Son yıllarda video oyunları günlük hayatımızın büyük bir alanını kapladığını rahatlıkla görebiliriz. Başlıca oyun türlerini sıralayacak olursak; FPS, RTS, TBS, RPG, MMORPG, Open World, H&S, J-RPG, Adventure, Simulation, Platform, Survival Horror ve Battle Royal.
Koşmaca, öykünme, öykünme yürüyüş ve koşuları, halkada oyunlar gibi çeşitleri vardır. Açık havada oynanan oyunlarda çocuklar sürekli hareket halindedirler. Bu oyunlar; saklambaç, köşe kapmaca, bayrak kapma, koşmaca oyunları gibi oyunlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Dijital Oyun Türleri
Kesin bir görüş birliği olmamakla birlikte taktik, yap boz, macera, aksiyon, spor, rol yapma ve simülasyon olmak üzere yedi oyun türü belirlenmiştir.
Günümüzde yaygın olarak incelenen çocuk oyun türleri fiziksel oyun, yapı-inşa oyunu, dramatik oyun, doğal materyallerle oyun ve kurallı oyun olarak gruplandırılmaktadır.
Dramatik Nitelikli Oyunlar: Bu oyunlara; evcilik, öğretmencilik gibi, oyunculara çeşitli rollerin verildiği oyunlar ile Yağmur Gelini (Çömçe Gelin, Bodi Bostan, v.b.) gibi belli zamanlarda yapılan ritüel nitelikli oyunlar da dahil edilebilir.
Çocuklarda sembolik oyun aynı zamanda “mış gibi oyun olarak adlandırılabilir. Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
ÇOCUK İÇİN OYUN NEDİR? Oyun; çocuğun kendinin başlattığı, doğal olarak güdülendiği, belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğin gelişen, zevk unsuru taşıyan, enerjisini boşaltmasına yarayan ve kendine özgü davranışlardan/kurallardan oluşan bir etkinliktir.
Kurallı oyunlar çocukların zevkle oynadığı, genellikle rekabeti içeren ve kuralları olan oyumlardır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar sıra alma gibi kuralları olan sosyal oyunlara katılırlar. İlkokul dönemindeki çocuklar arasında kurallı, stratejileri olan ve rekabeti içeren oyunlar daha çok görülmektedir.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Oyun, hayatı öğrenebilme becerisi kazandıran, hayata hazırlayan, çocuğun kendini ifade edebilmesini sağlayan en uygun araçtır. Oyun keşfetmeyi, taklit becerilerini, yaratıcılığı geliştiren bir süreçtir. Çocukların dünyayı anlaması; sosyal, duygusal, zihinsel ve bedensel gelişimin temelinin atılmasında büyük önem taşır.
Gelişimsel Oyun Terapisi (GOT) Viola Brody tarafından geliştirilmiş, terapist tarafından yönlendirilen bir oyun terapisidir. Bu oyun terapisinin temelinde çocuğun dokunma yoluyla iyileştirilmesi vardır. GOT dokunmayı temel Terapötik araç olarak kullanır. Terapist çocukla dokunma merkezli çeşitli oyunlar oynar.
Dramatik oyuna örnek olarak çocukların bir doktoru canlandırmaları söylenebilir. Bunun yanında dramatik oyunda bir çocuk babayı taklit edebilir. Bu gibi canlandırmalarda dramatik oyun örnekleri bulunmaktadır. Başka bir deyişle çocukların hayali bir dünya yaratmaları dramatik oyun türünü ortaya çıkarmaya yaramaktadır.
Temelde ikiye ayrılır: 1) Gerçek Hayat Benzeşim Oyunları: Günlük hayattan roller ve senaryolar içerir. 2) Akademik Oyunlar: Öğrencinin motivasyonunu daha az dikkat çekici başlıklarla bütünleştirmeye çalışan ve çoklu öğretim ortamı sağlayan yazılımlardır.
* Çok Kısa Bölümler ve Görevler: Bu tür oyunlarda görevlerin oldukça kısa olması gerekir. Oyuncular otobüste, bir yerde sıra beklerken, hatta iş yerinde örneğin öğle arasında oyunu açıp birkaç bölümü geçebilmeliler. Angry Birds bu bakımdan Casual oyunlara harika bir örnektir diyebiliriz.
Dijital kültür olarak da adlandırılan bu kültürün en temel unsurlarından biri de dijital ortamda oynanan oyunlardır. Dijital oyun veya video oyunu, oyun kavramının teknolojik imkânlarla bilgisayar başta olmak üzere dijital ortama aktarılmasıyla ortaya çıkmış bir kültür ve endüstri ürünüdür.
Arcade oyunu, genellikle restoranlar, barlar ve atari salonları gibi halka açık işletmelerde kurulu jetonla çalışan bir oyun makinesi ve bu makinelerde oynanan oyunlardır. Arcade oyunlarının çoğu video oyunları, langırt makineleri, elektromekanik oyunlar, itfa oyunları veya satıcılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri