Bu manada sekülerleşme düşüncesine zemin hazırlayan kurucu sosyologlara ve onların düşüncelerine yer verilmiştir. Bu bağlamda Auguste Comte, Karl Marx, Emile Durkheim ve Max Weber'in fikir ve yaklaşımları üzerinde durulmuştur.
Sekülerleşmeyi “dünyanın büyüden arınması” ifade- siyle sosyoloji literatürüne Weber'in kazandırdığı ifade edilmiştir.
Sekülerizm, ilk olarak Bizans İmparatoru I. Konstantin (MS 272- 337) zamanında ortaya çıkmış olsa da kavram, 14. yüzyılda ve sonrasında varlığını göstermiş, 16. yüzyılda Martin Luther ile tekrar gündeme gelmiştir.
Sekülerleşme kuramı, öz olarak, dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu ileri sürülen modernleşme ile birlikte, din ve metafiziksel inançların hem toplumsal, politik ve ekonomik anlamda hem de bireyin zihin dünyasında yitime uğrayacağını ileri sürmektedir.
L. E. Shiner sekülarizasyonun tek boyutlu olmadığını, farklı alanları kapsadığını savunarak bir sekülerleşme biçiminden veya sekülerleşme alanından bahseder.
İlgili 42 soru bulundu
''Sekülerleşme kavramı sosyoloji literatürüne Weber tarafından kazandırıldı. Weber kavramı 'rasyonelleşme-gözün açılması' veya başka bir ifadeyle büyüden ya da gizemden uzaklaşma anlamında kullandı''(Köse, 2001:2). Max Weber'e göre sekülerleşme, kapitalizm ile özdeş ve yalnızca Batı toplumlarına özgü bir kavramdır.
Sekülerleşme, ister kişisel inanç anlamında, ister kurumsal pratikler veya siyasi oterite anlamında olsun kutsal olanın bilimsel olana boyun eğmesidir. Yani bilimselleşme ya da kutsaldan kurtulma da denebilir.
Örneğin Katedral Kiliseler 'regular' olarak anılırken, Canon'lar diniyken, çoğu sekülerleşmiştir. Bir 'regular' kilisenin sekülerleşmesi Papa'nın, ya da ilgili bölgedeki rahibin otoritesi veya halkın kabulüyle gerçekleşirken, Fransa'da tüm bu süreçler parlamento tarafından yerine getirilirmiştir.
Seküler devlet ya da laik devlet, resmî bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir.
Sekülerleşme Tezi: Aydınlanma devrine kadar götürülebilecek olan Sekülerleşme tezi; modernleşme ile birlikte gerek toplumsal gerekse bireysel bilinç düzeyinde dinin gerileyeceğini ve zamanla yerküreden tamamen silineceğini öngörmüştü. Ne kadar modernleşme o kadar sekülerleşme olacağı kabul edilmişti.
Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı. Sekülerizm, ahiret ve diğer dinî, ruhanî meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki siyasi düşünce.
Devletler ve İnanç Konusunda Onlardan Farklı Toplumları
En geniş anlamı ile laiklik, din ve devlet arasındaki ilişkiye, seküler- leşme ise din ve toplum arasındaki ilişkiye dairdir. Zira laik devletlerin seküler olmayan toplumları ya da laik olmayan devletlerin seküler ya- şam tarzına sahip toplumları olabilir.
Günümüzde bu sürecin değiştiğine/değişeceğine dair birçok teori ortaya çıkmıştır. Din sosyolojisinin de ilgi alanına giren bu tartışmalardan biri sekülerleşme teorisidir. Weber'in rasyonelleşme kavramıyla başlayan bu süreç Berger'in sekülerleşme teorisiyle yeni tartışmaları beraberinde getirmiştir.
Eliade'dan yararlanarak dini şöyle tarif eder: “Din, kendisiyle kutsal bir kozmozun tesis edildiği beşerî girişimdir.” Berger'in bu tanımında vurgu, insanoğlunun özel bir dünya türü, yani kutsalla ilişkili aktivitesi üzerinedir. Bu kutsal dünya, gündelik dünyadan her halükarda farklıdır.
Sekülerizm Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Sekülerizm, 18. yüzyılda ortaya çıkan ve ''Aydınlanma Çağı'' olarak tanımlanan kültürel hareket ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bireyciliğin öne çıktığı bu dönemde, düşünce özgürlüğünün yanı sıra inanç ve ibadet özgürlüğü de bireysel haklar arasında yer almıştır.
Klasik olarak ifade edilen ilk dönem sekülerleşme teorisi savunucuları, ne kadar modernite o kadar sekülerleşme şeklindeki düşünce ile hareket etmiş ve bunun sonucu olarak sosyal hayatta dinin öneminin azalacağını ve hatta dinin ortadan kalkacağını savunmuşlardır.
Sekülerizm başlıca iki temel önermeyi içermektedir: Birincisi devletin dinsel kurumlardan kesin bir biçimde ayrı olmasıdır. İkincisi ise farklı dinler ve inanışlardan olan kişilerin kanun önünde eşit olarak değerlendirilmeleridir. Laiklik ve sekülerizm kavramları Türkçede sıklıkla eş anlamlı kullanılır.
Sekülerizm: Dinsel konuların siyasetin temeli olmayacağı yönünde bir doğrulama, garanti verme, savunum veya bir ideal biçimidir ve buna ek olarak kamusal (devlete ait) işlerde dinsel görüşlerin yer tutmayacağına dair idealleri ilerletme hareketidir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla laiklik ilkesi devlet tarafından tamamen benimsenmiştir.
Sekülerleşme, en genel tanımıyla, dinin öneminin azaldığı veya tamamen kaybolduğu bir süreci niteler. Son yarım asırda yaşanan bazı gelişmeler dikkate alınarak, sekülerleşmeden ziyade de sekülerleşme sürecinden söz edilir olmuştur.
Sekülerizm, dinin bir toplumun kamusal mesele ve işlerine karışmaması ayrıca bunlarla bütünleşmemesini savunan ve belirten düşünce sistemidir. Siyasi anlamda sekülerizm, din ve devletin ayrılması bir başka deyişler din ve devletin birleşmesi olan teokrasinin zıttı anlamına gelir.
Buna göre sekülerleşme, in- sanın ilkelerini oluşturmada, yönelişlerini, yaşamını düzenlerken dikkatini dini olgulardan tamamen soyutlayıp, dünyevi olgulara yönelmesidir. Bu anlayışla oluşturulan ahlak sistemleri seküler ahlak olarak kabul edilir.
Kavram ve Kapsam Olarak Sekülerizm / Laiklik
Laiklik ise dini olmama hali, dinsizlik, din karşıtlığı anlamlarında kullanılmaktadır (Doğan, 2003: 843).
İlk Anlamı: Din ve devlet işlerinin birbirinin ayrıldığı idari sistem ya da oluşum. Örnek Cümle: ''Dünyadaki ilk seküler mahkeme Fransa'nın Paris kentinde kuruldu.''
❖ Seküler insan, bilinçli bir modernisttir. Bu insan tipinde çocuksuluk yoktur. Her türlü değişme, gelişme ve yenileşme mistik, metafizik ve transandantal değerlerden arındırılarak anlamlandırılır. Asıl olan akıldır. ❖ Klasik seküler insan, tipik bir deisttir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri