Oyun bağımlılığının zararları nelerdir? Oyun bağımlılığının zararları arasında düşük akademik başarıyla beraber uyku alışkanlığında bozulma, yetersiz ve sağlıksız beslenmeyle ortaya çıkan obezite, özbakımda yetersizlik, hareketsiz bir yaşam tarzı görülmektedir.
Fiziksel (göz problemleri, aşırı kilo alma ya da kilo verme, uyku problemleri gibi), psikolojik (stres, kaygı, öfke gibi) ve sosyal (aile ve arkadaşlar ile ilişkiler) sorunlar yaşama ve buna rağmen oyun oynamaya devam etme. Oyun nedeni ile iş, eğitim ve ilişkilere dair önemli bir fırsatı ya da fırsatları kaybetme.
Oyun bağımlılığının psikolojik etkilerinin yanı sıra birtakım fiziksel etkileri de bulunur. Bunların başında yorgunluk, yüksek konsantrasyon nedeniyle migren ve göz ağrıları, karpal tünel sendromu (ellerde uyuşma, karıncalanma, ağrı, kuvvetsizlik ve beceriksizlik gibi semptomlarla seyreden) gelir.
Teknoloji bağımlılığı bireyi fiziksel ve ruhsal sağlık anlamında olumsuz etkiler ve akabinde de aile, okul, iş, sosyal hayatında problemlere yol açar. Teknoloji bağımlılığında çoğunlukla ilgili davranışın bağımlılık oluşturucu uyarıcı ve pekiştirici özelliklerinin olduğu söylenebilir.
Madde bağımlılığının en önemli zararı zehirlenmeler ve bunun sonucu olarak ölümdür. Maddeler, beyni etkileyerek dikkati yoğunlaştırmayı bozar,hız ve mekan kavramını etkileyerek kazalara neden olabilir. Konuşma ve hareket bozuklukları yapabilir. Sara nöbetlerine neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Oyun kendimizi bulduğumuz, ruhumuzu beslediğimiz çok eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Daha hızlı öğrenmeye, yaratıcılığın artmasına ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Aşırı oyun oynamak obezite ile sonuçlanabilir.
Uzun süre hareketsiz kalan bir beden kilo almaya meyillidir. Oyun oynarken de bu durum geçerlidir. Uzun süre oturarak ya da yatarak oyun oynamak aşırı kilo alımına bunun sonucunda da obezite sorunu yaşamanıza sebep olabilir.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir.
Dijital oyunların başında saatlerce oturmak, başta obezite olmak üzere uyku problemleri, baş ağrıları, göz kuruluğu, el ve bilek rahatsızlıkları, kas ve iskelet sistemlerinde düzensizliklerin artması gibi nedenlere yol açabilmektedir.
Teknolojinin aşırı kullanımı duygusal işlem, dikkat ve karar vermeyi bağlayan beyin sistemlerine zarar vermektedir. Yeni bir çalışma, akıllı telefon, tabletler ve diğer cihazların kullanımının artmasıyla kaygı, şiddetli depresyon, intihar girişimleri ve intiharı ilişkilendirmektedir.
Genellikle birçok insan video oyunlarını rahatlamak ve eğlenmek için oynamaktadır. Bu amaçlarla oynanan video oyunlarının belirli bir oranda risk taşıdığı da unutulmamalıdır. Yapılan yeni araştırmalar, video oyunlarının beyine zarar verebileceğini ve bunama riskini arttırdığını göstermektedir.
Video oyunları strese, kaygıya ve hatta bağımlılık yeterince şiddetlenirse izolasyona neden olabilir. Araştırmalar "shooter oyunları" oynayan kişilerin beyinlerinin hipokampus bölgesine zarar verdiğini göstermektedir.
Nöroloji Uzmanı Dr. Didem Er, ”Beyin zorlanma ve zorlu aktiviteler ile kendini geliştirir. Yani beyni daha sağlıklı yapmak istiyorsak biraz zorlayacak konfor alanından çıkarmak gerekir. Yeni bir dil öğrenmek, enstrüman çalmak gibi aktiviteler buna örnektir.
Ayrıca, küçük yaştaki çocuk oyuncular arasında oldukça popüler bir oyun olan PUBG'nin yaş sınırının 17 olduğunu hatırlatalım. Belirli bir yaş sınırı olmasına rağmen, yaş sınırı altında kalan çocuklar oyuna rahatlıkla erişebiliyor. Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan içeriklere maruz kalmamasına dikkat edin.
Okul dönemine giren 6-13 yaş aralığındaki çocuklar için 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor.
Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır? Çocukların gelişim özelliklerine göre 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir yöntemdir.
Çocuk ve ergenlerde ekran bağımlılığı belirtileri, çocuğun ekranı bırakamaması, geç saatlere kadar bu eyleme devam etmeye çalışması, bazen uykuya geçmekte zorlanması, uykuya karşı direnmesi ve hala oyun oynamaya devam etmek istemesidir. Ekran başındayen yemek yemeyi unutup, dersini yapmayı veya tuvalete gitmeyi ...
Bu oran 18-24 yaş arasında %68'e çıkıyor. Ülkemizde uyandıktan sonra direkt akıllı telefona bakma oranı %78 olarak bilinmektedir. Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Oyun oynamaya harcanan vakit, bizleri ders çalışmaktan ve diğer sorumluluklara zaman ayırmaktan alıkoyduğu ve daha uzun zaman hareketsiz kalmamıza neden olduğu için bu etkiler aslında şaşırtıcı değil. Oyun oynamak daha uzun zaman hareketsiz kalmamıza neden olduğu için sağlık problemlerine yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri