Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) oyun oynama bozukluğunu, “Oyunun diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelikli hâl alması, oyun oynama üzerinde kontrolün azalması ve olumsuz sonuçlarına rağmen oyunun devam etmesi ya da artması” olarak tanımlıyor.
Depresif bir ruh hali, bilgisayar oynamaya devam etmek için bahaneler üretmek, Bilgisayar kapandığında kötü ruh hali, sinirlilik, sinirlilik, uykusuzluk veya terleme gibi yoksunluk belirtileri yaşamak da belirtiler arasında yer almaktadır.
Oyun bağımlılığın tedavisinde doktorunuz ilaç ya da psikoterapi uygulayabilir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi internet/video oyunları ya da teknoloji bağımlılığında yaygın olarak kullanılır.
Oyun bağımlılığının nedenleri arasında aile içindeki yetersiz iletişim çok önemli bir yer tutar. Ailenin; çocukla yeterince ilgilenmemesi, tutarlı olmayan davranış ya da sözler ve ailede yaşanılan fiziksel ya da sözlü şiddet olayları, çocukların oyun bağımlılığı kıskacına girmesine neden olmaktadır.
Yapılan birçok araştırma ise , oyun bağımlılığının anksiyete, depresyon, obezite, uyku bozuklukları ve stresle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Video oyunuyla ilgili sağlık sorunları, sürekli zorlanma yaralanmalarına, cilt bozukluklarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Aşırı oyun oynamak obezite ile sonuçlanabilir.
Uzun süre hareketsiz kalan bir beden kilo almaya meyillidir. Oyun oynarken de bu durum geçerlidir. Uzun süre oturarak ya da yatarak oyun oynamak aşırı kilo alımına bunun sonucunda da obezite sorunu yaşamanıza sebep olabilir.
Oyun kendimizi bulduğumuz, ruhumuzu beslediğimiz çok eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Daha hızlı öğrenmeye, yaratıcılığın artmasına ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Dijital oyunlar kişiye haz (keyif) verir: Bireyin hoşuna giden şeylerle etkileşime girmesi beyindeki dopamin salınımını artırır ve birey bu etkinlikten keyif duyar.
"Çocuk ve ergenlerin uygun olmayan oyunlarla oynaması, yaşına uygun olmayan görüntü ve bilgiler nedeniyle psikolojik travmaya, olumsuz kimlik gelişimine, kişilik bozukluklarına, yalnızlaşmaya, yabancılaşmaya, toplumsal olaylara karşı duyarsızlaşmaya, davranış bozukluklarına neden olabilmektedir.
Bağımlılıkların altında genellikle psikolojik faktörler yatar. Bu nedenle tedavi sürecinde öncelikle yapılması gereken şey, bu bağımlılığın altında yatan psikolojik faktörlerin tespit ve tedavi edilmesidir. İnternet/oyun bağımlılığın tedavisinde doktorlar ilaç ya da psikoterapi yöntemini tercih edebilir.
Çocuklar, oyun yoluyla duyguları ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Oyun, çocukların hayal güçlerini aktif şekilde kullanarak, yaşadıklarını anlamlandırdıkları bir araçtır. Oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesine ve bizimle iletişim kurmasına da yardım eder.
Oyun nedir
Oyun çocuğun ilk dili ve aynı zamanda evrensel tek dilidir. Oyun, duyguları ifade etme, ilişkileri keşfetme ve kendini gerçekleştirme için bir araçtır. Ayrıca oyun çocuğun kendini hayata hazırlamasını sağlar.
Yargıtay yüksek mahkemesi de evliliğin bir taraf için çekilemeyecek hale gelmesini doğrudan boşanma sebebi sayıp kusurlu tarafı belirlemektedir. Devamlı olarak oyun oynayan ya da bilgisayar başında vakit geçiren eşin kusurlu açılacak bir boşanma davasında kusurlu sayılacağı aşikardır.
Tablo 5'de gösterildiği gibi dijital ortamlarda oyun oynayanların olumlu duyguları (M=3.53) depresif duygularından (M=3.28) daha yüksek bir ortalama vermiştir. Yine katılımcıların fiziksel iyilik halleri (M= 3.36) ortalamanın üzerinde bir sonuç vermiştir.
Kullanımın aile, arkadaşlık ilişkilerine veya okul-iş hayatından herhangi birisine olumsuz etkileri olup olmadığına, Gündüz saatlerinde dahi kullanımın olup olmadığına, Maddeyi kullanma yöntemine de bakılarak, bağımlılık değerlendirilir.
Bir kişi ne zaman bağımlı sayılır? Aşağıdaki durumlardan sadece üçü 12 aylık bir süreç içerisinde görülen kişi bağımlıdır: Kullanılan madde miktarının, aynı etkiyi sağlamak amacıyla giderek arttırılması Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
Genellikle birçok insan video oyunlarını rahatlamak ve eğlenmek için oynamaktadır. Bu amaçlarla oynanan video oyunlarının belirli bir oranda risk taşıdığı da unutulmamalıdır. Yapılan yeni araştırmalar, video oyunlarının beyine zarar verebileceğini ve bunama riskini arttırdığını göstermektedir.
Bilişsel anlamda beyin gelişimi nöronların sayıca artmasından ziyade nöronlar arası bağlantıların (sinapsların) artması ile gerçekleşir. Beyin Gelişimi Kaç Yaşına Kadar Devam Eder? Erkek çocuğun beyin gelişimi 16-18 yaşa kadar devam eder, Kız çocuğun beyin gelişimi 15-17 yaşa kadar devam eder.
Video oyunları strese, kaygıya ve hatta bağımlılık yeterince şiddetlenirse izolasyona neden olabilir. Araştırmalar "shooter oyunları" oynayan kişilerin beyinlerinin hipokampus bölgesine zarar verdiğini göstermektedir.
İnsanlar, stresli ve yoğun iş hayatlarından uzaklaşmak ve rahatlamak için dijital oyunları tercih ederler. Aynı zamanda, dijital oyunlar bir sosyalleşme aracıdır ve birçok insan, arkadaşları ve aileleri ile birlikte oyun oynarlar. Birçok kişi için bir iş fırsatı da sunar.
Oyun oynamaya harcanan vakit, bizleri ders çalışmaktan ve diğer sorumluluklara zaman ayırmaktan alıkoyduğu ve daha uzun zaman hareketsiz kalmamıza neden olduğu için bu etkiler aslında şaşırtıcı değil. Oyun oynamak daha uzun zaman hareketsiz kalmamıza neden olduğu için sağlık problemlerine yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri