Aşırı ıkınma, aşırı kilo, oturup kalma sırasında dikkatsiz ve hızlı olma, aşırı basınç, bel bölgesine fazla yüklenme, ağır yük kaldırma, siroz hastalığı, kabızlık, prostat ve hamilelik döneminde yaşanan birtakım sıkıntılar göbek fıtığı oluşumunun başlıca nedenleridir.
Göbekte oluşan katlanmaların nedenleri:
Bunun bir kaç nedeni vardır: Vücut yağı oranı : Vücut yağ yüzdeniz daha yüksekse, bu fazla yağın büyük bir kısmı muhtemelen göbek bölgenizde toplanıyordur ve bu da otururken ve hatta ayakta dururken göbek katlanmalarına neden olur.
Sağlıksız gıdalar tüketmek beraberinde fazla kilo ve vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Göbek Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir? Bel ve karın yağları vücudun diğer bölgelerindeki yağlarda olduğu gibi fazla kalori alınması ile artmaktadır. Bu durum obeziteye de yol açmaktadır. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yaşlanma ve genetik etkenler de göbek ve bel çevresi yağlanmasında rol oynar.
Hormonal göbek, hormon dengesizliğinin bir sonucudur. Hipertiroidizmden PCOS'a kadar birçok hormonal değişiklik ve düzensizlik kilo alımına ve aşırı göbek yağına neden olabilir. Nasıl kurtulursunuz: Hormonal göbeği uzak tutmanın tek yolu hormonal uyumu korumaktır.
İlgili 17 soru bulundu
En az 3 aylık bir süre tanımalısınız ki, vücudunuz da bu değişimi gösterebilsin. 1 aylık ya da 2 haftalık bir sürede bu değişim gerçekleşmez. Genellikle, göbek yağlarının gitmemesinin nedeni kilo veremediğinizi düşünmenizdir. Ancak, vücudunuzdaki gerçek değişim için en az 12 hafta, yani 3 ay zaman tanımanız gerekiyor.
Stres göbeği
Bu tip insanların sindirim sorunları da vardır. Bu yüzden göbekleri olduğundan daha büyük görünür. Kişi strese kapıldığında kortizol hormonu salgılar, bu da yağın karnın etrafına yapışmasına neden olur. Bu kişiler çok fazla kahve içer ve öğünleri atladıkları için abur cuburla beslenir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Göbek yağlandıran hormonların başında insülin hormonu gelmektedir. İnsülin hormonu fazla salgıladığımızda şekerimizi düşürerek daha fazla acıkmamızı sağlar fazla yediğimizde de göbek yağlanmamız artar. Bir diğer göbek yağlanmasını artıran hormon tiroid bezimizin az çalışmasıdır.
Göbek düşmesi karın kaslarından birinin yırtılması sonucu ya da zorlanması sonucu ortaya çıkması mümkündür. Sporcularda göbek düşmesi daha fazla meydana gelir. Birçok sporda karın kasları zorlandığı için daha fazla göbek düşmesi yaşanır. Günlük yaşamda da birçok sebeple göbek düşmesi meydana gelebilir.
Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür. Kardiyo egzersizleri olarak geçen bu hareketlere ek olarak karın bölgesi için uygulanan ve daha fazla kalori yakılmasına öncülük eden bazı özel hareketler de bulunmaktadır.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Göbek deliği içine kaçması durumu hastalık olarak görülmez ancak mide hastalıklarının bir belirtisi de olabilir bu nedenle uzman bir görüş almanız gerekir. Bazen kendiliğinden düzelebilen bir durum olsa da ilerleyen dönemde tekrarlama olasılığı da bulunur.
Göbek deliğinin şekli ve boyutu her insan için eşsiz ve değişkendir. Göbek deliğinin şeklini göbek kordonunun kesilme şeklinin veya kaln uzunluğunun belirlediğine inanılsada şeklini belirleyenin kişinin yara dokusunun oluşma şekli ve iyileşme sürecidir.
Göbek düşmesi hastalığı olanlarda; sindirim, kalp, cinsel, sinir ve çalışma hayatlarında sorunları çoktur. Sindirim Sorunları: Göbek düşmesi ile sindirim sitemi çalışması bozulur. Sürekli gurultu, gaz çıkarma ve geğirme oluşur. Yaşanan bu sorunlar ile bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve yüzmek karın yağlarının erimesinde etkilidir. Ek olarak düşük karbonhidrat, yüksek proteinli ve bitkisel yağlı beslenmek karın yağlarının daha kolay eritilmesini sağlar.
Bel ve karın yağları vücudun diğer bölgelerindeki yağlarda olduğu gibi fazla kalori alınması ile artmakta ve abdominal obeziteye yol açmaktadır . Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yaşlanma ve genetik etkenler de karın yağlanmasında rol oynar.
Mekik çekmeye ve diğer göbek kaslarını çalıştıran egzersizleri yapmaya devam ederek ideal bel ölçüsüne kavuşabilirsiniz. Mekik hareketi tek başına kilo verdirmez ama bölgesel incelme sağlar. Her gün düzenli olarak günde 2 kez ve 10 dakika mekik çekerseniz bu incelmeyi görebilirsiniz.
Bazı çalışmalar yeşil çayın, karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil çay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde birkaç fincan içmeniz gerekebilir.
Sağlıklı beslenildiği sürece ve spor ile desteklendiği sürece limonlu, su göbek ve basenlerde oluşan yağların yakımını daha da hızlandırır.
Yapay tatlandırıcı içeren ve asitli içecekler ayva göbeğin en önemli etkenleridir. Çoğu zaman alkol ve sigara tüketimi nedeniyle ayva göbek oluşabiliyor. Protein ağırlıklı beslenilerek metabolizmanın daha hızlı çalışması sağlanır. Bu şekilde daha fazla kalori yakılır.
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte görülen sindirim bozuklukları, kalın barsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir.
Uzun vadeli stres veya kronik stres bozukluğu özellikle bel bölgesinde yağlanmaya neden olarak hem sağlık sorunları riskini arttırır hem de fiziksel olarak istenmeyen bir görüntü ortaya çıkarır. Stres ile ilgili ciddi rahatsızlıklar arasında tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve solunum sorunları bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri