Konuşurken çirkin ve kaba kelimeler kullanmak da nezaket kurallarına aykırıdır. Biri konuşurken sözünü kesmek ya da başka bir şeyle ilgilenmeye başlamak da büyük bir kabalıktır. Karşı tarafın konuşması sonuna kadar dinlenmeli, ondan sonra cevap verilmelidir.
Selama anında karşılık verin; aradan uzun bir süre geçmesini beklemeyin. - “Sen” değil “siz” diye hitap edin. - Sürekli kendinizden veya sürekli başkasından bahsetmek; karşınızdakine fırsat vermeden sürekli konuşmak veya hiç konuşmamak hoş karşılanmaz. - Hiçbir araç, başkalarını rahatsız edecek şekilde ...
Nezaket, insanların birbirlerine zariflik, incelik ve ölçülü davranmaları veya birbirlerini incitmemek için gerekli özeni göstermeleri anlamına gelir. Nezaket, toplumda bireylerin birbiriyle olan gündelik ilişkilerinde uymaları gereken ölçülü davranış kurallarıdır.
Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir.Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli, saygılı, nazik ve saire şeklinde nitelemek mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Nezaket kuralları, insanların birbirine karşı kibar, incelikli, nazik ve saygılı davranmalarını esas alan kurallardır. . Nezaket daha çok kişiler arası davranışlarla ilgilidir. Nezaket kuralları evrenseldir. Görgü, bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarına görgü denir.
Selamlanan kişinin yanında bulunanlar, selam vereni tanımasalar bile, selamlanan kişi ile birlikte selam almaları nezaket kuralıdır. Ancak, içten gelen nezaket makbuldür. Bu nedenle selamlaşmaların nazik hareketlerle yapılması değer taşır.
Nezaket ve görgü kuralları, toplumda uyumlu ve saygılı bir iletişim ve davranış biçimini ifade eder. Adab-ı Muaşeret olarak da bilinen bu kurallar, insanların birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörü, saygı, zarafet ve naziklik prensiplerine dayanır.
Aile içi görgü kuralları ise şunlar olabilir: Aile bireylerine saygı ve sevgi göstermek, bireysel sorumluluklarını yerine getirmek, ailenin ortak değerlerine ve düşüncelerine saygı göstermek, aile içinde hoşgörülü ve anlayışlı bir tutum sergilemek.
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Evde uymanız gereken temel nezaket kuralları ise şu şekilde sıralanabilir: Televizyon izlerken ya da müzik dinlerken hane halkını rahatsız etmemek. Evde uyuyan birileri varken sessiz ve özenli hareket etmek. Yemek yerken ağız şapırdatmamak ya da rahatsız edici sesler çıkarmamak.
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
İçten nazik olan bir insan her zaman, her koşulda zarif ve düşünceli davranır; kendi çıkarına aykırı durumlarda bile nezaketi elden bırakmaz. Bir insanın sadece kendisinden üstün gördüğü insanlara kibar davranması, nezaket değildir. Nezaket, insanın karşısındaki insana -kim olursa olsun- değer vermesi demektir.
Nezaket, görgü kurallarına dikkat etmek ve edepli olmak manasına gelir. Nezaketen sözcüğü ise saygı gereği anlamında kullanılır.
Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Sabah saatleri herkesin en yoğun olduğu ve yapılacak listelerini düzenlediği zaman dilimidir. Yapılan araştırmalara göre arama yapmak için en iyi zamanı 16: 00-17: 00 aralığıdır. Çoğu insan gününü tamamlar ve aksamalara günün diğer saatlerinden daha açık olur.
Nezaket bir insanın sadece kendini değil, başkalarını da düşünmesi; kendini onların yerine koyması ve karşısındaki kişilere, onu görmek isteyecekleri şekilde görünmesi demektir.
Nezaket, övgü veya ödül beklemeden, başkaları için cömertlik, düşünme veya ilgi gösterme eylemleriyle işaretlenmiş bir davranış türüdür.
Yaşadığımız dünyada nezaket kurallarının ana teması, insanların birbirleriyle olan ilişkileridir. Günlük hayatta insanların daha rahat ve huzur içinde olmasını sağlayan nezaket kuralları, toplumun yaşantısını olumlu yönde etkileyip cazip gelmesine yardımcı olur. Görgü, yaşamı yönlendirme sanatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri