ÖTV'nin uygulanma amacı ise zararlı mal ve maddelerin kullanımı azaltarak sosyal bir fayda sağlamak. ÖTV'nin uygulandığı ürünler arasında en çok sıfır ya da ikinci el olması fark etmeksizin her iki arabaları da kapsıyor. Yalnızca otomobil olarak değil motorlu her taşıt ve farklı ürün gruplarında da ÖTV alınabiliyor.
Türkiye'de ÖTV'nin alınma amacı, lüks tüketimleri kısıtlayarak yurt dışına para çıkışını engellemektir. 25 Kasım 2016 tarihinde, ülkemizde ÖTV hesaplamalarına, mal ya da ürünün matrah fiyatı da eklendi. Böylece ÖTV yansıtılan ürünlerin vergilendirme oranları da çeşitlendi.
O dönemde ilk taşı atanlar; Maliye Bakanı İsmet Attila, Başbakan ise Tansu Çiller idi[2]. Meclise sunulan bu ÖTV Kanun tasarısı 18 maddeden oluşuyor ve Kanun kapsamına akaryakıt, petrol ürünleri, madeni yağlar, beyaz eşya, alkollü içkiler, tütün mamulleri, tropikal meyveler, meyve suları dahil edilmiş.
Bu nedenle “ÖTV ne zaman çıktı?” sorusu için en kesin yanıt: 2002 yılının ağustos ayı. Avrupa Birliği ile yapılan uyum çalışmaları sonucunda kabul edilen ÖTV'nin yürürlüğe girmesiyle mevcuttaki 16 adet verginin bu doğrultuda yürürlükten kaldırıldığı biliniyor.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
ÖTV ve KDV Arasındaki Farklar Nelerdir? ÖTV ve KDV zaman zaman birbirine karıştırılmaktadır. Özel tüketim vergisi anlamına gelen ÖTV bir malın ilk satışında kesilen bir vergi türüdür. Katma değer vergisi anlamına gelen KDV ise aynı malın el değiştirmesi, başkasına satılması gibi durumlarda da ödenmeye devam etmektedir.
ÖTV tahsilatının toplam vergi tahsilatı içindeki oranı %5'ten az olan ülkeler Avustralya, Kanada, İsrail, Japonya, Yeni Zelanda, İsveç, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri'dir.
Ülkemizde 1985 yılında yapılan değişiklikler ile 8 adet dolaylı vergi yürürlükten kaldırılmış ve katma değer vergisi uygulamaya alınmıştı. Bu değişiklik gibi bir başka köklü değişiklik de özel tüketim vergisi (“ÖTV”) ile olmuştur.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
2021 yılında devletin vergi geliri 1 trilyon 164,8 milyar lira oldu. Bunun 205,4 milyar lirası ÖTV'den oluştu. Alkollü içkilerden alınan ÖTV 22,8 milyar TL; sigaradan alınan ise 67,6 milyar TL oldu. Buna göre 2021'de ÖTV gelirlerinin yüzde 11,1'i alkollü içkilerden oluştu.
Buna ek olarak, engel durumu %90'ın üzerinde olan kişiler, ÖTV vergisinden muaf olarak araç satın alabilmekte; bu kişilerin satış işlemleri sırasında herhangi bir ÖTV ücreti ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğalgazda ise ÖTV metreküp başına 2,7944 TL oldu. Karar 16 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.
Araç ÖTV oranları motorun silindir hacmine ve vergisiz satış tutarına göre belirlenmektedir. 1600 santimetreküpe kadar olan araçlarda %45, %50 ve %80 oranında ÖTV uygulanırken, silindir hacmi 1600 santimetreküp ile 2000 santimetreküp arasında olan araçlarda %130 ve %150 ÖTV uygulanmakadır.
Dünyada nihai ürün dışında vergi alınmıyor
Türkiye'de pırlantanın ham maddesi olan elmas ithalinden yüzde 20, işlenmiş elmastan yüzde 20 ve nihai tüketiciye satılan mücevherden de yüzde 20 ÖTV alınıyor.
Otomobillerde ÖTV oranlarını belirleyen matrah limitleri Temmuz 2023 itibarıyla geçerliliğini yitirdi. Gelen son zamlarla Türkiye'de satılan tüm otomobiller yüzde 80'lik ÖTV dilimine girdi. Yüzde 40, 50, 60 ve 70'lik ÖTV diliminde otomobil kalmadı.
Özel İletişim Vergisi ya da deprem vergisi, 17.000'den fazla kişinin öldüğü yıkıcı 1999 Gölcük depreminden sonra Türkiye hükûmeti tarafından alınmaya başlanan vergidir. Başlangıçta geçici olarak getirilen bu vergi, depreme bağlı hasarın önlenmesini amaçlayan kalıcı hale geldi.
6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun1 19 uncu maddesinin (c) bendi hükmüne göre, özel tüketim vergisi (ÖTV) 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Mesela 40 TL'ye KDV ve ÖTV hariç satış bedeli olan alkol derecesi 5 olan, 50 cl bir kutunun ÖTV'si aşağıdaki şekilde hesaplanır. Buna göre, biradaki ÖTV olarak 11.0 TL olarak dikkate alınır. KDV'si de 7.2 TL olarak toplam 18.2 TL vergisi bulunan örnekteki biranın fiyatına göre %45.5 bir vergisi bulunmaktadır.
Gümrük Vergisi ve Diğer Vergiler: Yurt dışından getirilen aracın Türkiye'ye girişinde gümrük vergisi ödenmesi gerekir. Gümrük vergisi, aracın değerine ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi diğer vergiler de ödenmelidir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
ÖTV'nin konusunu; akaryakıt ve yağ türevi ürünlerinin teslimi, motorlu taşıtların teslimi, tütün ve alkol gibi ürünlerin ithalatı veya imalatçısı tarafından teslimi, dayanıklı tüketim malları ve diğer malların teslimi oluşturmaktadır.
Cihazlardan yüzde 20 KDV ve matrah limitine göre yüzde 25, 40, 50 arasında değişen ÖTV alınmayacak.
ÖTV oranı % 6,7 olan mallar arasında radyo Teyp, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar, klimalar ve elektrikli küçük ev aletleri yer alıyor ve Elektronik sanayicilerinin maalesef direk maliyetlerine binmektedir.
Klimalardan alınan yüzde 6.7'lik ÖTV'nin (Özel Tüketim Vergisi) sıfırlanması, son bir yılda yüzde 17 artan dolar kurunun gölgesinde kaldı. Türkiye genelinde geçen yılın yaz aylarında ortalama 1795 TL olan klima fiyatları, bu yılın temmuz ayı sonunda 1977 TL'ye dayandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri