Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gastronomi devlette ne iş yapar? Mezunlar restoran zincirlerinde ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında denetçi olarak çalışabiliyorlar. Diğer yandan bu bölümü bitirenler köşe yazarlığı yapabilecekleri gibi kendi kitaplarını da yayımlayabiliyorlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
Gastronomi mezunları KPSS'ye girebilir mi? Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, gastronomi bölümü mezunları, yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliğine başvuruda bulunabilecek.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Üniversite tercihi yapacak adaylar bu habere dikkat!
Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunlarını geniş bir iş yelpazesi bekliyor. Yiyecek-içecek işletmeleri ve oteller ilk ve en bilinen iş alanı. Bu alanların mutfaklarında çalışabilecek mezunlar kendi işletmelerini de kurabiliyorlar.
Bu kişiler, yeme içme yazarlığı yapılabilir, restoran-otel yöneticiliği yapabilir, gıda firmalarında ürün geliştirme yöneticisi olabilir. Aynı zamanda yeme içme medya sektöründe çalışabilir, catering şirketlerinde proje müdürü olabilir, eğitmen-akademisyenlik gibi pek çok seçenekte çalışma imkanı bulabilir.
2017 DGS Kılavuzu'na göre Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Hazır Yemek ve Aşçılık, İkram Hizmetleri önlisans programları mezunları Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programına dikey geçiş yapabilir.
Türkiye'de en popüler Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümü olan üniversitelerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Yaşar ...
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Sosyal zekâyı (insanı ve toplumu tanıma kapasitesi) geliştiren gastronomi tarihi (her alanda ilgili bilim tarihi mutlaka anlatılmalı), tüketici davranışı, yemek kültürü ve sosyolojisi, turizm gibi alan dersleri de önemli. Stajlar ise olmazsa olmazımızdır.
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
Bu eğitimi tamamlayan kişiler genellikle otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde çalışabilir. Ayrıca, gastronomi ile ilgilenen medya kurumları ve kamu sektöründe de çeşitli iş imkanlarından bahsedilebilir.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde okuyan öğrenciler ise gıda mühendisliği, grafik tasarım veya plastik sanatlar ve resim bölümlerinden seçebilecek.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları; otel, restoran, bar, catering şirketleri, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri gibi her türlü yiyecek içecek işletmesi ile turizm işletmelerinde çalışabilirler. Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak çalışabilirler.
Gastronomi, sadece yemek hazırlamayı değil, kültürle hazırladığımız ve yediğimiz yiyecekler arasında kurduğumuz ilişkileri inceleme fırsatını sunmaktır” diyerek, gençlere gastronomi okumaları tavsiyesinde bulunuyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü B Grubu kadrolara ait taban puanlar. ÖSYM'nin yapmış olduğu memur yerleştirmelerindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü taban puanlar. KPSS memur yerleştirme Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü taban puanları öğrenmenin en kolay yolu.
Gastronomi bölümü gibi 4 yıl değil de 2 yıllık bir eğitim verilmektedir. 2 yıllık üniversiteler arasında en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Bu bölümden mezun olan kişiler devlet ve özel kurumlarda iş yapabilirler. Aynı zamanda kişilerin kendi iş yerlerini açabilme şansları da vardır.
Gastronomi kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Gastronomi kelimesi Fransızca kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri