Otomatik Viteste S Ne Demek? Her otomatik araçta olmasa da çoğunlukla spor ve lüks araçlarda bulunan S harfi, "Spor/Speed" kelimelerini temsil eder. Hızlı sürüşler için kullanılır.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır. Genellikle vites spor modundayken yakıt tüketimi de maksimuma çıkmaktadır.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
İlgili 30 soru bulundu
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
S modunda Windows 10, güvenlik ve performans için kolaylaştırılmış, bilindik bir Windows deneyimi sağlayan bir Windows 10 sürümüdür. Güvenliği artırmak için yalnızca Microsoft Store'daki uygulamalara izin verir ve güvenli göz atma için Microsoft Edge'i gerektirir.
MANUFAKTUR, seçkin renkler ve yüksek kaliteli iç mekan donanımları için kişiselleştirme paketidir. Özel seçilmiş malzemeler ve işçilik, Mercedes-Benz'inizin tasarımını tamamlar ve son derece özel bir duyusal deneyim sağlar. Beklenti ve isteklerinize göre üretilmiş bir otomobile sahip olursunuz.
DSG, çift kavramalı şanzıman olarak da bilinir. Şanzıman sisteminin bir versiyonudur. DSG kısaltmasının açılımı ise Direct Shif Gearbox şeklindedir. Otomatik vitesli araçlarda vites geçişi biraz yavaş olabilir.
Otomatik vitese sahip arabalarda manuel arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmiyor. Adından da anlaşılacağı üzere vites sürüş esnasında otomatik olarak değişiyor. Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmuyor.
P (Park Etme): Yolculuğunuz sonlandığında ve arabanızı park etmeniz gerektiğinde kullanmanız gereken vitesi ifade eder. R (Geri Gitme – Reverse): Aracınızı geriye doğru hareket ettirmek istediğinizde kullanmanız gereken vitesi ifade eder.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Eğer otomatik vitesli bir aracınız varsa start stop butonu kullanmak oldukça kolay. Start stop sisteminin devreye girmesi için yalnızca frene basmanız yeterli. Aynı zamanda otomatik araçlarda hız 2-3 km/saat'in altına düştüğünde de start stop sisteminin direkt devreye girdiğini hatırlatmak isteriz.
Işıklarda Vitesi Boşa Almak
5 numara Trafik ışıklarında vitesi boşa almayın . Bazı insanlar kırmızı ışıkta durduklarında ayaklarını fren pedalına tutmak istemez diğerleri ise uzmanlardan duyduklarına göre arabayı kırmızı ışıkta sürüş konumunda tuttuğunda bunun şanzımanı aşındırdığı düşünürler.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
Peki otomatik vites araba nasıl çalıştırılır? Aracınızda gerekli sürüş hazırlığını ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmaya hazırsınız. Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur.
Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı frenden hafifçe kaldırarak arabayı hareket ettirebilirsiniz. Peki otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır? Birçok otomatik vites arabada geri kaymayı önleyici sistemler bulunur.
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız. Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm.
Gaz ve freni tanıyın
Gaz ve fren pedallarını tanıyın. Otomatik vites arabalarda sadece iki pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol tarafta olan da frendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri