Bu yönetmeliğe göre her bir araç için manevra alanı dahil minimum otopark metrajı 20 metrekaredir.
Dükkanlarda her 40 metrekare için 1 otopark
Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.
8) Otoparkların tefrişinde manevra alanı hariç, binek otoları için en az 5x2.50 m, kamyon ve otobüsler için en az 4 x 12 m ölçüsü esas alınır. 9) Birim otopark alanlarının uzun kenarı en az 5,00 metre, kısa kenari ise engelliler için en az 3,50 metre diğerleri için en az 2,50 metre genişliğinde olmalıdır.
Otopark rampa genişliği 2,75 metreden az olamaz. Rampalar dönüş kısımlarında asgari 2.75 metre iç yarıçapında düzenlenir. Umumi otoparklarda yapılacak 90 derecelik dönüş verilen yollarda, küçük araçlar için gidiş ve dönüş yolu genişlikleri toplamı 6,50 metreden az olamaz.
(Ek cümle:RG-31/5/2019-30790) Alanı 120 m2 den küçük olup kat adedi 3 ve üzeri olan mevcut parsellerin otopark ihtiyacı, talep edilmesi halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır.
İlgili 23 soru bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelik taslağına göre bundan sonra daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunluluğu uygulanacak. 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark, 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması gerekecek.
Yeni inşa edilecek binalarda 'her daireye bir otopark' zorunluluğu bulunmuyor. Yeni Otopark Yönetmeliği'ne göre, dairelerin metrekaresine göre otopark şartı getirildi.
yapılan değişiklikler ile ilçe belediyelerine de bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat düzenleme yetkisi verildiği, Belediyeniz sınırları içerisinde açılmak istenen otopark faaliyeti ile ilgili işyeri açma ve çalışma ruhsat müracaatlarının, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun “Otoparklar” ...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının otopark yönetmeliğinde yaptığı değişiklik resmi gazete yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre, otopark yeri için 1000 metre kuralı izdüşümü olarak 1500 metreye, yürüme mesafesi olarak ise 2000 metreye çıkarıldı, bölge otoparkı bedeli ödemesi 18 aydan 36 aya kadar uzatıldı.
Kamuya ait yollardan belediye tarafından alınan otopark ücretleri hukuki dayanaktan yoksundur.
Değişiklikle, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması sağlanacak.
OTOPARK ALANLARINDA EPOKSİ ZEMİN PERFORMANSI NASILDIR
Yoğun trafiğe maruz kalan zeminlerde Portakal desen epoksi zemin kaplama en uygun zemin kaplama çeşididir. Bu performansı etkileyen en büyük unsurların başında tabiki alt beton kalitesi geliyor. Uygulama yapılacak zemin en az C25 beton olmalıdır.
Otoparklar katlı otopark, açık alan, kapalı alan ve mekanik otoparklar olarak ayrılırlar.
80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılacak.
Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.
d) Bütün cepheleri tamamen gömülü olmak ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; otopark alanları ve 22 nci maddede belirtilen tamamen gömülü ortak alanlar, bu hesaba dâhil edilmeksizin emsal haricidir.”
Kapalı ve Katlı Otoparklar
İkinci seçenek olarak katlı otoparka ilişkin mimari proje üzerinde tüm otoparklar gösterilmek ve belediyesince her biri için ruhsat verilmek koşuluyla otopark sayısı kadar bağımsız bölüm tapusu elde edilip satışa, kiraya ve diğer tüm irtifaka konu edilebilir.
ticaretin yapılabildiği konut alanlarında, binanın ihtiyacı olan otoparkını parsel veya bina bünyesinde karşılamak, otopark dışında hiçbir kullanım getirmemek, bahçe mesafelerini korumak şartıyla bağımsız bölüm olarak bodrum katlarında ve girişi zemin kattan da olabilen ticari amaçlı otoparklar yapılabilir.
Belediyeler, bina otoparklarının kullanımını engelleyici her türlü ihlalleri önlemekle yetkili ve görevlidirler.
Apartman mimari projesinde ve yönetim planında "bahçe" olarak görülmeyen alanlar "boşluk" olarak kabul ediliyor ve apartman yönetim kurulunun oyçokluğu ile bu alanları otoparka çevirmek mümkün olabiliyor.
b) Çekme Mesafesine Otopark Yapılır Mı? Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre ön bahçe mesafesi 7.00 metreye çıkarılmak kaydıyla, bina cephesinden itibaren 2.00 metre dışında kalan kısım ön bahçede açık otopark yapılabilir.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
Bu halde kiralanana tahsis edilmiş ya da özel olarak tahsis edilmese bile fiziki imkân dahilinde kullanılabilecek otopark alanı varsa, o otopark alanının kullanım hakkı da kiracının olacaktır.
Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı avukat Şeref Kısacık'a göre yönetim planında yasaksa misafirler otoparkı kullanamaz. Karavan yol geçişini de engellemiyorsa kaldırılamaz. Ancak herkese bir araçlık yer varsa hem araç hem karavan park edilemez.
Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, meskenlerde bağımsız bölüm brüt alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri