Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilir dekara ortalama 5-7 kg tohum atılır. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz - 1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Önceden çapalanıp kuru ve elenmiş hayvan gübresi ilave edilmiş toprağa üç ila dört cm kadar derinlikte toprak açılarak buraya üç dört adet tohum bırakılarak üzerleri yine bu toprakla kapatılarak ekimi yapılır. Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm. olacak şekilde ekilir.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Fasulye tohumu, çok fazla soğukta yetişemeyen bir bitkidir. İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde kolaylıkla fasulye tohumu ekebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır.
Sıra arası 50-65 cm, sıra üzeri 10-25 cm ve 2-3 cm derinliğe tohum bırakılır. Dekara 5-7 kg tohum ekilir.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Fasulye yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak şartlarının sağlanması gerekiyor. Fasulye tohumu 15 ile 20 derece sıcaklık arasında çimleniyor. Tohumların çıkışı, ekimin ardından ortalama 7-10 gün içinde gerçekleşiyor. Düşük sıcaklıklarda, çıkış süresi 20-25 günü bulabiliyor.
Filizlenen fasulyeleri dikkatli bir şekilde toprağa yerleştirin. Fasulyelerin üzerine 3-4 cm olacak şekilde elenmiş toprak ilave edin. Toprağın yüzeyini şeffaf naylon yardımıyla kapatın. Bu süreçte periyodik olarak toprağı nemlendirin.
40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Fasulyelerde çiçek açıp ilk ürünler görülmeye başladıktan sonra sulama işine de düzenli olarak başlanmalıdır. Hava durumuna göre 4-5 gün ara ile yeterli miktarda sulama yapılırsa ürünün miktar ve kalitesi de o ölçüde iyi olur. 3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır.
Kuru fasulye yetiştiriciliğinde gübreleme
Gübre, tohum ekim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte ve 6-‐8 cm tohumun altına ve yanına gelecek şekilde uygulanır.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Fasulye tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz fasulye tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
Fasulye de verim ülkemizde yıllara göre 110-155 kg/da arasında değişmiştir. Son istatistiklere göre verimin 129 kg/da olduğu bildirilmektedir. Üretim, ekim alam ve verim değişiklerine bağlı olarak yıldan yıla azda olsa değişmiştir. Günümüzde fasulye kuru tane üretimi 225000 ton dolaylarındadır .
Fasulyeler toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Fasulye tarımı için en ideal toprak pH'sı 5,5-6,7 olan topraklardır.
Fasulyenin 8-10 derecenin altında çimlenmediğini ve büyümediğini de kaydeden Çiftçi, "Normalde 5 dereceye dayanıklılık bile fasulye için iyi bir sonuçtur. Ama bizim çeşitlerimiz içinde -3 dereceye kadar dayanan genotipler var. Bu Antalya ve benzeri ekolojilerde kışa dayanıklı fasulye yetiştirebilirsiniz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri