Ünlü ile biten köprü, ova, ada gibi kelimelerden sonra +sI/+sU şeklinde gelen 3. teklik kişi iyelik eki (köprü+sü, ova+sı gibi), ünsüzlerden sonra +I/+U olarak gelir (marş+ı, dağ+ı, göl+ü gibi).
Köprü, geçilmesi güç bir engelin iki yakasını bağlayan yapı.
Saray, köşk, han, kale, köprü, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı.
Köprübaşı, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin bir ilçesidir.
Doğru kullanımı Osmangazi şeklinde olmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü - Vikipedi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb. Bu yazı 21 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt gibi yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar. Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda, yer adının ilk harfi büyük yazılır.
Bir ismin, başka bir ismi sıfat gibi tamlaması şeklinde : Toprak- kale, Tahtaköprü, Gölköy, Dağmarmara, Gölmarmara, Taşköprü. İki sıfatın doğrudan doğruya yanyana gelmesiyle yapılmış bileşik kelimeler de vardır. Bunlar çok zaman sıfat olarak kullanılmaktadır.
Bu nedenle de yazımı karıştırılmaktadır. Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Buna göre "art arda" kelimesinin sözlük anlamı olarak "arka arkaya" ifadeleri yer alıyor. Yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', "ardarda" ve "artarta" şeklindedir. Kelimenin doğru yazılışı "art arda" şeklindedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
köprü - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köprüg “köprü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe köpür- “şişmek, kabarmak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için köpür- maddesine bakınız.
Oluk Köprü (eski adı: Eurymedon Köprüsü), Türkiye'de, Roma İmparatorluğu'nun Pisidya eyaletinin başkenti antik Selge şehri yakınında, eski adıyla Eurymedon olan Köprüçay nehri üzerinde bir Roma köprüsüdür.
Köken. Osmanlı Türkçesi كوپور, كوپرى, Farsça کوپور.
Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
Saray, köşk, han, kale, köprü, anıt vb. adlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Dolmabahçe Sarayı'nın, Çankaya Köşkü'ne, Ankara Kalesi'nden, Çanakkale Şehitleri Anıtı'na.
26 Temmuz 2016'da köprünün resmî adı, 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında köprüde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmiştir.
İkinci söz öbeğinde ise kural: Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar. Buna göre Boğaz Köprüsü şeklinde yazılması gerektiğini söylemek gerek.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
“Coğrafya adları” tamlama biçimindeyse, bileşip kalıplaşmamışsa her sözcüğü büyük harfle başlayarak yazılır: Ağrı Dağı, Belgrat Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası… gibi.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri