Betimleyici anlatımdaki bir resim karesi gibi tek bir zamanın anlatılmasının aksine öyküleyici anlatımda zaman hareket halindedir ve gerçekleşen olaylar barındırır. Olaylar genellikle geçmiş zaman kullanılarak anlatılır; ancak şimdiki zaman kullanılmış anlatıma sahip eserler de vardır.
Öykülemede olaylara daha çok sık yer verilir ve nesnel bir dil kullanılır. Betimleme ise olaylardan çok şahsi fikirlere, gözlemlere ve izlenimlere dayanır. Bir karakterin fiziki ya da karakteristik özellikleri betimleme yolu ile anlatılır.
Öyküleme nasıl anlaşılır? Bir olayı anlatan metinlerde olayın dışında kişi, yer, zaman ve anlatıcı gibi unsurlar da bulunur. Bu, metinde öyküleme anlatım biçiminin olduğunu gösterir.
Betimleyici anlatımda etrafın, nesnelerin, kişilerin dış görünüşleri ve özelliklerini aktarmak mümkündür. Görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma gibi duyguları yansıtmak için betimleyici anlatım kullanılır. Betimleme, varlıkların belli başlı özelliklerini okurun ya da dinleyicinin gözünde canlandırabilmesini sağlar.
Öyküleyici anlatım fabl, destan, roman, hikâye gibi konularda genellikle kullanılan bir anlatım yöntemidir. Öyküleyici anlatım zaman, mekan, kişi, olay ve anlatıcı etrafında şekillenen bir anlatım türüdür. Daha çok olayları zincirleme olarak birbirine bağlayarak kronolojik bir yapı oluşturur.
İlgili 40 soru bulundu
Oldukça yalın, gerçeğe uygun, sanatl söyleyişlere başvurulmayan bir anlatım söz konusu. Horoz Betimlemesi Sırtında sanki kanla, altınla işlenmiş ağır, parıl parıl bir manto! Başında vahşi ruhunun timsali gibi balta şeklinde kıpkırmızı tacı!
Kim Sena Hanım'ın yüzüne baksa gözlerinin ışıl ışıl parladığını görürdü. Konuşması hızlı ama kibar, hareketleri ise vakurdu. Yukarıdaki paragraf sanatsal betimleyici anlatıma örnek olarak gösterilebilir. Sena karakterinin fiziksel özellikleri ile hal ve hareketleri bir arada okura anlatılmıştır.
Betimleme yapabilmek için herhangi bir görsellik göz önünde bulundurulmalıdır. Anlatım yaparken bulunan ortamın, nesnelerin veya öğelerin biçimi ve renkleri gibi konular üstünde durulur. Aynı zamanda bunlara ayrıntılı bir şekilde yer verilir. Tasvir etme sanatını kullanırken bir diğer hususta gözlem yapma gerekir.
Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır. Dış tasvirdir.
Betimleme: Varlıkların niteleyici özellikleri ile anlatıldığı yazılardır. Sözcüklerde ''resim'' yapmaktır.
Bunlardan en sık kullanılanları betimleyici, öyküleyici, betimleyici, destansı ve mizahi anlatımdır. Öyküleyici anlatımlar giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluştuğu için daha çok kurgusal yazılarda tercih edilir.
B) SANATSAL ÖYKÜLEME
Öykü ve roman gibi edebî türlerde kullanılan temel anlatım biçimidir. Bu anlatım biçiminde olay, kişi, zaman ve yer temel öğelerdir. Öykü, bir ana olayın etrafında gelişirken romanda birden çok olay vardır. Olay, gerçek olabileceği gibi tasarlanmış da olabilir.
Tasarlanmış veya yaşanmış bir olayın başkalarına sözle ya da yazıyla anlatıldığı anlatım biçimine öyküleme (hikâye etme) denir. Öykülemede ise zaman akış halindedir ve olaylar bu akış içinde verilir. Buna fotoğraf ve film örneğini verebiliriz: Fotoğrafta zaman, olay ve varlıklar donmuş durumdadır.
Betimleme, yani betimleyici anlatım kendi içerisinde toplamda 4 türe ayrılmaktadır. Betimleme türleri; açıklayıcı betimleme, sanatsal betimleme, ruhsal betimleme ve fiziksel betimlemedir.
Örnekler Üzerinden Öyküleme ile Betimleme
Betimleyici anlatımda amaç varlıkları okuyucunun zihninde canlandırmaktır. İkisi arasındaki farkı daha somut hale getirmek için şu benzetmeyi yapmak mümkün: Öyküleme tekniği cep telefonundaki video çekimidir ancak betimleme tekniği fotoğraf çekimidir.
betimlemede durağanlık,öykülemede bir hareket vardır diye biliyorum. Öyküleyici anlatım, olayları bir akış halinde; yer, zaman, kişi ögeleri üzerine kurulmuş bir anlatım biçimidir.
Canlı ve cansız varlıkları en ince ayrıntılarına kadar anlatma sanatına tasvir (betimleme) denir. Çevremizde gördüğümüz her şey betimlenebilir. Betimleyici anlatımın genel özelliklerinden bazıları şunlardır: Betimlemelerde görsellik vardır.
*Betimleme, varlıkların kendilerine özgü niteliklerini sözcüklerle anlatma işidir. *Sözcüklerle resim çizmedir. *Betimleyici anlatımda yazar, gördüklerini, okuyucunun gözünde canlanacak biçimde anlatır. *Yazar, varlıkların niteliklerini ve bu varlıkların duyularımız üzerindeki izlenimlerini belirtir.
Betimleyici Anlatım Özellikleri Nelerdir? 1- Betimleyici anlatımlarda niteleme sıfatları kullanılır. Bu sıfatlarla varlıkların rengi, biçimi ve dış görünüşü hakkında bilgiler verilir. 2- Tasvir, okurların olayları ve karakterleri zihninde canlandırmasını kolaylaştırır.
Öyküleyici anlatım ile birlikte kullanılan betimleyici anlatım, daha çok hikaye, roman, masal, biyografi, gezi yazısı, tiyatro gibi türlerde kullanılır. Tasvir yapılırken sıfatlardan ve söz sanatlarından yararlanılabilir. Betimleyici anlatımda dil ağırlıklı olarak sanatsal işlevde kullanılır.
Betimleme, bir şeyi gözünüzde canlandıracak bir biçimde o şeyin kendine özgü ve belirleyici özellikleri ile sözlü ya da yazılı bir şekilde tasvir etmek anlamına gelir. Bir diğer deyişle betimleme, sözcüklerle varlıkların ve durumların resmini yapmak demektir.
Paragrafta anlatım teknikleri
Betimlemede varlıkların şekil, renk, boyut gibi ayırt edici özellikleri verilir. Betimlemede yazar gördüklerine kişisel yorumlarını katarsa öznel betimleme denir. Yazar gördüklerini aynen aktarıp ekleme yapmayıp kişisel görüşten kaçınırsa buna nesnel betimleme denir.
2) Betimleyici Konuşma: Bir nesnenin, bir yerin ya da bir kişinin dış görünüşü hakkında konuşmalara denilmektedir. Betimleme aynı zamanda bireyin duyguları ve kişilik özelliklerini de anlatır.
Yaşanan ya da yaşanabilir olayların yer, kişi ve zaman ile anlatılmasında kullanılan anlatım türüne verilen isimdir. Öyküleyici anlatımlarda hareket ya da olay akışının bulunması gerekmektedir. Öyküleyici anlatım türünde nesneler ya da varlıklar bir değişim ya da akış içerisinde anlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri