İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur? Bu kist patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi problemlere sebep olabilir.
Yumurtalık kisti patlaması nasıl anlaşılır? Yumurtalık kisti patlaması en sık akut apandisit ile karıştırılır. Ultrason muayenesinde Douglas boşluğunda sıvı birikimi ve ultrasonda kistik yumurtalık yapısı görülebilir. Yumurtalık Kisti patlaması sonucu ultrason görüntülemesinde sönmüş balon görüntüsü alabilir.
Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Baker (Diz Arkası) Kisti
Diz kıvrımının arka bölgesinde toplanan ve eklemde yer alan için sıvı dolu kist türüdür. Bir travma, kıkırdak yırtığı ya da diz eklemi iltihapları sebebiyle ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde büyüme ihtimali bulunur. Şiddetli ağrıya, kızarıklık ve şişliğe sebep olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yumurtalığın kendi dokusundan meydana geldiği bilinen bu kitlelerin oluşmasında ki en büyük etken hormon bozukluklarıdır. Genellikle oluşan over kistlerinin çoğunun iyi huylu olduğu bilinse de bazı durumlarda kötü huylu olan ve kansere çevirme ihtimalinin yüksek olduğu over kistleri ile de karşılaşılabilmektedir.
Semptomatik kistler: Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir semptomu yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar mevcutsa ameliyat yapılmalıdır.
Yumurtalık kanseri tedavi edilebilir ancak aynı zamanda ölümcül bir hastalıktır. Erken teşhisiyle tedavide başarı oranı yükselir. Yumurtalıklardaki her kist, yumurtalık kanseri anlamına gelmez, yumurtalık kanserine neden olmaz.
Kistin etrafında meydana gelen lezyon yani yapışıklıklar sebebiyle sağlam yumurta dokusu mevcut değilse, yumurtalıklar da alınabilir. Kistektomi operasyonu yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Operasyon kapalı ameliyat yöntem ile yapılmışsa hasta çoğunlukla 1 günde evine dönebilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ortalama olarak 45 dakika kadar sürer. Ancak kistin çeşidi, büyüklüğü ve hastaya özgü diğer faktörler ameliyat süresini uzatabilir. Açık ameliyat tercih edilecekse süresi kapalı ameliyatlar kadardır.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Yumurtalık kistlerinin duvarının yırtılmasına halk arasında “Yumurtalık kisti patlaması” denilmektedir. Yumurtalık kistlerinin yırtılması sonucu kist içeriği karın içine dökülmektedir. Basit yumurtalık kistlerinin içinde sadece sıvı vardır ve bu sıvının karın içine dökülmesi ağrı şikayetine neden olmaktadır.
Çikolata kisti, cinsel ilişki, egzersiz ve muayene esnasında da baskı sonucu patlayabilir. Çikolata kisti patladığı sırada bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir.
İlişki, egzersiz hatta muayene sırasında oluşan basınç bile kisti patlatabilir. Anlık '' bıçak saplanma '' şeklinde ağrı olur ve zamanla ağrının şiddeti azalır. Ancak patlama sırasında büyük bir damar ucu açılmışsa karın içine kanama olur. Kanamanın arttığı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Yumurtalık kisti adetle nasıl atılır için yumurtlama döneminde bu kistlerin içerisine kan dolat ve eğer gebelik varsa progestreron hormonu salgılamaya başlar, eğer gebelik yoksa âdet kanaması ile kist dışarıya atılır.
Ameliyata genellikle kistin boyutu 8 cm ve daha büyükse, kanser şüphesi bulunuyorsa ve kist ağrıya sebep oluyorsa karar verilir. Kist başlangıçta küçükse ancak giderek tehlike oluşturacak bir boyuta gelirse de ameliyat uygun görülür. Yumurtalık kistleri ya cerrahi operasyon gerektirir ya da ilaçlı tedavi uygun görülür.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir. Bu durum alınan yumurtalık kistinin tamamen temizlenememesi ya da sadece kistin sadece içinin boşaltılıp tekrar yerine konulması sonucunda ortaya çıkabilir.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı kanser şüphesi bulunmayan hastalarda tercih edilir. Kapalı ameliyat sırasında yumurtalıklarda her hangi bir zarar söz konusu olmaz.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belli bir zaman sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak bunun aksi durumlarda, özellikle basit kistler için takip tercih edilir ve doğum kontrol haplarıyla kistin küçülmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri