Havaalanı kelimesi birleşik yazılması gereken bir isim kelimesidir. Havaalanı kelimesinin cümle içerisindeki doğru ve yanlış yazılışları şu şekilde örneklendirilebilir; DOĞRU: Bugün havaalanına, arkadaşımı karşılamaya gideceğim. YANLIŞ: Hava alanında çıkan yangın, iyi bir çalışma sonucunda söndürülmüş.
Havaalanı Kelimesinin Doğrusu
Pek çok kez hava alanı olarak yanlış yazılmaktadır. Halbuki; doğru şekli havaalanı şeklinde bitişik yazılmasıdır.
Havalimanı ile Havaalanı Arasındaki Fark Nedir? Geçmiş yıllarda havalimanı ile havaalanı farklı anlamlarda kullanılıyor olsa da neden olduğu karışıklık yüzünden bu kullanıma son verilmiştir. DHMİ'nin aldığı karar ile beraber artık sadece havalimanı ismi kullanılmaktadır ve havaalanı da aynı anlama gelmektedir.
Havayolu kelimesinin yanlış yazımında genellikle hava yolu şeklinde hata yapılmaktadır. Hava yolu kelimesinin en doğru şekilde yazımı ''havayolu'' olarak karşımıza çıkıyor.
İnşa aşamasında iken havalimanının proje ismi İstanbul Yeni Havalimanı olarak belirlenmesine karşın tamamlandığında adı İstanbul Havalimanı olarak açıklanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Antalya Havalimanı (IATA: AYT, ICAO: LTAI), Türkiye'nin Antalya iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır.
Havalimanı kelimesinin doğru yazılışı, “havalimanı” olarak bitişik şekilde yazılmalıdır. Hava ve liman kelimelerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan bu sözcük, uçakların pist olarak kullandığı alan şeklinde de ifade edilir. Havalimanı ile aynı anlama gelen havaalanı kelimesi de bitişik yazılır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Havaalanı kelimesi birleşik yazılması gereken bir isim kelimesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu yazılış dışındaki her bir yazım, dil ve yazım hatasına sebep olacaktır. Havaalanı kelimesinin doğru ve yanlış yazılışlarına örnek verilmesi gerekir ise; DOĞRU: Havaalanı
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Havalimanı Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelime günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan sözcüklerden biridir ve bitişik olarak yazılır. Bitişik yazılması ile beraber uçaklar için kullanılan pist anlamına gelir. Aynı zamanda havaalanı ile eş anlamlıdır.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır. Bu sayıya Sinop Havaalanı da dahil edilmiştir. Yurtiçi ve yurtdışı kamu kurum ve kuruluşları ile sivil havacılık işletmelerine ait hava araçları sadece bakım ve arızacılık hizmeti almak maksadıyla K.K.
Günlük hayatta çok sık kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; uluslararası ya da şehirler arası hava yolu ulaşımı için gerekli teknik ve ticari kuruluşların bütünü olarak açıklanmıştır. Aynı zamanda bu altyapının yerleştirilmesi, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kuruluştur.
Bu kelime genellikle denizyolu şeklinde birleşik kullanılarak yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı deniz yolu şeklinde olmalıdır.
Trabzon Havalimanı (IATA: TZX, ICAO: LTCG), Türkiye'nin Trabzon iline hizmet veren uluslararası havalimanı. 1957 yılında hizmete girdi.
Burçin Aydoğdu, iki kavram arasındaki farkı şöyle özetlemişti: “Sivil insanların seyahat için uçağa bindiği, gümrüğü, kimlik kontrolü vs. olan tesisler Havalimanı'dır. Hepsinin resmi adı havalimanıdır (airport). Herhangi bir hava taşıtının inip kalkması için yapılan tesislerin genel adı ise havaalanıdır (aerodrome).
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir kaç şeklindedir.
pdk de diyor ki yol sözcükleri ayrı yazılır. yani bu mantıkla şıklara bakıyorum. kara yolu ayrı yazılır. hava yolu ayrı yazılır. keçi yolu bu da ayrı yazılır. deniz yolu bu da ayrı yazılır. ancak otoyol bitişik yazılır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Aşındırıcı etkiye sahip oluşundan dolayı temizlik işlerinde kullandığımız tuzruhu, hidrojenle klorun birleşmesinden meydana gelen bir asit anlamına gelir. Bileşik ad olan bu kelime genellikle tuzruhu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tuz ruhu şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bir durumla ilgili önceden varılan yargı anlamını taşıyan ön yargı kelimesi TDK kaynaklarında ayrı olarak belirtilmiştir. İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri