Artık çıkan yasaya göre, otomatik ehliyetleri bir ehliyet alıyorsanız, manuel olan araç kullanmayacaksınız. Artık iki vitesli aracında ehliyetleri ve sınavları farklı olarak. İkisi içinde sürücülere ayrı ayrı ehliyet verilecek.
Otomatik vites ehliyeti aldığınız diye bir daha hiç manuel araç kullanamayacak değilsiniz. İstediğiniz zaman daha önce aldığınız sürüş eğitiminin yarısı kadar daha ders alıp manuel direksiyon sınavına girebilirsiniz. Bu sınavda başarılı olduğunuz takdirde manuel ehliyet almaya hak kazanırsınız.
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
Otomatik vites ehliyetinde ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak ediyorsanız, evet yazıyor. Yani yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücülerin ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer alıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
Otomatik vites ehliyeti alıp, Manuel vites(Düz vites) ehliyete dönüştürmek istersem masrafı ne kadar? - 3150 TL sürücü kursu ücreti. - 295 TL direksiyon sınav ücreti.
Manuel ve otomatik sürücü kursu fiyatı 2900 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 1451 TL. Toplam 4631 TL. Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL.
2022 Yılı için 2004 yılında doğup, ay ve gününü dolduranlar başvurabilirler. B Sınıfı Otomobil sürücü kursu için kursumuza başvurup kayıt yapabilirler. Otomatik ve düz vitesli araç seçeneklerimiz vardır. Toplam 34 saatlik 7* gün sürecek teorik eğitimi tamamladıktan sonra direksiyon eğitimlerine geçilir.
Otomatik vites ehliyeti alma süreci, manuel vites ehliyeti alma süreciyle tamamen aynıdır. Hatta her iki ehliyet türünde de adaylar ortak teorik sınava girer. Sürecin farklılaştığı tek nokta direksiyon sınavıdır. Otomatik vites ehliyeti alacak olan adaylar direksiyon sınavında otomatik şanzımanlı araç kullanırlar.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Sürücü Kursu Ehliyet Fiyatları 2023
A Sınıfı: Sürücü kursu 7.048 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 382 TL, ders ücreti 5.348 TL.
Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAŞINA ARAÇ KULLANABİLİR Mİ? EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
A1 sınıfı otomatik vites olarak seçen sürücü adayı, sürüş eğitimlerini otomatik şanzımanlı motosikletler ile alır ve yine otomatik vitesli motosiklet ile Uygulamalı Direksiyon Sınavı'na katılır. A1 sınıfı otomatik vites ehliyetini alan sürücü adayı, sadece otomatik vitesli motosikletleri kullanabilmektedir.
Ehliyet Ne Kadar Sürede Çıkar? Ehliyet çıkma süresi en başından itibaren 45 gün olarak ifade edilebilir. Kursta teorik ders alma süresi 15 gündür. Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir.
2023 Ehliyet Sınavı Ücreti ve Ehliyet Fiyatları
Ehliyet fiyatları yıllar içinde değişmektedir. Ehliyet almak için 2023'de ödenmesi gereken ücretler şöyle: Yazılı sınav ücreti: 120 TL. Direksiyon sınavı ücreti: 235 TL.
Kursa gitmeden ehliyet almak diye bir durum söz konusu değil. Teorik dersler sağlık dersleri gibi bir dizi dersleri almanız gerekiyor. Bazı kurslar yoklama almaz geldi gösterir fiziken derslere katılman gerekmeyebilir ancak kursa kayıt zorunlu, dosyanı kurs hazırlar, sınavını da kurs yapar.
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
2023 Ocak ayından bu yana Türkiye'de ortalama 7 bin lira olan sürücü kurs fiyatlarına temmuz ayından itibaren yüzde 30'luk zam yapılması bekleniyor. Yeni zam gelmesiyle beraber ehliyet almanın yeni karşılığı 13 bin lira civarına gelmiş olacak.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Otomatik vites ehliyeti 01 Ocak 2016 tarihinde yönetmeliğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri