalışan otomatik saatler belli bir süre kullanılmadığında kendiliğinden duracaktır. Bu durumda saati tekrar çalışır duruma getirmek için yanlara doğru birkaç defa sallamanız yeterlidir.
Otomatik saat kullanımı enerji tasarrufu açısından avantajlıdır. Bazı modellerde pil veya şarj edilebilir kapasitör bulunsa bile bunlar düşük enerji tüketerek çalışır. Bu modelleri batarya kullanmadan veya tek bir pille uzun süre çalıştırmak mümkündür. Otomatik saatlerde gelişmiş bir mekanizma vardır.
En kaliteli saat markaları genellikle öznel bir konu olsa da hemen hemen herkesin lüks olarak sınıflandırdığı Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Citizen, Seiko, Bulova, Hublot, Cartier, Omega, Tissot ve Breitling gibi dünyaca ünlü isimler listenizde yer alabilir.
Pilli saat nasıl çalışır sorusunun cevabı mekanizmasında saklıdır. Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır. Pili bitene kadar duraksamadan çalışır.
Otomatik saat nasıl kurulur sorusunun cevabı ise saatin en az günde bir defa bileğe takılması ya da saatin takıldıktan sonra bileğin hafifçe sallanması olarak verilmektedir. Eğer otomatik saat her gün kullanılmayacaksa saat zembereğinin çalışır halde olması için saatin özel bir sarım aracında durması yeterli olacaktır.
Çalışma şekli. Mekanik saat 'de saatin dişlileri zemberek adlı spiral bir yay tarafından döndürülür. "Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır.
İsviçre de saat denildiğinde akla ilk gelen ülkedir. Onu diğer saat üreticisi ülkelerden farklı kılan orijinal, yenilikçi ve kaliteli kol saatleri üretme konusundaki başarısıdır.
Şöyleki; 10 ATM su geçirmezlik özelliği bulunan saatler, 100 metrede veya 10 barlık basınçta dayanıklılık gösterir. Buradan 10 ATM su geçirmezlik özelliğine sahip olan bir saatin ideal kalitede olduğu anlaşılabilir.
Bu takılabilir cihazlar, ISO 22810:2010 standardı kapsamında 5 ATM dereceli geçirmezlik seviyesine uygundur. Bu, takılabilir cihazların 10 dakika boyunca 50 metreye kadar statik su basıncına dayanabileceğini ifade eder, ancak 50 metre derinlikteki suda su geçirmez olduğu anlamına gelmez.
Mekanik saatler, kurmalı ve otomatik olarak iki sınıfa ayrılabilir. Kurmalı saatler tepe adı verilen saatin sağında bulunan buton yardımıyla yayı gererek çalıştırılır. Otomatik saat ise bilek hareketlerinin açığa çıkardığı kinetik enerji yardımıyla çalışır. Düzenli bir kurma işlemine gerek duyulmaz.
Vuruş hızı, olması gerektiğinde daha hızlı olduğu durumlarda kurmalı saatler ileri doğru gider. Vuruş hızını saatin vidasını çevirerek pratik bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Kalifiye bir saat ustası, uygun zaman ölçüm makinesi kullanarak bu işlemi birkaç dakika içinde gerçekleştirebilir.
Saatiniz doğru zamanı gösterene kadar kurma kolunu saat yönünde veya saatin aksi yönünde çeviriniz.
“5”, her Seiko 5 saatin taşıdığı beş özelliği temsil ediyordu; otomatik makina, saat üç pozisyonunda gün-takvim göstergesi, su geçirmezlik, saat dört pozisyonunda tepe, ve dayanıklı kasa ve bilezik.
Basitçe anlatacak olursak, otomatik bir saat gücünü hareketten alır, bu nedenle pil kullanımı gerektirmez. Otomatik Seiko saatler, bileğinize taktığınızda veya hareket ettiğinizde kendiliğinden çalışan bir ana zembereğe sahiptir. Bu özelliği onu pille çalışan quartz saatlerden tamamen ayırır.
Tüm mekanik saatler şu beş parçadan oluşur: Saate güç vermek için mekanik enerjiyi depolayan zemberek, Dişli takımı da (Tekerlek treni) denilen dişli treninin zembereğin kuvvetini balans çarkına iletme ve balans çarkının salınımlarını toplayarak saniye, dakika ve saat birimlerini elde etmek için çift fonksiyonu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri