Dr. Sevil Karaman, 'Kirpikleri yapıştıran tutkalların bazılarının içeriğinde bulunan alerjen formaldehit maddesi, alerjik reaksiyon, ağrı, kaşıntı, kızarıklık ve şişliği tetikleyebilir, geçici görme kaybına yol açabilir.
Göz kapağında ya da kirpik şeridinde hâlâ yapıştırıcı kalıntısı varsa bir parça temiz pamuğu yağla ıslat. Yapıştırıcıyı çıkarmak için pamuğu göz kapağına ve/veya kirpik şeridine sür. Fazla yağı sil ve yüzünü yıka. Yapıştırıcıyı çıkardıktan sonra göz çevrende hâlâ biraz yağ olabilir.
Takma kirpiklerin uzun süre bakımsız kullanımı sonucu gözde oluşturduğu zarara değinen Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Bazı hastalar 1 ay takma kirpik kullanıyorlar bunun sonucu da gözlerde yanma, batma, kızarıklık ve enfeksiyona sebep oluyor.
Göz çevresindeki deri oldukça ince bir yapıda olduğundan ipek kirpik için kullanılan yapıştırıcının kalitesiz olması ipek kirpik sonrası göz kızarıklığına neden olabilir. Bunun yanında malzeme kaliteli olsa da kişilerin bu tür kimyasallara alerjisi bulunabilmektedir.
Alerjik reaksiyon, ağrı, kaşıntı, kızarıklık ve şişliği tetikleyen bu içerik, geçici olarak görmede azalmaya neden olabilir. Diğer bir risk ise takma kirpiklerin orijinal kirpiklere ve göze vereceği hasar. Sürtünme, çekiştirme veya çekme halinde doğal kirpikler kırılıyor.
İlgili 17 soru bulundu
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, 'Kirpikleri yapıştıran tutkalların bazılarının içeriğinde bulunan alerjen formaldehit maddesi, alerjik reaksiyon, ağrı, kaşıntı, kızarıklık ve şişliği tetikleyebilir, geçici görme kaybına yol açabilir. ' uyarısında bulundu.
Takma kirpikle en fazla 2-3 gün durmalısın. Takma kirpiklerle birkaç günden fazla uyumak göz sağlığına zarar verebilir.
Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Göze temas eden kirpikler, göz dokularında özellikle korneanın zedelenmesine neden olur. Kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kirpiklerin korneadaki yaratacağı hasar hem enfeksiyonlara karşı hazırlayıcı ve açık bir ortam da sağlamaktadır.
Doğru kullanıldığında takma kirpiklerin cilde veya kirpiklere hiçbir zararı yok.
2. Kirpiğin üzerine yapıştırma yöntemi
Her bir kirpiğin üzerine tek tek kirpik takma olan bu yöntemde, gözlerdeki kirpik yoğunluğu iki katına çıkarılır. İpek kirpikler genellikle gözde 30 veya 60 gün süre ile kalabilir.
Belirtiler arasında ağrı, görme kaybı, bulanık görme, kızarıklık, şişlik, akıntı ve parlak ışığa duyarlılık bulunabilir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Eyeliner ve göz farını bir pamuk kullanmak suretiyle kolayca çıkarmak mümkün. Bu konuda göz makyaj çıkarıcı kullanmak suretiyle, takma kirpik yapıştırıcısı yumuşatılmalıdır. Daha sonra gözün dış kısmından başlamak suretiyle, takma kirpik dikkatli bir şekilde çıkarılabilir.
Takma kirpik yapıştırıcısı ev yapımı olarak uygulayabileceğiniz en sağlıklı yol, eyeliner üzerine takma kirpiğinizi yapıştırmanızdır. Daha güçlü tutuş için takma kirpiğinizin yapıştırıcı sürdüğünüz bölümüne sertleştirici saç spreyi sıkabilirsiniz. Bu sayede daha güçlü tutuşa sahip olacaktır.
Vazelin haftada birkaç gün, bir kulak çubuğu yardımıyla kirpik uçlarına az miktarda uygulanabilir. Uygulama sırasında ürünü göz içine kaçırmamaya özen göstermek gerekir. Uygulama mümkünse gece yatmadan önce yapılmalıdır, gün içerisinde sürekli gözleri açıp kapamak vazelinin göze kaçmasına neden olabilir.
Göz Batması Neden Olur? Göz batmasının en önemli nedeni çevresel faktörlerdir. Bu faktörler arasında göze yabancı bir cismin girmesi ve tahriş olması ek olarak sayılabilir. Evde bulunan kimyasal maddeler, toz, nemsiz ortam ve rüzgarın savurduğu farklı yabancı maddeler önemli diğer nedenlerdendir.
Tedavide her gün düzenli olarak, sıcak, nemli ve temiz bez ya da pamuk ile göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir masajla kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu işlem 5 dakika boyunca günde 2-3 kere uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Kuvvetli bir kimyasal madde (örneğin pil asiti, kezzap, laboratuar veya endüstriyel eriticiler, zehirler, kireç tozu) gözün saydam kısmına (kornea) temas ederse korneanın normal saydamlığı hızla bozulur. Dakikalar içinde hatta madde çok güçlü ise saniyeler içinde korneanın hassas hücreleri yanar.
Çok da uzun bir süreden bahsetmiyoruz tabii ki. Ancak 24 saat boyunca kirpiklerinizin güzel görünmesini istiyorsanız yüzünüze su sıçratmamaya özen göstermeniz gereklidir. Eğer makyajınızı çıkarmanız gerekiyorsa bir makyaj temizleme mendili kullanın ve göz çevrenizden uzak durun.
Tedavide genellikle, göz sağlığı ve hastalıkları hekiminin belirlediği göz damlaları veya soğuk kompress uygulanır. Bu hastalığın bakteriyel olanı ise bulaşıcı olduğu için diğer insanlarla temastan kaçınılmalıdır. Tedavisinde sıcak ve nemli kompressler ile birlikte antibiyotikli damlalar kullanılmaktadır.
Kirpiği taktıktan sonra rimel kullanarak daha yoğun bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı zamanda diğer göz makyajı ürünleri ile makyajın gücünü artırmak mümkündür. Tek tek kirpik takmak ver parça takma kirpikler ise doğal bir kirpik görünümü elde etmek isteyenler için iyi bir alternatiftir.
Hemen her kadının sıklıkla kullandığı takma kirpikler, uzun süre bakımsız şekilde kullanıldığında göze pek çok zarar verebiliyor. Uzmanlar tarafından sıklıkla gündeme getirilen takma kirpikler gözlerde yanma, batma ve kızarıklık sonucu enfeksiyona sebep olabiliyor.
6. Takma kirpik kullanırken, kirpikleri takmadan önce ince bir maskara uygulayın. Ardından takma kirpiklerinizi uygulayın, kurumaya bırakın ve sadece uçlara rimel uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri