Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi, aracın genel bakımının yapılmaması veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Otomatik vites şanzıman arızasını en kolay anlama yolu ve herkesin bildiği ve takip ettiği durum olan vitesi D konumuna getirdikten sonra arabanın ileri doğru hareket etme isteğinin olup olmayacağıdır. Vites D konumundayken ayağınızı frenden kaldırırsanız arabanın yavaşta olsa ileri gitmesi gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
Bu durumda otomatik şanzıman beyin arızası belirtileri kendini gösterir. Otomatik şanzıman beyninde bir sorun olması durumunda vites değiştirirken vuruntu, vites gecikmesi, vites yok, şanzıman koruması gibi çeşitli arıza belirtileri olacaktır.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Ateşleme avansının bir miktar düşürülmesi ile de vuruntu önlenebilir. Avansın düşürülmesi ile silindir basıncı bir miktar düşeceğinden dolgunun kendi kendine tutuşma olasılığı azalacaktır. Ancak bu durumda motor gücü biraz düşecek, yakıt tüketimi artacaktır.
Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Vuruntu sensörü gelen sinyallere göre ateşleme ve enjeksiyon avansını ayarlar. Blok silindirlerinde 300-500 milivolt arasında bir titreşim gerilimi oluşuyorsa sensör bize silindirlerde vuruntu olduğunu gösterir.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
100 TL - 15000 TL
Profesyonel ve güvenilir Otomatik Şanzıman Tamiri hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Otomatik Şanzıman Tamiri fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Dsg şanzıman tamiri kaç gün sürer ? Minimum 3 gün sürer, DSG de arızaya göre değişkenlik göstermektedir.
Kontrolsüz yanma tiplerinden olan ve vuruntu anında piston, silindir duvarına çarpar ve tersi ile ani kuvvetlerle piston biyel yataklarına aşırı yük biner ve yatakları bozar sonucunda da motorun supapları zedelenir. Ayrıca motorun performansı düşer ve yakıt tüketimi ise dolayısıyla artar.
Vuruntu sensörü; araçların motorlarına zarar verebilecek vuruntu ve titreşimleri tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Motor bloğu, silindir kapağı veya emme manifoldunda yer alır.
Şanzımanın beyni arızası şanzıman balatalardan dökülen parçaların şanzıman yağını kirletmesi, şanzımanın yüksek ısılarda uzun süre çalışması ve şanzıman yağının kirlenmesi veya bitmesinden de kaynaklı olabilecek iki dişli arasında boşlukların oluşması gibi nedenlerden dolayı gerçekleşebilir.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Özellikle römork bağlı, hızlı duruş kalkış yapan, dağ bayır inip çıkan sürücüler şanzıman yağının kontrolünü aksatmamalıdırlar.
Yağ değişimi, filtre değişimi ve supap başta olmak üzere sistem parçalarının kontrolünün yapıldığı bu bakımlar, otomatik şanzıman bakımının temel aşamalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri