Hulasa: “Namazın nasıl kılınacağına dair” detayların Kur'an'da var olduğu iddiası doğru değildir. Bu konuda bir tek ayet bile gösterilemez.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
Nur sûresinin 58. âyet-i kerimesinde, (salât-ı fecr = sabah namazı) ve (salât-ı işâ = yatsı namazı) ifadesi açıkça geçmektedir. Bu âyet-i kerimede, (Namazları ve orta namazı [ikindi namazını] kılın!) buyuruluyor. Arapça gramere göre, namazlar [salevat] denince, ikiden fazla namaz anlaşılır.
Nisa Suresi, 102. ayet: İçlerinde olup onlara namazı kıldırdığında, onlardan bir grup, seninle birlikte dursun ve silahlarını (yanlarına) alsın; böylece onlar secde ettiklerinde, arkalarınızda olsunlar. Namazlarını kılmayan diğer grup gelip seninle namaz kılsınlar, onlar da 'korunma araçlarını' ve silahlarını alsınlar.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
İlgili 28 soru bulundu
Ayet de İbn Abbas'ın görüşünü kuvvetlendirmektedir (Taberî, Câmi'u'l-beyân: 6/7). Demek ki Kuran'ın belirlediği namazlar ikişer rekâtlıdır. Mekke döneminde de namaz ikişer rekât olarak kılınırdı. Medine döneminde Peygamberimiz, öğle, ikindi ve yatsı namazlarına ikişer rekât ilave etmiştir ki bu, kendi ictihatıdır.
Değerli kardeşimiz, Cevap 1: Belirli şartları taşıyan Müslümanlara günde beş vakit namazın farziyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabittir.
Kur'an ve Sünnet'te Namaz.
Birçok ayette “salât” ile birlikte “ikāme” kelimesi ve türevleri kullanılarak (Meselâ Bakara, 2/110, 277; Mâide, 5/55; Enfâl, 8/3) namazın vaktinde eksiksiz bir biçimde erkânına riayet edilerek ve devamlı olarak kılınması gereğine dikkat çekilmiştir.
Hz. Peygamber bir hadisinde, “Namaz dinin direğidir” (Müsned, V, 231, 237; Tirmizî, “Îmân”, 8) demiş, namazın en önemli rüknü durumundaki secdeyi ise kulun Allah'a en yakın olduğu durum olarak nitelendirmiştir (Müslim, “Ṣalât”, 215; Nesâî, “Mevâḳītü'ṣ-ṣalât”, 35).
Özetle Kur'ân'da emredilen namazlar üçtür: Sabah, akşam ve gece namazları. Peygamberimizin ictihadıyla sabit olan namazlar da öğle, ikindi namazlarıdır, toplamı beş eder. Başka türlü söyleyenler, Kur'ân-ı kanıtlara değil, rivayetlere dayanmakta ve bir kısmı da kendini gösterme hevesindedirler.
Namazı terk etmenin ne derece büyük bir suç olduğunu, Hz Peygamber (SAV) şöyle ifade ediyor: "Kul ile şirk arasında bağlantı olarak namazı terk etmekten başka hiçbir şey yoktur. Kim farz olan namazı inkâr ederek terk ederse şirke düşmüş olur."
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.
Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103. Hud, 11/114; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/3940; Dehr (İnsan) , 76/25-26 ayet.-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Peygamber'den (s.a.s.) önce de var mıydı? Kur'ân'da Hz. Muhammed'den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir (el-Bakara, 2/83; Yûnus, 10/87; Hûd, 11/87; İbrâhim, 14/37, 40; Meryem, 19/30-31, 54-55; Tâhâ, 20/14; el-Enbiyâ, 21/72-73; Lokmân, 31/17).
Kuran'da namazın kılınış şekli ile ilgili ayrıntılı bilgiye rastlamayız. Bu husus tamamen Peygamber Efendimiz'in öğretisine bırakılmıştır. Namazın her rekatı kıyam, rükû ve iki secdeden oluşur. Namazın rükünleri, vacipleri, sünnetleri gibi haller hep Peygamberimizin sünnetinden hareketle tespit edilmiştir.
Hz. Ali'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: "Namaz îmanın direğidir. Cihad amelin zirvesidir.
Allah (c.c.) kullarını cenneti ile müjdelemiştir. Bu cennet nimeti ile buluşmak için namaz çok önemlidir. Hem namaz dinin direğidir. Peygamber efendimiz anne ve babaların çocuklarına namaz kılmasını öğretmesini ve vakti geldiğinde onlara emretmesini tavsiye etmiştir.
Peygamberimizin Uyarıcı Rolü
O bizleri yapmamız gereken şeyler için de uyarır. "Ben namazı nasıl kılıyorsam sizde öyle kılınız." bu hadis peygamberimizin uyarıcı rolünü belirtir.
Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlerde zikredilmektedir. Bazen ikisi, bazen üçü, bazen dördü değişik bir ifade üslupla anlatılmaktadırlar.
"Namaz, müminler için bir miraçtır"
Miraç'ın, Müslümanlara getirdiği armağanların önemli olduğunun altını çizen Yavuz, "Miraç Kandili, Müslümanlar için son derece önemlidir. Miraç gecesinde 5 vakit namaz bütün ümmete farz kılındı.
Bakara Suresi 43. Ayet; " Namazı kılın, zekatı verin, rüku edenlerle beraber rüku edin. "
Dr. Süleyman Ateş, VATAN'daki dünkü yazısında bir okurunun sorusunu yanıtlarken, “Kuran'da namaz 5 değil 3 vakit olarak belirtilmiştir” dedi. Neden 5 vakit kılındığını da şöyle açıkladı: “Daha önce de birkaç kez belirttiğim gibi Kuran'da namaz için 3 vakit belirtilmiştir. Sabah, akşam ve gece yarılarında kılınan namaz.
Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde; "namazı kılınız ve zekâtı veriniz" buyurulur. "Bütün namazları ve orta namazı muhafaza edin." (Bakara, 2/238). "Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır." (Nisa, 4/103).
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri