Eğer aracı park edecekseniz vites kolunu "P" pozisyonuna ayarlayarak el frenini çekmeniz yeterlidir. Hayati bir risk yaratmamak için vites D konumundayken, P veya R konumuna getirmemeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Aracın el frenini çekip arabayı sabitleyin. Kontağı kapatın. Ayağınız frendeyken vitesi “P” konumuna alın.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Otomatik Vitesli Arabalarda El Freni Çekilmeli Mi? Pek çok kullanıcı otomatik vitesli arabalarda el frenini çekmek yerine vitesi “P” yani park moduna almanın yeterli olacağını düşünür ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı frenden hafifçe kaldırarak arabayı hareket ettirebilirsiniz. Peki otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır? Birçok otomatik vites arabada geri kaymayı önleyici sistemler bulunur.
OTOMATİK VİTES ARABAYI KAPATMA; N ye al, el frenini çek, ayak frenini bırak-bas, P ye al. 💯 - YouTube.
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız. Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm.
Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
P konumu araç park halinde el freni çekilmese bile hareket etmesini önler. P konumunda vitesin kilitlenmesi aracın hareket etmesini önler.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
El freni, araçlar için çok kolay bir kullanıma sahiptir. El frenini çekerken, cihazın üzerinde bulunan düğmeye basmadan kullanmanız gerekmektedir. Ancak aracınızı hareket ettirirken, üzerindeki düğmeye basarak el freninizi indirmelisiniz.
El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır. Yakıt tüketimi artar.
Işıklarda Vitesi Boşa Almak
5 numara Trafik ışıklarında vitesi boşa almayın . Bazı insanlar kırmızı ışıkta durduklarında ayaklarını fren pedalına tutmak istemez diğerleri ise uzmanlardan duyduklarına göre arabayı kırmızı ışıkta sürüş konumunda tuttuğunda bunun şanzımanı aşındırdığı düşünürler.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri