Oturma hakkı başkasına devredilemez veya başkasından devir yoluyla kazanılamaz. Oturma hakkı, bizzat hak sahibi tarafından kullanılmalıdır. Oturma hakkının kendisi gibi kullanılması da üçüncü kişilere devredilemez.
Eğer bir süre sınırlaması yapılmamış ise oturma hakkına sahip kişinin bu hakkı yaşamı boyunca devam etmektedir. Hak sahibinin ölmesi durumunda oturma hakkı niteliği gereği mirasçılara geçmeyecektir.
Uygulamada oturma hakkı kiraya benzemekle beraber aralarında temel farklılıklar bulunmaktadır. Her şeyden önce, oturma hakkı ayni bir haktır, bu nedenle irtifak hakları sütununa tescil edilir. Kira ise şahsi bir hak olduğu için tapu kütüğünde şerhler sütununa (talep olursa) şerh edilir.
Sükna hakkı sahibi, taşınmazı değiştiremez, satamaz veya kiraya veremez. Sükna hakkı genellikle belirli bir süreyle sınırlıdır, örneğin 20 yıl gibi.
Üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün satışı mümkündür. Ancak satın alan kişi intifa hakkı sahibi izin vermediği sürece o gayrimenkulü kullanamayacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkı ile ilgili hükümler oturma hakkına da uygulanır (TMK m.823). Oturma hakkı, intifa hakkının bir türü olarak kabul edilen bir sınırlı ayni haktır (Y14HD-K.2015/8116).
Oturma hakkının miras yoluyla mirasçılara geçmesi mümkün değildir. Süresiz kurulmuş bir oturma hakkı varsa hak sahibinin ölümü ile oturma hakkı da sona erer.
Bu hakka sahip kişiler bir evin belirli bir bölümünde ya da tamamında ikamet etme hakkına sahiptir. Ancak bir taşınmaz üzerinde bulunan sükna yani oturma hakkı başkasına devredilemez ve miras yolu ile başkalarına bırakılamaz.
En önemli sorulardan olan Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir Mi nin cevabı, mülk sahibinin bu eve ya da iş yerine gerçekten ihtiyacı olduğu takdirde kiracıyı çıkarabilir.
Anılan madde hükmü ile getirilen sınırlandırma, emredici niteliktedir. Bu nedenle, aile konutu şerhi konulmayan ev, diğer eşin açık rızası olmaksızın satılamaz veya devredilemez.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Aile Konutu Şerhi Olan Ev Satılır Mı? Tapuda aile konutu şerhi olan bir evin satışı için diğer eşin rızası gerekir. Yani aile konutu şerhi satışa engel değildir; yalnızca her iki eşin rızasını gerektirir. Tapuda aile konutu şerhi olsa bile malik olmayan eşin rızası varsa taşınmaz satılabilir.
Tapu sahibi ve emlak sektörü çalışanları tarafından merak edilen 2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6,83 olarak belirlenmiştir. Ancak kira bedeli ve mukavele müddeti gibi kriterler, tapu şerh bedelini belirleyen önemli faktörler arasında yer alır.
Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer. Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir.
İrtifak hakkı, MK 783. Gereğince tapu sicilindeki kaydın terkini ile mümkün olmaktadır. Yararlanan taşınmaz malikinin yazılı terkin talebi ile terkin yapılması mümkündür. Bunun haricinde, yüklü veya yararlanan taşınmazın yok olması halinde İrtifak hakkı da ortadan kalkmaktadır.
Yükümlü taşınmaz maliki, geçit hakkı sahibine irtifak hakkının kaldırılması yönündeki talebini iletmelidir. Anlaşma sağlanamadığı takdirde, bu hak dava yoluyla ileri sürülebilir. Geçit hakkı dava yoluyla kaldırılırsa yükümlü, mahkemenin iptal kararına dayanarak tapudaki kaydın terkinini talep edebilir.
İhtarda kiracıya en az 30 günlük süre verilmelidir. Bu ihtara rağmen kiracı hemen evi boşaltmak zorunda değildir. İsterse ihtardan sonra 6 ay daha evde oturabilir.
Kiracı, eski sözleşmesiyle ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar sözleşme imzalanmasına gerek yoktur. Yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi iletmesi yeterlidir.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır. Nisbi haklar: Bir hukuki ilişki çerçevesinde, belirli bir kişiye veya sınırlı bir grup halindeki belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Alacak hakları nisbi haklardandır.
Ayni haklardan biri olan Sükna hakkı irtifak hakları sütununa tescil edilirken, şahsi bir hak olan kira hakkı tapu kütüğü şerhler sütununa şerh edilir. Sükna hakkı tesisinde tapuda senet gibi şekil şartı aranırken, kira için noterde ya da taraflar arasındaki düzenlenen adi yazılı belgeler yeterlidir.
Türk Medeni Kanunumuzun 797. Maddesine Göre: "İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir."
Ayrıca bu hak, süreye bağlı şekilde tesis edilir. Üst hakkı süresinin herhangi bir alt sınırı yoktur; fakat en az 30 yıl olacak şekilde düzenlenen irtifak hakları, bağımsız olarak nitelendirilir ve tapu siciline bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Ancak bu hakkın üst sınırı 100 yıl olarak belirtilmiştir.
Bu hak, bir başkasına devredilemez. Bunun yanı sıra mirasçılara geçme gibi bir durum da bulunmaz. İlgili hususlar, Türk Medeni Kanunu'nun 823. Maddesinde yer almakta olup sükna hakkının şartları ilgili maddede bulunur.
Malın sahibi intifa konusu malı satabilir, devredebilir veya mal üzerinde rehin hakkı tesis edebilir. İntifa hakkı sahibi, malı hukuka uygun ve niteliğine uygun kullanmak zorundadır. Malik, hakkın konusu olan malın hukuka aykırı ya da niteliğine uygun düşmeyen kullanılış biçimine itiraz edebilir (TMK m.807).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri