Bugün Isparta yöresinden leziz bir lezzet bulamaç çorbasını sofranıza taşımaya ne dersiniz?
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Düğü Çorbası ( Yozgat Yöresine Ait)
İlgili 22 soru bulundu
Ezogelin çorbası, Türk mutfağına has; domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. Adı, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin'in adından gelir.
Asma yapraklarıyla, ismini şehirden alan kebabıyla ve bat yemeği ile bilinen Tokat'ın çok da fazla bilinmeyen fakat yöresel olarak sevilen ve tüketilen pek çok lezzeti var. Mercimekli hamur çorbası olarak da bilinen Bacaklı çorba da bu lezzetlerden biri.
Ovmaç, ovalamaç, övelemeç, kıtır sıkma, pisikomacı gibi farklı isimlerle anılmakta. Yufka ekmeği bulduğunuzda mutlaka deneyin😋. Günlere, beş çaylarına yapabileceğiniz lezzetli yöresel bir tarifim var. Ovmaç, ovalamaç, övelemeç, kıtır sıkma, pisikomacı gibi farklı isimlerle anılmakta.
Unu, su ve tuz ile yoğurarak sert bir hamur elde edin. Yoğurduğunuz hamuru avucunuzun içine alarak ufalayın. Bu hamur topaklarına oğmaç deniyor.
Tencerede kaynayan yoğurt-pirinç karışımdan bir 1 su bardağı kadar su alıp, yoğurtlu karışıma ilave edin ve güzelce çırpın. Hazırladığınız yoğurtlu karışım yani yoğurtlu terbiye, ılıklaştıktan sonra, ocakta kaynayan nohut-pirinç karışımına azar, azar ilave edin. Tuzunu da ilave edip, çorbayı kaynamaya bırakın.
Bulamaç, un ile su, süt ya da yumurta farklı malzemeler ile karıştırılarak yapılan sıvı bir hamurdur. Bulamaç çeşitli gıdaların hazırlanmasında kullanılır.
Toyga Çorbası - Afyonkarahisar
Hazırlanan malzemeler et suyu ve birkaç dal kekik ilave edilip, kısık ateşte kaynama başlayıncaya kadar karıştırılır. Kaynama başlayınca pişmeye bırakılır. Piştikten sonra tuz eklenir. Servis tabağına alınır.
Bingöl İli Çorbaları: Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Oğmaç Çorbası - Bursa
Kolay hazırlanabilen doyurucu çorbalardan olan oğmaç çorbası özellikle tarım alanlarının geniş olduğu bölgelerde yaygın olarak yapılmaktadır.
Bir Orta Anadolu kenti olan Yozgat'ta yıllardır sabah kahvaltılarının en kolay hazırlanan yiyeceği olan omaç, ekmeğin ekmek içerisinde yer aldığı farklı bir lezzet olarak tüketiliyor.
Yufkaların çıtırlığını kaybetmemesi gerektiği için, yumurtayı direk yufkanın üzerine kırmıyoruz. Pişmeye yakın, yumurtayı yufkalarla karıştırın ve tuzunu ekleyin. Pişen omacı, yine köy yufkasının içine sararak da yiyebilirsiniz.
Övelemeç Tarifi Nasıl Yapılır? Yufka ekmeklerimizi derin bir kabın içerisinde ufaltalım, üzerine rendelenmiş peynir hafif kavrulmuş soğanımızı koyup biraz karıştıralım. Domates, nane, maydanozumuzu ilave edip biraz karıştırıp sıkım yapalım. Servise hazır afiyet olsun.
Yufkalar açılır içine sıvı yağ sürülür, istenirse peynir, sucuk konulur. Yine aynen kare şekilde katlanır. Ceviz kadar yağ damlatılan tavaya konulur ve üzerine yumurta kırılır, alt tarafı kızarınca çevirip yumurta pişince alınır. Servis yapılır.
Yumurtalı ekmeğin 100 gramında 249 kalori bulunmaktadır. 1 ince dilim (50 gr) yumurtalı ekmek 124 kaloridir. Yumurtalı ekmeğin 100 gramı 29.85 gram karbonhidrat, 9.13 gram protein, 10.18 gram yağ, 1.91 gram lif içermektedir.
Kırım'dan 18. yüzyılın sonunda Anadolu'ya göç eden Tatarlarla bilinir hale gelen "sorpa çorbası", yüksek besin değeri ve lezzetiyle Eskişehir'in yöresel yemeklerinin başında geliyor. Kuzu eti, taze nane, yoğurt, soğan, un, su ve kırmızı biber kullanılarak hazırlanan "sorpa çorbası" Eskişehir'de beğeniyle tüketiliyor.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri