Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir. Ayrıca şarj sisteminde bir sorun olduğu durumlarda da sistem devreye girmeyecektir.
Akü voltajı biraz düştüğü zaman start-stop çalışmıyor. Çalışması için sürekli aküyü şarj etmeniz ve hatta aküyü değiştirmeniz lazım.
Start stop sisteminin devreye girmesi için yalnızca frene basmanız yeterli.
Start/stop fonksiyonu araç çalıştırıldığında kullanılabilir. Fonksiyon etkinleştirildiğinde motor geçici olarak durdurulur. Fonksiyon devre dışı bırakıldığında veya araç ihtiyaç duyduğunda motor otomatik olarak çalışır.
Araç tamamen durduğunda start-stop sistemi devreye girer ve motoru durdurur. Araç stop etmesine rağmen elektrik yüklerine enerji akışı devam eder. Manuel araçlarda debriyaja dokunulması ile birlikte araç bekleme yapmadan çalışır.
İlgili 31 soru bulundu
Anahtar olmadan kapı kilitlerini açabiliyor araçlarını start stop butonuna tek bir dokunma ile çalıştırabiliyor ve anahtara gerek kalmadan kapılarını kilitleyebiliyorlar.
Otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi manuel vitesli arabalarda da sistem, markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle araç durduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra Start-Stop Sistemi devreye girer. Motoru tekrar çalıştırabilmek için debriyaja dokunulması yeterlidir.
Genel kanının aksine start stop sistemi marş motoruna zarar vermez. Start stop sistemine sahip araçların marş motorları bu sisteme uyumlu bir şekilde tasarlanmıştır. Start stop sistemi, tasarruf sağlaması ve çevreye zarar vermemesi gibi avantajlara sahiptir.
İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor.
Aracın istemli olarak her çalıştırılmasında, sistem otomatik olarak yeniden devreye girer (bölüm 2'deki “Motorun çalıştırılması, durdurulması” paragrafına bakınız). Gösterge tablosunda “Stop & Start kontrol ettirin” mesajı ile birlikte kontaktöre (1) entegre (2) ikaz ışığı belirdiğinde, sistem yeniden devreye alınır.
Cevap: Start/Stop özelliğini tamamen iptal edebilirmiyiz? Kapanmıyor.
Akü zayıflamış, ömrünü doldurmak üzereyse start stop devreye girmez. Eğer akü değişecekse mutlaka belirtilen amper değerinde ve agmli akü takmak şart.
Start-stop sistemleri motoru otomatik olarak kapatıp tekrar çalıştırarak, rölanti süresini kısaltır ve dolayısıyla da yakıt tüketimini ve emisyonu düşürür. Üreticilerin büyük çoğunluğu, üretim hattından çıkan start-stop işlevli araçlarına VARTA® akülerini monte etmeyi tercih eder. Akü arabanın kalbidir.
Ateşleme sistemi, içten yanma odasında hava ve yakıt karışımını tutuşturan kıvılcımı oluşturmaktan sorumludur. Benzinli araçlarda bulunur. Ateşleme sistemindeki düzensizlik aracın teklemeli olarak çalışmasına neden olur. Bu durum da Araç ilk çalışmada stop edecektir.
– Klima ayarları üst derecelerde ise sistem çalışmaz, -Camlarda buz çözme özellikleri aktif ise sistem bazı durumlarda çalışmaz. Bu etmenlerin hepsi aküden yüksek oranda yük çektiği için olası bir deşarjı engellemek amacıyla sistem koruma amacıyla start stop özelliğini devre dışı bırakmaktadır.
Yazımızda bu sorunun cevabına değineceğiz. Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Start-Stop Akünün Ömrü Ne Kadardır? Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken start-stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
Start stop aküler diğer akü çeşitlerine göre birçok avantaja sahiptir. Ortalama ömür süresi bu avantajlarından biridir. Lakin yine de start-stop akülerin ömrü, aküler için biçilen maksimum ömür süresini geçememektedir. Dolayısıyla start-stop akülerin ortalama 4 ila 5 yıl kadar ömürlerinin olduğunu söylemek mümkündür.
Akü şarjı yeterli olmalıdır, araca uygun akü kullanılmalıdır. Araç hareket etmemelidir. Motor soğutma suyu sıcaklığı 60°C derecenin üstünde olmalıdır. Sürücü kapısının kapalı olmasıdır.
Start stop akülerin iletkenliği oldukça yüksektir. Bu sayede yüksek performansla çalışır. Hem otomobillerde hem de telekomünikasyon, alarm sistemi gibi çeşitlilik gösteren alanlarda kullanılabilecek olan en iyi akü çeşididir. Akü sürekli kullanılmasa bile kapasite kaybı yaşanmaz.
EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
Aracı kalkış sırasında stop ettirmek,kavramanın düzgün olarak gerçekleşememesi ve ona bağlı olarak gücün doğru şekilde tekerlere aktarılamamasından kaynaklanmaktadır.Baskı balatadan tutunda bütün aktarma organlarına zararı vardır.Dikkat edilmemesi durumunda baskı balatanın yanmasına dahi sebebiyet verebilir.
Genellikle start-stop teknolojisine sahip araçlarda kullanılan Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi kapıları açmanın yanı sıra motoru da anahtarsız bir şekilde çalıştırabiliyor. Bu noktada anahtarla birlikte araca giren sürücülerin fren pedalına bastıktan sonra start-stop düğmesine basması yeterli.
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
Sürücü cebinde veya çantasında bulunan kart ile birlikte araca yaklaştığında sensörler devreye girer. Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri