Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Oturana selam verilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Oturana selam verilir mi?

Allah Resûlü (s.a.s.) iki Müslümanın karşılaştığında söze önce selâmla başlamalarını öğütlemiş; küçüğün büyüğe, bir vasıta üzerinde gidenin yürüyene, yürüyenin veya ayakta olanın oturana, sayı bakımından az olan topluluğun çok olana selâm vermesinin uygun olacağını bildirerek selâmlaşma âdâbını öğretmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Nereye girerken selam verilmez?

a. Allah'ın güzel isimlerinden birisi olduğu için, temiz olmayan yerlerde selam verilmez, b. Hamama girerken selam verilmez, c. Günahla meşgul olan kimselere selam verilmez, d.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: folkloredebiyat.org

Sofrada oturana selam verilir mi?

Böyle bir yasak yoktur. Yemek yiyene de selam verilir. Ancak ağzında lokma varken veya suyunu içerken selam verip onu darboğaz etmek, tam anlamıyla darboğaz etmek şeklinde selamı 1-2 saniyeye sıkıştırmak da yanlışlık vardır. Yani yemek sofrada yenirken dışarıdan gelen selam verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Camide oturanlara selam verilir mi?

Ezan, hutbe ve Kur'ân-ı Kerîm okunurken, okuyana ve dinleyene selâm verilmez. Yemek yiyene de lokma ağzındayken selâm verilmez. Vaaz esnasında da selâm vermek uygun değildir. Camiye girildiğinde içeridekiler meşgulse selâm verilmez, değilse verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ditib.de

Oturanlar yürüyenlere selam verir mi?

Hz. Peygamber (s.a.s)'in selâm ile ilgili hüküm ve talimatı şöyledir: "Küçükler büyüklere, binekli atlı veya arabalı olanlar yayalara, yürüyenler oturanlara, arkadan gelenler yetişince öndekilere, iki grup karşılaştığı zaman az olanlar çok olanlara önce selam verirler." (Buhârî, İsti'zân, 4-7; Müslim, Selâm, I).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bu Kişilere Selam Verilmez! | Selam Vermek!

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dinimiz islam Kimlere selam verilmez?

Günaha sebep olan veya günahla meşgul olduğu halde selam verilmez alınmaz. Kur'an okuyana, hadis rivayet edene, vaaz edene, ezan okuyana, kamet getirene ve namaz kılanlara selam verilmez, Fitneye sebep olacağı endişesi ile, genç ve yabancı kadınlara selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibnisinaimamhatiportaokulu.meb.k12.tr

Islam dininde Kimlere selam verilmez?

Mesela, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerîm okuyanlara, ezan okuyan ve dinleyene, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez. Dolayısıyla bu durumda iken verilen selamı almamanın bir sorumluluğu yoktur. Aynı şekilde Müslüman olmayanlara selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Günaydın demek caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Erkeğe selam verilir mi?

el Cevab: Selam erkeklerin erkeklere ve kadınların kadınlara vermeleri sünnet olan bir hitap şeklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Merhaba demek caiz midir?

Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Yemek yerken neden selam verilmez?

"Müslümanların kendi aralarında selamlaşması İslam dininin en önemli şiarlarından biridir. Selam vermek sünnet, selama icabet etmek ise farzdır. Kur'an ve sünnette, yemek yiyen kimseye selam vermeyi yasaklayan herhangi bir delil bulunmamaktadır. Yemek yiyen kimsenin ağzında lokma yoksa kendisine selam verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Kuran okuyana neden selam verilmez?

Mesela, ezân, Kur'ân-ı Kerîm ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selâm vermek mekruh kabul edilmiştir. Abdest de ibadete hazırlık ve bir yönü ile ibadet sayıldığından abdestle meşgul olan kimseye selâm vermemek daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Peygamber Efendimiz kimlere selam vermezdi?

Kur`ân okuyana, Ezan okuyana, Kâmet getirene, Cum`a ve bayramlarda hutbe okuyana, Namazla meşgûl olanlara, (ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selâm verebilir), Tedrisle ve Şer`i ahkâm halletmekle meşgul olana, her çeşidiyle zikirle meşgul olana.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Boş eve girerken selam verilir mi?

Tâ ki siz (açıklanan hükümleri iyice) anlayasınız (da gereğiyle amel ederek iki cihan saâdetini kazanasınız)! Boş bir yere (odaya/eve) girilirken “es-Selâmü aleynâ ve alâ i'bâdillâhi's-sâlihîn” diyerek selâm verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ehl-isunnet.com

Selamı var diyen birine ne denir?

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır. Anlamı ise Allah'ın selamı rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun olarak anlaşılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Banyoda selam verilir mi?

Değerli kardeşimiz, Tuvaletin dışındakilere selam vermenin mahzuru yoktur. Tuvalet ihtiyacını giderene selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kadınlara neden selam verilmez?

Ebu Hanîfe ve arkadaşlarına göre, kadınların ilk olarak erkeklere selam vermesi caiz değildir. Çünkü kadınlar ezan, kamet, açıktan Kur'an-ı Kerîm okuma gibi faaliyetlerden menedilmişlerdir. Yalnız mahrem hısımlar bunun dışındadır. Bunlara onların selam vermesinde bir sakınca bulunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir kız bir erkeğe selam verebilir mi?

' Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Selam kimlere nasıl verilir?

Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Günaydın yerine ne denir?

Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Sabah saat kaça kadar günaydın denir?

Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkceninsesi.yee.org.tr

Hello demek caiz mi?

Selamın önemini bilmeyene, her zaman günaydın diyene günaydın demek caiz olur. Hello demek gibi bir şey. Selamı beğendiği halde, bir ihtiyaca mebni başka şeyler söylemek de caiz oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Zina edene selam verilir mi?

KİMLERE SELÂM VERİLMEZ

Şu kimselere dinimizce selâm vermek doğru değildir; Kâfire,Kumar oynayana,İçki içene,Zina edene,Fal bakana, Dinde olmayan şeyleri uyduranlara.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: selam.org

Selâmün aleyküm kuranda geçiyor mu?

Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk'ın isimlerinden olan selâm kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı (Meryem 19/33, 47) meleklerin Hz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Dil çıkararak selam vermek hangi ülkede?

1. Tibet'te dil çıkarılır. Tibet'in yeniden dünyaya gelmiş siyah dilli kralı olmadığınızı göstermek istiyorsanız, dilinizi çıkarmak kibar bir selamlama sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT