Otomatik Araba Neden Stop Eder? Manuel araçlarda aracın Stop konumuna gelmesi alışılageldik bir durum olsa da otomatik araçlar için durum tam tersidir.
Arabayı park et.
Gideceğin yere varınca fren pedalına giderek artan bir basınç uygulayarak aracı tamamen durdur ve vites kolunu tekrar “P” (park) konumuna getir. Kontak anahtarını saat yönünün tersine döndürerek arabayı stop ettir.
3.5. Otomatik Vites Araba Nasıl Durdurulur? Otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığından durmak için sadece frene basılması yeterli oluyor.
Önce n ye al ayağın frende olacak sonra el frenini çek. Ayağını frenden bırak sonra tekrar frene bas p ye tak sonra arabayı istop ettir.
Yokuş yukarı aracın stop etmesi genellikle yükü çekememesi ve zorlanmasından dolayı oluyor.
İlgili 32 soru bulundu
Emme manifoldu kısmında kaçak var ise, Sente ayarı denilen kam mili konum ve zamanlamasını işaret eden durumda bir yanlış var veya sente ayarı yanlış yapılmış ise, Aracın bobinlerinde arıza (uyarıcı kod kısmından bobin arızaları anlaşılabilir) var ise. Bujilerde arıza var ise otomatik araçlar stop edebilir.
Frene bas vitesi N'ye al el frenini çek freni bırak sonra vitesi P'ye al bu kadar basit.
Arabayı durdurma: Öncelikle araba tamamen durduktan sonra Frene basılı halde Vites konumunu N moduna alıyorum. N moduna aldıktan sonra el frenini çekiyorum. frene basılı halde vites modunu P konumuna alıp kontak kapatıyorum.
Araç hareket halinde iken asla 'N' vitesi konumuna getirilmemelidir. Yoğun trafikte geçirilen uzun saatlerde tercih edilebilir. D-Sürüş: D vitesi ileri gitmek için kullanılır. Seyahat sırasında otomatik vites arabalarda hızı arttıkça, uygun vites derecesini araba kendisi ayarlayabilir.
Debriyaja tam olarak basarsan stop etmez özellikle kırmızı ışıkta duracağın zaman rampada çalıştırırken vs. Bir de ayağını debriyajdan birden çekme yavaş yavaş çekerken gaz pedalına da yavaş yavaş basmalısın. Durmak istediğinde debriyaja basmazsan stop eder.
Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Araçların yolda stop edişleri, genellikle elektrik sisteminde yaşanan sorunlardan veya vites değiştirilmemesinden dolayı gerçekleşir. Bu nedenle de yolda giderken arabam stop etti durumunda öncelikli olarak vites değişimlerine dikkat edilmelidir. Aküde yaşanan sorunlardan dolayı da araçlar stop edebilir.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
Şanzıman dağılabilir. Bunun yanında dururken boşa almak çok mantıklı ve hiçbir zararı olmaz. Zaten zararı olsa vitesin boş seçeneği olmaz.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz.
Bununa birlikte otomatik vites arabaların frene basmadan kontak çalıştırmayacağı veya vitesin yerinden oynamayıp değiştirilemeyeceği bilinmektedir. Sadece sağ ayağı kullanmak. Sol ayağı otomatik vites arabalarda hiç kullanmamak.
Otomatik Vites Arabada El Freni Ne Zaman Çekilir? Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
Durmak veya yavaşlamak için frene basıldığında gaz pedalının tam olarak bırakılması gerekir. Sağ ayak gaz pedalı üzerinde iken sol ayakla fren yaparsanız, gaz pedalı tam bırakılmadan frene basma ihtimaliniz oluşur, ve buda otomatik şanzıman için salıklı olmaz.
Kırmızı ışığa geldiniz ve aracınız halen daha D konumunda frenle iyice yavaşlayıp durdunuz frene bir kez daha sert basarak vitesi N konumuna alabilirsiniz Sarı ışıkla beraber tekrar fene sert basarak vitesi D konumuna alıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz.Böylelikle ileride Otomatik şanzıman ile alakalı sorunların da ...
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri