Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı.
Afyonkarahisar'ın damak çatlatan tescilli lezzeti ekmek kadayıfının, ramazan ayının başlamasından sonra normal günlere oranla satışları arttı. Manda kaymağı ile servis edilen bu enfes tatlı, kentteki birçok kişi tarafından büyük ilgi görüyor.
Eski adı Zümrüt Lokantası ama Mustafa Kemal Paşa'nın Afyon ziyaretinde bahtı açık anlamında adını ikbal olarak değiştirdiği işletme. Şu günlerde eski halini aratsa da İkbal İkbaldir… Artık büyük bir şirket olsa da, lokantanın yeri ayrıdır her zaman. Sade ve vişneli olmak üzere iki çeşit ekmek kadayıfı var.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Hanımdan Ekmek Kadayıfı 400 G+ Krema 80 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Ekmek kadayıfı tarifi püf noktaları nelerdir? Ekmek kadayıfını şerbetlerken kekin soğuk şerbetin ise ilk sıcağının çıkmış olması gerekmektedir. Ekmek kadayıfın arasına krema yapabileceğiniz gibi kaymak da koyabilirsiniz. Ekmek kadayıfın yanına dondurma da oldukça yakışacaktır.
Şeffaf kapaklı kutusunda satışa sunulan Algida Maraş Ekmek Kadayıfı, kolay dilimlenerek zahmetsizce servis edilecek şekilde paketleniyor. Severek tüketilen geleneksel iki lezzet Algida Maraş Ekmek Kadayıfı ile sofralarınıza geliyor.
Kaymaçina veya Kaymakçina, Balkan mutfağına özgü bir tatlı çeşidi. Görüntü olarak Triliçe'ye benzer. Bosna Hersek mutfağında bulunur.Pomak mutfağında ayrıca yapılmaktadır.
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Kıbrıs'ın meşhur tatlılarından biri ile karşınızdayız! Özellikle bayram zamanı sıklıkla hazırlanan, bolca yapıldıktan sonra servis edilen bir tatlı kendisi. Gullurikya tarifi ile tanışın!
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Kadayıf yaparken mantık oldukça basit aslında, 1'e 1 ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Örneğin 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
1 Kg paketin içerisinde ortalama 33-35 dilim bulunmaktadır.
Et ve et ürünleri kullanımı fazladır. Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
Bunlar arasında; Afyon manda kaymağı, Afyon'a has lokumu, Afyon bükmesi, Afyon sucuğu, kuzu tandır, çullama köfte, bir soğan yemeği olan zürbiye, haşhaş tatlısı, kabak tatlısı, çarpan çorbası, Afyon keşkeği, paçık, ilibada sarması, Emirdağ güveci ve kaymaklı vişneli ekmek tatlısı yer almaktadır.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Diyarbakır'ın geleneksel tatlısı "burma kadayıf"ın tescil edilmesi üretici ve vatandaşları sevindirdi.
Diyarbakır Burma Kadayıfı 30.10.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri